Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]

L'Oficina Jove del Bages estrena l'Espai Èmfasi, un nou servei per millorar el benestar emocional d'adolescents i joves

13/12/2022

L’espai ofereix assessorament i acompanyament emocional a joves, famílies, entitats i professionals, amb l’objectiu de prevenir trastorns de salut mental. El servei, creat a causa de l’increment de consultes arran de la pandèmia, és format per un equip de professionals de psicologia i educació social. Està impulsat per l’Ajuntament de Manresa i el Consell Comarcal del Bages, mitjançant un conveni amb la Fundació Althaia i amb el suport de la Diputació de Barcelona.

L’Oficina Jove del Bages ha engegat aquest trimestre l’Espai Èmfasi, un nou servei d’assessorament per millorar el benestar emocional de les persones joves de Manresa i de la resta de la comarca. El projecte, que té l’origen en l’assessoria de salut que ja oferia l’Oficina Jove, ha ampliat l’equip de psicologia i educació social fins a quatre professionals en total. Des que el setembre passat es va posar en funcionament fins ara, l’Espai Èmfasi ha atès una setantena de joves, familiars i professionals, i ha fet deu intervencions grupals en centres educatius i entitats juvenils.

La creació de l’Espai Èmfasi respon a l’increment de consultes de salut emocional detectada arran de la pandèmia. El projecte és impulsat per l’Ajuntament de Manresa i el Consell Comarcal del Bages, mitjançant un conveni amb la Fundació Althaia i amb el suport de la Diputació de Barcelona.

L’espai ofereix assessorament i acompanyament emocional per a joves de 12 a 35 anys, les seves famílies, entitats i d’altres professionals. El servei pretén actuar com a eina promotora d’educació emocional i prevenir el desenvolupament de trastorns de salut mental. No és, per tant, un servei de diagnòstic i tractament clínic, sinó un espai de suport i acompanyament a la comprensió emocional.

El projecte ha estat presentat avui en roda de premsa per la regidora d’Infància, Joventut i Persones Grans de l’Ajuntament de Manresa, Rosa Maria Ortega Juncosa; i la cap clínic del Centre de Salut Mental Infanto Juvenil d’Althaia, la psicòloga Laia Majó Garriga, amb la presència de treballadores de l'Espai Èmfasi i personal tècnic del Consell Comarcal del Bages i personal tècnic de Sanitat de l'Ajuntament de Manresa.

Un servei dotat de tres psicòlegs i una educadora social

L’Espai Èmfasi té l’origen en l’assessoria de salut iniciada l’any 2014 dins la pròpia Oficina Jove, inicialment centrada en drogoaddiccions i els usos de pantalles. El 2020, amb l’arribada de la pandèmia, el servei es va ampliar a consultes de salut emocional, per la qual cosa es va incorporar una psicòloga i una educadora social, durant unes hores a la setmana, per respondre les peticions.

Davant la necessitat de poder atendre l’increment de les consultes, aquest setembre s’ha creat l’Espai Èmfasi, amb una important ampliació del servei, ara constituït per dues professionals a jornada completa (una educadora social i una psicòloga) i per dos psicòlegs més a mitja jornada.

L’Espai Èmfasi està ubicat a l’Espai Jove Joan Amades - Oficina Jove del Bages (c/ Sant Blai, 14, de Manresa), però presta servei a tota la comarca, tot permetent l’opció a fer accions descentralitzades. Per tal de poder sol·licitar el servei, les persones interessades poden contactar amb l’Oficina Jove del Bages, al telèfon o whatsapp 670 22 81 58 o bé per correu electrònic al salutbages@oficinajove.cat. El servei és totalment gratuït i confidencial.

Més de 130 consultes des del setembre fins ara

Des que l’Espai Èmfasi es va posar en funcionament el setembre fins ara, l’equip de professionals ha atès 70 persones. D’aquestes, 36 són joves, 11 més són familiars de joves i, per últim, 23 són professionals. La majoria de persones ateses són dones (57), mentre que la resta, 13, són homes. En total, l’Espai ha atès 131 consultes.

D’altra banda, s’han realitzat 10 intervencions grupals repartides en centres educatius, entitats juvenils i universitats. A part de les intervencions a grups, també s’han fet coordinacions, amb un total de 7 agents del territori. Durant aquest temps, els professionals de l’Espai Èmfasi s’han coordinat amb els diferents serveis i entitats de la comarca per tal de garantir una millor atenció als joves i a les seves famílies.

Acompanyament dels joves en diferents temàtiques

L’Espai Èmfasi compta amb una perspectiva integral i comunitària i, per tant, aposta pel treball en xarxa i per la creació de sinergies amb altres agents i recursos del territori. L’objectiu és poder ampliar l’acompanyament de les persones joves en aspectes com l’oci, l’associacionisme, la sexualitat, l’orientació en diversitat de gènere i d’altres recursos comunitaris.

Els serveis que s’ofereixen són: servei de psicologia individualitzat per a joves i famílies; activitats grupals i espais de reflexió; formacions especialitzades a professionals xerrades i tallers als centres educatius i entitats; intervencions personalitzades per a cada situació, i desplaçaments a altres municipis del Bages.

(*) Fotografia: La regidora Rosa Maria Ortega, la psicòloga Laia Majó (d'Althaia) i dues treballadores de l'Espai Èmfasi.


- Document adjunt: Tríptic dels serveis de l'Espai Èmfasi.

Espai Jove Joan Amades - Carrer Sant Blai, núm. 14 - 08242 Manresa - +34 93 877 13 60 - manresajove@ajmanresa.cat