Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
La ciutat
Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

Dia Internacional dels Museus

Documents

Dia Internacional dels Museus
Del 17 al 21 de maig de 2017

Manresa se suma al Dia Internacional dels Museus amb un munt d’activitats per a tots els públics

 

 • Els dies 18, 20 i 21 de maig,  els museus de Manresa han organitzat un ampli programa de dinamització que inclou jornades de portes obertes, visites guiades, exposicions, xerrades, literatura, música, jocs i tallers amb l’objectiu de posar en valor els equipaments museístics  de la ciutat.

 

El 18 de maig  es celebra el Dia Internacional dels Museus, un esdeveniment mundial on participen centenars d'institucions museístiques d'arreu, organitzat anualment per l'ICOM (Consell Internacional dels Museus) per sensibilitzar sobre el paper dels museus en el desenvolupament de la societat.

Enguany, el tema de la diada és Museus i històries punyents: Dir allò que no es pot explicar als museus, amb l’objectiu de posicionar els museus com a institucions dipositàries de la memòria dels pobles i que fomenten la reflexió crítica i el diàleg conciliador del passat mitjançant la mediació, la transmissió de valors universals i la pluralitat de punts de vista expressats a partir de les seves col·leccions.

Manresa té una xarxa de museus que vetllen per la preservació del patrimoni de la ciutat i ofereixen aquesta mirada reflexiva per entendre el present i encarar el futur, i aquesta setmana ho faran de forma molt especial amb la programació d’un munt d’activitats de dinamització amb l’objectiu de posar en valor aquest patrimoni.

Jornades de portes obertes, conferències, xerrades, jocs de rol, visites guiades, tast de literatura, música, i tast de vins, són les principals  activitats –la  majoria gratuïtes- que s’han preparat per fer més lluïda aquesta commemoració.

 

En relació directe amb el tema proposat enguany per l’ICOM, el Museu de Geologia Valentí Masachs ha organitzat una xerrada sobre allò que no s’acostuma a explicar sobre els costos socials i ambientals de l’extracció de minerals, a càrrec de Pura Alfonso, directora del museu, i en la línia de l’àmbit de reflexió que es va incorporar a les darreres noves sales del museu i qeu forma part del guió expositiu.

 

Enguany, la diada també coincideix amb la commemoració dels 125 anys de les Bases de Manresa i els museus se sumen a l’esdeveniment amb la seva aportació de coneixement i reflexió. El Museu Comarcal de Manresa, amb el Conservatori de música de Manresa i el grup de teatre els Carlins han preparat un repertori amb imatges musicals i fragments literaris amb els que acostaran el públic a l’època dels darrers anys del segle XIX, quan a Manresa es van redactar les “bases de Manresa” i també va començar el camí dels nostres museus. I tot això en un context, a la ciutat i al país, on passaven altres coses en una societat inquieta.

 

També el Museu de la Tècnica de Manresa farà un tastet per conèixer diferents aspectes de la ciutat industrial, junt amb uns tastets de literatura i enologia.

 

El Carrer del Balç oferirà un joc de rol per a públic familiar per descobrir tot jugant com era la societat de la Manresa medieval. Amb la visita guiada al Museu de la Seu es podrà veure el frontal florentí. I el Santuari de la Cova també obrirà les portes al seu museu.

 

Aquest programa d’activitats és possible gràcies a la tasca i la col·laboració de tots els equipaments museístics de la ciutat i la participació activa d’institucions i entitats com ara els Amics de la Seu, el Conservatori Municipal de Música de Manresa, el Grup de Teatre Els Carlins, la Fundació Cova Sant Ignasi-Manresa, el Parc de la Sèquia i la Parròquia de Santa Maria de la Seu. També amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.

 

El Dia dels Museus a Manresa, aquest any coincideix amb l’Expo Bages, fet que s’espera que representi augmentar el ressò de les activitats proposades i, en definitiva, difondre encara més la tasca que fan els museus de la ciutat.

