Malbaratament alimentari
Els aliments constitueixen un recurs valuós que cal gestionar i consumir amb la màxima cura i responsabilitat, però les societats desenvolupades n'han convertit una bona part en residu, ocasionant la pèrdua de milers de tones d’aliments cada any.
Del total de les disponibilitats alimentàries sòlides que adquireixen les famílies, els restaurants i els comerços al detall de Catalunya, es malbarata l'equivalent a nodrir més de 500.000 persones durant un any.
Les llars representen el sector on major proporció de malbaratament alimentari es produeix (58%).
Les emissions de gasos amb efecte hivernacle (GEH) procedents de les diferents fases del cicle de vida dels productes alimentaris malbaratats equival a les emissions d’uns 20.300 automòbils al llarg de tota la vida útil.
- Comprar productes locals i de temporada. Degut a la proximitat, tenen menor probabilitat de fer-se malbé, i a més, són de major qualitat. També tenen un menor impacte ambiental associat al transport, que es redueix.
- Planificar els menús i les quantitats d’aliments necessàries per setmana, així evitar un consum excessiu o innecessari d’aliments.
- Guardar i aprofitar adequadament el menjar sobrer (aliments en pots i carmanyoles tancades, etc.), per perllongar la vida útil dels aliments.
- Separar millor les restes orgàniques perquè puguin ser tractades adequadament.
Per més informació, podeu consultar el següent apartat aquí: