Cursos Oficials d'Acollida
Cursos formatius derivats de la llei i decret d’Acollida de Catalunya:
El novembre de 2015 es va aprovar el Decret d'Acollida (en concret : "Dels serveis d'acollida de les persones immigrades i de les retornades a Catalunya"). Amb aquest decret es concreta el circuit que poden fer les persones immigrades per tal d'obtenir el Certificat d'Acollida al país, i alhora especifica continguts, certificacions, qui és el responsable de dur-ho a terme al territori, etc. es tracta d’un servei que els ajuntaments han d’oferir als seus ciutadans nouvinguts, i no és obligatori a fer, sinó voluntari.
Referent a la formació, hi trobem 3 tipus de mòduls:
- Mòdul A : Competències lingüístiques bàsiques en llengua catalana (A1) i castellana (A2) (cursos de 90 h/cadascú). En el cas dels cursos de català, els certifica el CNL, si bé es permet que altres centres homologats, puguin dur a terme els cursos; en el cas de Manresa, hi trobaríem el Centre de formació d’adults (Escola d’adults). Pel que respecta als cursos de castellà, haurien d’estar certificats a nivell oficial. Existeixen uns models d’exàmen -que s’assigna al Programa d’Acollida-Nova Ciutadania municipal la seva realització- per tal de demostrar el coneixement i domini lingüístic.
- Mòdul B: Coneixements laborals (curs mínim de 15 h). Els continguts d’aquest curs, estan orientats a presentar els elements clau en relació als drets i deures com a treballador, el paper dels sindicats, comprensió d’un full de salari, recerca d’ocupació, etc. A Manresa, aquest curs el porta a terme el SOC ( Servei d'Ocupació de Catalunya) a partir de les derivacions que es fan des del Programa municipal de Nova Ciutadania.Es fa una entrevista-qüestionari sobre temes laborals, i en cas de superar-ho, es dona el certificat, en cas contrari, s'haurà de fer el curs. Si hi ha persones que ja han fet cursos formatius a través del SOC es convalidaria la formació com fet el mòdul B.
- Mòdul C: Coneixement de la societat catalana i del seu marc jurídic (la legislació marca un mínim de 15h). En el cas de Manresa és ofert des del mateix Programa de Nova Ciutadania de l'Ajuntament que ha elaborat els materials (power points, fotocòpies, etc) tenint en compte el temari que la Generalitat proposa com a contingut a treballar, te una durada de 18 h repartit en classes de 2h/cadascuna. Els continguts mínims marcats per la Generalitat serien: Els trets fonamentals-geogràfics, històrics, culturals, socials i sociolingüístics- de Catalunya //El sistema polític i administratiu; l’associacionisme i participació ciutadana // Drets i deures fonamentals //Els serveis públics i els drets i deures en l’àmbit local. Al qual cal afegir elements concrets dels municipi o comarca on es desenvolupi el curs.
El Decret concreta respecte els beneficiaris d'aquest circuit el següent:
Titulars: Estrangers immigrants // Sol·licitants d’asil o protecció // Refugiats i apàtrides// Retornats. Majors de 16 anys (edat escolaritat obligatòria)
- A partir del 21 de novembre de 2014, poden accedir-hi totes les persones empadronades en un municipi del país (per tant, sense importar l'antiguitat de la residència)
- A partir del 14 de juny de 2016, poden inscriure's abans que es compleixi un any d'haver-se empadronat a un municipi de Catalunya (per tant es limitaria l'accés a aquesta circumstància d'antiguitat del padró per tal d'obtenir el certificat oficial de la Generalitat)
El Decret concreta que entre la inscripció per obtenir el Certificat d'Acollida i la certificació corresponent feta per la Generalitat, no podran transcórrer més de 2 anys.
Circuit: Per accedir als cursos i certificat d’Acollida, cal fer una sol·licitud a l’Ajuntament a través d’una instància; a partir d’aquí es cita a la persona des del Programa d’Acollida, i s’ajuda a emplenar una sol·licitud oficial de la Generalitat, que des del Programa s’ha d’enviar a la Generalitat a través del programa EACAT.
Les persones poden ser informades des de l’acollida municipal (Agent d’Acollida situat a la Oficina d’atenció a la ciutadania), des del mateix Programa (Ctra de Vic 16), punts informatius i de suport (CITE, Bages per tothom), els Serveis Socials, entitats diverses amb qui es treballi (Caritas, Creu Roja, Federació d’assoc. de veïns, centres de culte: com ara les mesquites, altres entitats de nouvinguts, Consell Municipal d’Inteculturalitat, etc)
Certificació:
Si es compleixen els requisits d’accés i es vol tirar endavant amb la oferta que s’inclou des del Decret d’Acollida i el municipi, s’anirà obtenint un certificat per cada mòdul fet ( B i C) i de llengua (català i castellà), i havent acabat, s’obtindria el certificat d’acollida de la Generalitat.
Si per contra, es volen fer cursos solts (Mòdul B i/o C, però sense completar amb el coneixement lingüístic), s’obtindrien els certificats pels cursos fets.
Els certificats dels Mòduls B i C els emet l’Ajuntament (amb la signatura del Secretari), el certificat final d’acollida a Catalunya els prepara l’Ajuntament, el remet a la Generalitat i aquest el fa arribar a l’interesat.
Persones interessades:
- En general, persona immigrada, fins juny 2016 no es limita el temps de residència, però a partir de juny, podrà portar com a màxim 1 any d’empadronament al país
- Altres persones interessades, que potser no complirien el requisit de temps de residència, però poden voler fer els mòduls B i/o C: per interès personal, per necessitar certificats per renovar permisos o fer l’arrelament, per trobar-se en situació d’atur, prestació RMI, etc i convenir-li tenir certificats, etc.
Els cursos dacollida s'inclouen en el finançamnet de la Gneeralitat de Catalunya i el Fons Social europeu-FSE