  

Programa:


Dimecres 17 de maig

 Al Museu de Geologia Valentí Masachs (sala d’actes de l’EPSEM)

 • 19h: Dir el què no es pot explicar de la mineria... Conferència sobre el cost social i ambiental de l’extracció de minerals. Organitza: Museu de Geologia Valentí Masachs

 

 Dissabte 20 de maig

Al Carrer del Balç

 • 11h: Joc de rol familiar “ La Manresa de 1300” . El carrer del Balç convida a pares i fills a convertir-se en artesans del segle XIV. Aconseguiu que el vostre gremi sigui el més ric de la ciutat, superant un seguit de jocs competint entre cuireters, sabaters, paraires i traginers.

Preu: 6€ adults i 3€ nens fins a 14 anys. No recomanat per menors de 8 anys.  Places limitades a 25 participants

Organitza: Carrer del Balç amb la col·laboració del Museu Comarcal de Manresa

 

Al Museu de la Seu

 • 12h: Visita guiada al Museu històric de la Seu on es podrà veure el frontal florentí

Organitza: Amics de la Seu i Parròquia de Santa Maria de la Seu

 

Al Museu de la Tècnica de Manresa

Tast variat

 • 18h:    Un tast de literatura. El grup literari Cornèlia Abril ens presenten el llibre “Si es fa fosc”.
 • 18.45h: Un tast de tècnica i  indústria. Veurem l’exposició de la Cinteria amb una mirada diferent.
 • 19.30h: Un tast de vins. Amb els Cellers Artium i Mas de Sant Iscle.

Organitza: Museu de la Tècnica de Manresa, Parc de la Sèquia

 

Als museus de la ciutat

 • De 10h a 13h: Portes obertes al Museu del Santuari de la Cova
 • De 10 a 14h: Portes obertes al Museu de la Tècnica de Manresa
 • De 10 a 14h i de 17 a 20h: Portes obertes al Museu Comarcal de Manresa
 • De 17 a 20h: Portes obertes al carrer del Balç (La visita complerta al centre d’interpretació medieval té el preu habitual de 5€ tarifa general i 4€ tarifa reduïda)

  

Diumenge 21 de maig

 

Al Museu Comarcal de Manresa

 • 12h:  Imatges del darrer terç del segle XIX. Concert amb música i lletres. Lectura de textos i interpretacions musicals. Organitza: Museu Comarcal de Manresa i Conservatori Municipal de Música de Manresa amb la col·laboració del Grup de Teatre Els Carlins i del Museu de la Tècnica de Manresa

  

Als museus de la ciutat

 • De 10 a 14h: Portes obertes al Museu Comarcal de Manresa i al Museu de la Tècnica de Manresa
 • D’11 a 14h: Portes obertes al Museu de Geologia Valentí Masachs

 

Activitats per a tots els públics i gratuïtes (excepte indicacions expresses)

 

Amb la col·laboració de: Amics de la Seu, Conservatori Municipal de Música de Manresa,  Grup de Teatre Els Carlins, Fundació Cova Sant Ignasi-Manresa, Parc de la Sèquia, Parròquia de Santa Maria de la Seu, Generalitat de Catalunya  i Diputació de Barcelona

  

Museu Comarcal de Manresa

Via de Sant Ignasi, 40

938741155

museu@ajmanresa.cat

www.museudemanresa.cat

 

Centre d’interpretació medieval del

carrer del Balç

Baixada del Pòpul s/n

938721466

carrerdelbalc@ajmanresa.cat

www.museudemanresa.cat

www.turismemanresa.cat

 

Museu de la Tècnica de Manresa

Carretera de Santpedor, 55

938772231

museu@parcdelasequia.cat

www.parcdelasequia.cat

 

Museu de Geologia Valentí Masachs

Avinguda de les Bases, 61-73

938777200

museu@epsem.upc.edu

www.geomuseu.upc.edu

 

Museu de la Cova

Camí de la Cova-Santuari

938751579

santuari@covamanresa.cat

 

Museu de la Seu

Baixada de la Seu, 1

938721512

laseudemanresa@gmail.com


Destaquem

Notícies

Agenda

Directori

Plànol guia


Mapa web | Informació i Crèdits
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat