Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

El projecte de la Fàbrica Nova

Fàbrica Nova: D'indústria tèxtil a fàbrica de coneixement

La Fàbrica Nova va ser construïda entre 1922 i 1926, fruit de l’empenta de l’empresari Eusebi Bertrand i Serra, i durant prop de 70 anys va ser símbol del progrés i la prosperitat d’una ciutat amb un teixit industrial tèxtil potentíssim. De fet, va ser un dels recintes fabrils urbans del tèxtil més gran del país i, en el moment de màxima prosperitat, hi van treballar més de 3.000 persones, majoritàriament dones. Després d’una llarga crisi, la Fàbrica Nova va tancar portes el 1989, causant un fort impacte a la ciutat.

L’any 2000 el recinte va ser adquirit, a través de subhasta, per una propietat immobiliària que va plantejar un projecte basat en la construcció d’una gran superfície comercial (en total es preveien 37.000 metres quadrats de superfície terciària, l’equivalent a quatre camps de futbol) amb galeries comercials, sales de cinema, oficines i hotels. Un projecte que mai va tirar endavant malgrat que es van fer reiterades modificacions del planejament urbanístic per fer-lo viable.

Ara, després de 32 anys del seu tancament i de 20 anys d’operacions fallides, l’Ajuntament de Manresa pren la iniciativa per liderar un canvi de rumb radical amb l’objectiu final que la Fàbrica Nova torni a ser un motor de transformació de la ciutat, en aquest cas des de la iniciativa pública. L’operació permetrà desencallar un àmbit històric, reconduir el model comercial proposat fa 20 anys i posar en marxa un projecte basat en el coneixement i la tecnologia que impactarà als barris i a la ciutat, i que tindrà també un abast supramunicipal.

L’operació es pagarà en tres anualitats, la primera de les quals s’ha satisfet avui. Dels 12,3 milions d’euros, 5,7 corresponen a les obres de transformació que InmoCaixa ja ha fet a l’entorn, amb la urbanització de la Via Sant Ignasi i de la Baixada dels Drets i amb l’enderroc de la Sala Ciutat com a actuacions principals. Es tracta de càrregues urbanístiques que pertocaven realitzar a la propietat, a través d’unes obres que ara ja estan al servei de la ciutat, i que estan incloses en el preu pactat.

La superfície total de les quatre finques que es compren representen 21.414 metres quadrats, on existeixen uns drets per edificar de 41.977 m2 de sostre. La compra d’aquestes dues hectàrees, sumades a tots aquells espais que ja tenien previst un destí públic per cessió, fan que l’àmbit total de terrenys destinats a usos públics sigui de 62.198 m2, i que en el conjunt de tota l’illa (incloent les piscines municipals, el parc de Sant Ignasi i la llar d’infants) s’arribi a una superfície destinada a equipaments i parcs públics de 84.415 m2.

A banda, dins l’àmbit de la Fàbrica Nova, en un dels extrems (que dona al carrer d’Ignasi Domènech Puigcercós), també hi ha 6.789 m2 de propietat privada per fer habitatge.

Cronologia del projecte

5/11/2021 Presentació per part de l’Ajuntament del projecte de compra de totes les propietats que Inmocaixa té al recinte de Fàbrica Nova, per un valor de 12,3 milions d’euros, dels quals 5,7 corresponen a les obres d’urbanització que Inmocaixa ja ha fet a l’entorn.

18/11/2021 Ple municipal. Aprovació de l’acord del contracte de compravenda per unanimitat de tots els grups municipals.

22/11/2021 Presentació del projecte per construir a l’antic complex fabril un gran espai basat en el coneixement i la tecnologia.

Vídeo del projecte per convertir la Fàbrica Nova en un pol de coneixement.

25/11/2021 Signatura del contracte de compravenda entre l’Ajuntament i Criteria Caixa. El contracte de compravenda estipula les condicions de pagament, les garanties de compliment de l’acord per ambdues parts, i condiciona la compra a l’informe de la Generalitat. El contracte de compravenda preveia que el primer pagament de 5,8 milions d’euros s’hauria de fer abans del 15 de febrer de 2022.

23/12/2021 Ple municipal. S’aprova el crèdit per fer front el primer pagament, i també l’expedient administratiu formal de compravenda, que serveix per demanar l’informe a la Generalitat. Aquest expedient recull els informes de diferents serveis on s’exposen els motius pels quals és important fer aquesta compra i que passi a mans municipals.

27/1/2022 Ple municipal. L’Ajuntament assumeix les condicions de l’informe de la Generalitat i ratifica l’acord de compra de les finques de Fàbrica Nova. L’informe de la Generalitat és favorable, però inclou la condició que es modifiqui el planejament, cosa ja prevista pel consistori.

8/2/2022 Compravenda: Signatura davant de notari de l’escriptura de la finca de la nau i el seu corresponent pagament a Criteria Caixa.

14-15/5/2022 Visites ciutadanes a la Fàbrica Nova.

             

Vídeo històric de la Fàbrica Nova que es va projectar durant les visites ciutadanes.

 
Destaquem
Banners anteriors
 • Opinió Grups Municipals
 • WC Publics
 • Síndic de Greuges
 • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
 • Banca ètica
 • Manresa ciutat civica
 • Banner PA ICAM
 • Municipis per la independència
 • Projecte simbiosi industrial
 • Banc ADN
 • Consulta del planejament vigent
 • Carrer del balç
 • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat