La Fira ViBa arrenca posant en relleu el valor del Bages com a territori vitivinícola de patrimoni únic
03/06/2025El programa acull una trentena d'activitats que començaran demà dimecres i s'allargaran fins al diumenge 8 de juny. La Nit de Picapoll de divendres serà la porta d'entrada a un cap de setmana intens, ple d'esdeveniments relacionats amb el vi i la cultura vitivinícola, com ara tastos i una demostració de construcció d'una barraca de pedra seca, entre molts altres.
Tot a punt per la vuitena edició de la Fira ViBa, la Fira del Vi del Bages, que se celebrarà aquest cap de setmana del 6 al 8 de juny al Pati del Casino de Manresa i a diferents municipis del Bages. La programació d’enguany ha generat gran expectació, i propostes com 'Cellers amagats al cor de Manresa', 'Bages sobre rodes' o la visita a les Vinyes de Can Mas de Castellgalí, ja han exhaurit totes les places. També s’han omplert algunes de les visites als cellers de la Denominació d’Origen Pla de Bages com Les Acàcies, Collbaix-El Molí, Entrebosc, Sant Miquel d’Oló, Grau-Grau o Abadal. Els tiquets per la resta d’activitats es poden adquirir al web de Fira ViBa.
La primera activitat de l’edició serà demà, 4 de juny, amb el Sopar Fira ViBa, que es farà al Pati del Complex Cultural Cal Sitges d’Artés. El sopar consistirà en un menú de vuit platets elaborats per diversos restaurants membres de Slow Food Catalunya Central i maridats amb vins de la DO Pla de Bages. Els pèsols i les hortalisses de tavella seran protagonistes del sopar.
El Pati del Casino, escenari central del cap de setmana
El Pati del Casino de Manresa tornarà a ser el punt neuràlgic de la fira que obrirà les portes el divendres a partir de les 19 hores, amb la clàssica Nit de Picapolls. La vetllada se centrarà en els vins elaborats amb la varietat autòctona de la DO Pla de Bages, la Picapoll, maridada per la gastronomia de quatre restaurants locals. A les 22 hores, es podrà gaudir del directe de la banda d’indie-pop Celobert i de la música de la selectora musical PD Gufi. Paral·lelament, durant tota la tarda, la cooperativa Senders Vius realitzarà una demostració de construcció d’una barraca de pedra seca, una peça artística singular que es culminarà el diumenge. Els abonaments de la Nit de Picapolls són limitats i es poden adquirir de forma anticipada a través de la web de Fira ViBa.
El cap de setmana, a partir de les 18 hores, se celebrarà la Mostra de Vins DO Pla de Bages, on es podran tastar fins a 118 referències de vins dels cellers i viticultors de la DO Pla de Bages. Hi seran presents Abadal, Celler Cooperatiu d'Artés - Artium, Celler Grau i Grau, Celler Sanmartí, Collbaix - Celler el Molí, Entrebosc, Exibis, Fargas - Fargas, Heretat Oller del Mas, Les Acàcies, Més Que Paraules, Mond Obert, Sant Miquel d'Oló, Solergibert, Vins Colltor. També hi participaran viticultors com Els Tractets, Jaia Viticultor, Ladiferenta, Murallius, Urpina i Vinyes de Castellgalí. Els abonaments també es poden adquirir amb antelació.
La festa es completarà amb la proposta gastronòmica del Restaurant Kursaal, la zona familiar Most, que enguany oferirà una original proposta de circ amb botes de vi i les actuacions musicals del trio de folk River Omelet el dissabte, i de la cantant i saxofonista de jazz Eva Fernández el diumenge. PD Gufi delectarà amb la seva selecció musical, i Senders Vius continuarà amb la construcció de la barraca de pedra seca.
Una trentena d’activitats programades arreu del territori bagenc
La Fira ViBa desplegarà una trentena d’activitats arreu del territori entre el 4 i el 8 de juny, moltes en espais habitualment tancats o poc coneguts. Les persones que tinguin curiositat per la cultura vitivinícola del Bages podran crear la seva pròpia ruta i triar entre una desena de visites a cellers que encara tenen espai, les activitats al patrimoni vitivinícola com les tines de la Vall del Flequer o 'Les Pedres que parlen', una visita paisatgística de descoberta de patrimoni, llegendes i costums d’aquells que van treballar la vinya fins no fa gaire temps. També es podrà gaudir de tastos especials com el de vins del passat a càrrec del sommelier Christian Betoret, o els vins de finca qualificada a la Torre Lluvià, guiat per la sommelier Anna Castillo.
Diumenge se celebrarà la segona edició de la Mitja ViBa, una cursa popular amb recorreguts de 5, 10 i 21 quilòmetres entre vinyes, amb tastos durant el trajecte i a l’arribada.
Entre les novetats de la Fira ViBa d’enguany destaca el Menú Fira ViBa, una proposta gastronòmica que ofereixen fins diumenge diversos restaurants del Bages. Cada menú inclou plats maridats amb vins DO Pla de Bages. A més, els comensals que optin per aquest menú rebran tiquets per tastar vins a la Mostra del cap de setmana.
El Bages: una aposta pel vi, la cultura i el territori
L’organització espera igualar o superar les xifres de la darrera edició, que va aplegar més de 4.000 visitants i va servir prop de 10.000 tastos. El Bages és una comarca amb una estreta vinculació amb el món del vi, que destaca pel seu ric patrimoni de barraques i tines de pedra seca, així com per la preservació de varietats autòctones com el picapoll.
La Ruta del Vi DO Pla de Bages realça aquest llegat, amb una proposta enoturística que combina història, paisatge, patrimoni i vins de gran qualitat reconeguts amb la denominació d’origen. En aquest context, la Fira ViBa va néixer amb la voluntat de reforçar la importància cultural i econòmica del sector vitivinícola, promoure el consum de productes de proximitat i fomentar un turisme local vinculat a la cultura del vi.
La Fira ViBa és possible gràcies a la implicació activa d’elaboradors, viticultors, restauradors i entitats del territori. L’esdeveniment està coorganitzat per l’Ajuntament de Manresa, el Consell Comarcal del Bages i el Consell Regulador de la DO Pla de Bages, amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.
(*) Peu de foto: el Pati del Casino de Manresa tornarà a ser el punt neuràlgic de la fira (autoria: Carles Fortuny).