Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

PAESC

Manresa té un pla per fer front el canvi climàtic i necessita impulsar-lo amb tu

El canvi climàtic ha arribat, també a Manresa. Per això ens cal un Pla per saber què fer i com fer-ho. Es tracta del PAESC, el nostre Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima. Pots donar-li un cop d'ull aquí.

Des de l’any 2005, i fins el 2016, Manresa ha reduït el consum d’energia en un 11% i les emissions associades en un 19%. Aquest descens prové, principalment, d’un menor consum en el sector domèstic (d’un 23%), i de reduccions considerables en consums d’aigua i generació de residus. I tot i que el transport també ha disminuït el seu consum d’energia, ho ha fet en un percentatge molt més petit (un 4%), tot i ser responsable d’un 47% del total d’emissions del municipi.

Des de l’Ajuntament, en el període 2005-2015,  s’han aconseguit reduccions d’emissions molt importants en l’enllumenat i els semàfors, i en els edificis i equipaments municipals. De totes maneres, encara hi ha molta feina a fer ja que, per exemple, el consum d’energia i les emissions provinents de les flotes municipals han incrementat considerablement. Tanmateix, en aquests 10 anys, l’Ajuntament amb la seva activitat ha reduït les seves emissions en un 22% de manera global.

Manresa va signar el Pacte d’alcaldes pel Clima i l’Energia el 21 d’abril de 2016. D’aquesta manera es comprometia a seguir mitigant el canvi climàtic, com ha estat fent des de la seva adhesió al Pacte dels alcaldes per una energia sostenible local el 17 d’octubre de 2008. Segons aquest Pacte, Manresa ha de disminuir en un 20% les seves emissions l’any 2020 (respecte l’any de referència, 2005).

Però ara, a més de mitigar el canvi climàtic, Manresa també vol començar a adaptar-se a aquest fenomen cada cop més present. Això li permetrà ser més resilient, és a dir, menys vulnerable als efectes ja existents del canvi climàtic. El full de ruta a seguir per assolir aquests objectius comuns de mitigació i adaptació és el que denominem PAESC: Pla d’Accio per l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC), amb un horitzó fixat l’any 2030.

El nostre PAESC compta amb 104 accions (61 de mitigació i 43 d’adaptació) repartides en 11 programes (5 d’adaptació, 4 d’adaptació i 2 transversals):

  1. Més eficiència energètica a les llars. Reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle a través de l’ús eficient de l’energia en els habitatges per part de la ciutadania.
  2. Més eficiència energètica dels comerços i indústria. Reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle a través de l’ús eficient de l’energia per part de les activitats econòmiques i els comerços.
  3. Més eficiència energètica a l’Ajuntament. Reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle a través de l’ús eficient de l’energia en els equipaments i serveis municipals.
  4. Més energies renovables al municipi. Foment de la implantació i utilització d’energies renovables per assolir un model amb una baixa emissió de gasos amb efecte hivernacle.
  5. Mobilitat sostenible. Reducció de la necessitat de transport privat, afavorint modes de transport més sostenibles, millorant l’eficiència energètica o reduint les emissions de CO2.
  6. Salut menys vulnerable. Adaptació davant dels efectes del canvi climàtic que suposin un risc per a la salut de les persones.
  7. Gestió de l’aigua menys vulnerable.. Reducció de la vulnerabilitat del sistema hídric del municipi, tant pel que fa als sistemes fluvials, l’aigua de reg, el subministrament d’aigua potable o la recollida d’aigües residuals.
  8. Menys residus, menys emissions. Reducció de la generació de residus, així com la reducció de les emissions de gasos amb efecte hivernacle derivades de la seva gestió. Les accions incloses en aquest programa prioritzen la prevenció, reciclatge i separació de residus com a estratègies per a reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle.
  9. Territori més resilient. Millora de l’entorn natural i urbà per a reduir la seva vulnerabilitat als impactes del canvi climàtic, amb criteris de sostenibilitat i resiliència.
  10. Comunicació i sensibilització a partir d’un major coneixement. Relat dels efectes del canvi climàtic, i foment dels canvis d’hàbits necessaris per a fer-hi front.
  11. Governança i empoderament climàtic. Suport a l’acció climàtica a partir de mecanismes regulatoris i de gestió de que disposa l’Ajuntament.


El PAESC ha de permetre complir el compromís acordat per Manresa: reduir en un 20,41% les seves emissions respecte el 2005 (any base), en l’horitzó 2020; arribant a un 42% l’any 2030. Però l’Ajuntament no pot fer-ho tot sol, ja que, directament, només n’és responsable del 2,19% del total de les emissions totals.  Ens ajudes?

Destaquem
Banners anteriors
  • Opinió Grups Municipals
  • App de seguretat per a comerços
  • WC Publics
  • Síndic de Greuges
  • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
  • Banca ètica
  • Manresa ciutat civica
  • Banner PA ICAM
  • Municipis per la independència
  • Projecte simbiosi industrial
  • Banc ADN
  • Consulta del planejament vigent
  • Carrer del balç
  • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat