Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

VMD - Visites a la Manresa Desconeguda

VISITES A LA MANRESA DESCONEGUDA - 2021

Les visites de la Manresa Desconeguda, dedicades  a la fàbrica de Salt i al conjunt arqueològic dels Plans de Santa Caterina

Torna una nova edició de les visites a la Manresa  Desconeguda, una de les propostes culturals emmarcades dins la Festa Major que els darrers anys ha aconseguit un gran seguiment entre la ciutadania per ser una excel·lent oportunitat que visitar i conèixer en profunditat elements interessants del patrimoni de la ciutat.

En aquesta edició, s’han programat dues visites:  A  la fàbrica del Salt i al conjunt arqueològic de Santa Caterina. La visita a la fàbrica del Salt es farà aquest dijous, 26 d’agost.  de 17 a 20 h.  Es visitarà l’interior de la fàbrica, les plantes superiors recentment restaurades i les estances de la comunitat islàmica del Bages. La visita arrencarà a la plaça del Salt i caldrà portar mascareta i s’aconsella dur calçat còmode. 

L’endemà, 27 d’agost, de 18 a 20 h serà el torn del conjunt arqueològic dels Plans de Santa Caterina. L’inici de la visita és al camí d’accés a la Torre de Santa Caterina, des del Camí de les Pedreres. Es recomana arribar-hi a peu.  Caldrà portar mascareta i s’aconsella portar calçat còmode, aigua i protecció per la calor i els mosquits.

Les visites són gratuïtes però, cal inscripció prèvia on-line a la web de Manresa Turisme www.manresaturisme.cat o bé presencialment a l’Oficina de Turisme de Manresa (Plaça Major, 1).  Es garanteix el compliment dels protocols de seguretat, per aquest motiu els places per assistir-hi a les visites són limitades.

La fàbrica del Salt

El nom que apareix a la fitxa tècnica és Fàbrica del Salt, tot i que tothom a Manresa la coneix com la Fàbrica de l’Aranya, per l’empresa fabricant de cintes elàstiques que s’hi va instal·lar durant els anys 70 i 80 i que portava aquest nom. Ubicada al barri de les Escodines, a tocar de la Via Sant Ignasi, aquest edifici, catalogat com a bé cultural d'interès local, aixopluga des del 2005, a la primera planta, la mesquita de la comunitat islàmica del Bages. Els darrers anys, l’Ajuntament hi ha fet treballs  de restauració de les plantes superiors, accessos i espais exteriors. Darrerament, el consistori ha cedit la segona la planta perquè la Generalitat de Catalunya instal·li la seu de l'Oficina d'Atenció Ciutadana a la Catalunya Central.

Conjunt arqueològic de Santa Caterina

La intervenció arqueològica promoguda per l’Ajuntament de Manresa els darrers anys als Plans de Santa Caterina, a uns 200 metres de la torre, ha fet aflorar restes de l’antic monestir de Sant Cristòfol, del segle XIII, i de l’església de Santa Caterina, que s’hi va construir a sobre a inicis del segle XVI. Ha quedat a la vista la planta de l’església i altres construccions adjacents que mostren que, entre el mateix segle XVI i el XIX, en aquell indret hi havia hagut un mas amb un ús d’obrador vitivinícola. Així, també s’ha identificat un celler, una tina, dues cassoles de premsa, un estable, diverses estances i, a banda, una sepultura excavada a la roca, molt probablement d’època alt-medieval (segle X-XI).

Les visites les organitza l’Ajuntament de Manresa amb el Centre d’Estudis del Bages i compten amb la participació d’Arqueòlegs.Cat, la Fundació Turisme i Fires de Manresa, el Museu de Manresa i el Museu de la Tècnica de Manresa-Parc de la Sèquia. També amb la col·laboració de la Comunitat islàmica del Bages (El Fath) i la família Arroyo.

Els autors dels guions i textos del fulletons són Francesc Comas Closas i Jordi Piñero Subirana.


Els audiovisuals de les Visites a la Manresa Desconeguda d’anteriors Festes Majors

 Recordeu que hi ha a disposició de tothom els audiovisuals que es van projectar en anys anteriors com a introducció a algunes de les visites.

Us podeu descarregar els audiovisuals en els següents enllaços:

 -Els Cossos Sants (any 2012)

-El Carrilet (any 2012)

-La farinera la Florinda (any 2013)

-L’Anònima (any 2015)

-L’Institut Lluís de Peguera (any 2016)

Els audiovisuals inclouen informació relativa a l’element que es visitava i del context històric i social del seu moment.

Van ser promoguts per l’Ajuntament de Manresa. El contingut i textos són de Francesc Comas Closas i la producció de Marta Salmerón Llopart. La major part d’imatges antigues que incorporen provenen dels fons de l’Arxiu Comarcal del Bages però també d’altres procedències.

Aquests audiovisuals, pensats per complementar les Visites a la Manresa Desconeguda, es van fer també pensant que tinguessin entitat pròpia i poguessin ser petites aportacions per la difusió de la història i el patrimoni de la ciutat. 

 

Destaquem
Banners anteriors
 • Opinió Grups Municipals
 • WC Publics
 • Síndic de Greuges
 • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
 • Banca ètica
 • Manresa ciutat civica
 • Banner PA ICAM
 • Municipis per la independència
 • Projecte simbiosi industrial
 • Banc ADN
 • Consulta del planejament vigent
 • Carrer del balç
 • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat