Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]

El 'Punt proves COVID-19' ajuda a descongestionar els Centres d'Atenció Primària amb prop de 300 tests d'antigen fets el primer cap de setmana

03/01/2022

Un acord entre l’Institut Català de la Salut (ICS) Catalunya Central i l’Ajuntament de Manresa permet centralitzar les proves TAR (Test d’Antigen Ràpid) en el nou punt, que funciona des de l’1 de gener a la plaça de les Oques, davant del CAP Bages. Està obert de dilluns a diumenge, de 10 a 20 hores, i atén pacients amb simptomatologia lleu i hora concertada.

Durant el primer cap de setmana d’obertura, el ‘Punt proves COVID-19’ ha atès gairebé 300 persones amb símptomes lleus, que han realitzat els corresponents TAR. Aquest fet ha permès descongestionar els Centres d’Atenció Primària del Bages. Avui dilluns al matí, l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, ha realitzat una visita a la carpa —situada a la plaça de les Oques, just al costat del CAP Bages— acompanyat de la directora del SAP Bages-Berguedà, Elisabet Descals Singla, i de la regidora de Ciutat Saludable de l’Ajuntament de Manresa, M. Mercè Tarragó Costa.

 

Dels TAR realitzats durant els dos primers dies d’obertura, més del 30% han sortit positius. En el cas de l’1 de gener, es van atendre 112 visites i el dia 2, 173. Tal com destaca la directora del SAP Bages-Berguedà: “Fem un balanç molt positiu de l’obertura d’aquest Punt, tant per part del ciutadà com per part dels professionals sanitaris, ja que només en els dos dies d’obertura ja s’han descongestionat els CAP i s’ha pogut fer una atenció correcta de les patologies que ens arriben”.

 

Per la seva banda, l’alcalde de Manresa ha explicat que des de l’inici de la pandèmia l’Ajuntament ha estat sempre al costat de l’Institut Català de la Salut i del departament de Salut “per tot allò que ha fet falta, posant tots els recursos necessaris”, com va passar —per exemple— amb l’obertura del punt de vacunació del Palau Firal, que dona servei a tot el Bages. El nou ‘Punt proves COVID-19’ de la plaça de les Oques “ja ha permès descongestionar els centres mèdics en un moment en què estaven absolutament tensionats”. L’alcalde també ha destacat la rapidesa amb la qual s’ha pogut obrir, un fet que demostra “que hem estat capaços de ser àgils quan hi ha hagut una situació d’emergència” i, un cop més, ha dedicat “un agraïment enorme a tot el personal sanitari”.


 

El perquè de l’obertura del ‘Punt proves COVID-19’

 

L’augment els darrers dies del nombre de proves de diagnòstic TAR (Test d’Antígens Ràpids) per controlar els contagis de la COVID-19 ha dut el SAP Bages-Berguedà de l’Institut Català de la Salut (ICS) de la Catalunya Central a demanar la col·laboració de l’Ajuntament de Manresa per instal·lar una carpa a la via pública que centralitzi la realització d’aquestes proves i permeti la descongestió dels centres de primària de la ciutat de Manresa i de la comarca.

 

L'Ajuntament de Manresa col·labora amb la instal·lació de la carpa i s'encarrega dels grups electrògens, la calefacció i l'enllumenat interior i la instal·lació elèctrica, i també hi aporta la vigilància.

 

 

A qui s’adreça i com funciona

 

El ‘Punt proves COVID-19’ està situat a la plaça de les Oques de Manresa, molt a prop del CAP Bages, i estarà en funcionament de dilluns a diumenge, de 10 del matí a 8 del vespre.

 

Aquest punt atendrà els usuaris d’entre 15 i 50 anys que arribaran derivats directament pel seu centre d’atenció primària amb simptomatologia COVID lleu i amb hora concertada per fer-se un TAR. S’hi deriva el pacient que tingui menys de 5 dies de símptomes. El pacient rebrà el resultat per SMS. En el cas de ser positiu, també rebrà la trucada d’un professional sanitari que li facilitarà la informació pertinent.

 

En el nou Punt no s’hi realitza la vacunació, ja que aquesta està centralitzada al Palau Firal de Manresa.

Espai Jove Joan Amades - Carrer Sant Blai, núm. 14 - 08242 Manresa - +34 93 877 13 60 - manresajove@ajmanresa.cat