Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

La Facultat de Medicina de la UVic-UCC a Manresa.

Motor sanitari, científic i econòmic de la Catalunya central.

Des de tercer i fins a sisè, l'alumnat de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC es distribueix a parts iguals entre els campus de Vic i Manresa, en dues unitats docents territorials (UDT) que treballen sota els paràmetres del mateix model docent. Encara que la primera promoció del grau en Medicina va entrar a la Universitat el curs 2017-2018, no va ser fins el passat que, amb el desplegament de les assignatures de l'anomenat cicle clínic, la UDT de Manresa va entrar en funcionament i la Facultat va aterrar a la ciutat.

I té tot el sentit del món que sigui així. A primer i a segon, el cicle bàsic se centra en els fonaments de la medicina i en continguts fonamentals per exercir la professió, com ara l'estructura i la funció del cos humà, la biologia, la genètica o la medicina social i les habilitats comunicatives. Per contra, a partir de tercer l'alumnat s'endinsa en les diferents especialitats clíniques, com la cardiologia, l'endocrinologia, la conducta humana o la ginecologia, per esmentar-ne només algunes. Malgrat des del primer dia, el contacte amb la realitat dels centres de salut és present al pla d'estudis, és a partir de llavors que la simulació o les pràctiques en entorns reals s'intensifiquen.

I també és en aquest moment quan els grups es desdoblen i la meitat de l'alumnat (una quarantena cada curs) entra a les aules de la UDT Manresa, dins de l'Hospital Sant Joan de Déu de la Fundació Althaia, en un espai d'aproximadament 500 metres quadrats de l'edifici històric on es disposa de quatre aules, quatre espais de treball compartit i una zona d'estudi. Estudiar pràcticament dins l'hospital, és un estímul i alhora un avantatge per als futurs metges i metgesses.

A més de la Fundació Althaia, un nombre gran i divers de centres d'atenció primària, sociosanitaris i hospitalaris formen part d'aquesta unitat docent: l'Institut Català de la Salut, Sant Andreu Salut, el Centre Sanitari del Solsonès, la Fundació Hospital Sant Bernabé de Berga, l'Hospital Transfronterer de la Cerdanya i l'Hospital Sant Joan de Déu de Martorell. Les pràctiques clíniques dels alumnes de la UDT de Manresa (sis setmanes cada curs des de tercer i diversos dies per a cada assignatura clínica) es duen a terme en totes aquestes instal·lacions de forma rotativa, de manera que al llarg de la seva formació hauran pogut conèixer de primera mà les diferents cares de la professió mèdica.

A més, l'alumnat del grau en Medicina de la UVic-UCC, tant si es forma a Manresa com si ho fa a Vic, té la simulació clínica absolutament integrada en el seu procés d'aprenentatge. Aquest tipus d'activitats les duen a terme a les instal·lacions del Centre Internacional de Simulació i Alt Rendiment Clínic (CISARC), ubicades a la Clínica Universitària, al campus Manresa de la Universitat.

Una vegada desplegat tot el grau, més de 150 alumnes es formaran cada any a la UDT Manresa, que ja compta amb un equip de professorat de reconeguda trajectòria assistencial i docent. Els i les estudiants sortiran de la UDT havent assolit la condició de metges, i ho hauran fet d'acord amb els eixos del projecte pedagògic únic de la Facultat, entre els quals figuren la medicina centrada en el pacient, el professionalisme mèdic o la innovació en educació mèdica. Aquest model innovador, que es desplega a l'entorn de l'aprenentatge basat en casos clínics, situa l'alumnat al centre da la formació i prioritza les simulacions, el treball cooperatiu, les pràctiques assistencials i la tutorització personalitzada.

Però el projecte no els fa créixer només a ells. L'estructura singular de la Facultat de Medicina, compartida entre les dues ciutats, també enriqueix els i les professionals de la salut que en són part, perquè els estimula i els ofereix noves oportunitats formatives d'investigació; alhora, és un motor sanitari, científic i econòmic del territori, i contribueix a enfortir encara més la relació entre les ciutats de Vic i de Manresa, com a eix fonamental de la Catalunya central.


Dr. Jordi Aligué, coordinador de la Unitat Docent Territorial de Manresa de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC i metge de medicina interna de la Fundació Althaia.

Gener 2021

Destaquem
Banners anteriors
  • Opinió Grups Municipals
  • App de seguretat per a comerços
  • WC Publics
  • Síndic de Greuges
  • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
  • Banca ètica
  • Manresa ciutat civica
  • Banner PA ICAM
  • Municipis per la independència
  • Projecte simbiosi industrial
  • Banc ADN
  • Consulta del planejament vigent
  • Carrer del balç
  • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat