Materials en préstec
Cessió de material LGTBI+
El sac de la diversitat!
“La perruca de Luca”
"La perruca de Luca" és un projecte coeducatiu que té com a principal objectiu trencar i eliminar els estereotips i prejudicis adscrits al sexe-gènere, amb la intenció d’afavorir la possibilitat que cada infant es desenvolupi lliurement.
“La perruca de Luca” utilitza el conte il·lustrat com a eina didàctica des de la qual treballar els rols i estereotips de gènere que ens limiten. Un conte que pretén transmetre, a partir de la màgia i la imaginació, una altra forma de relacionar-se entre infants, una altra forma de fer, sentir i viure en el món, en el qual les regles de joc siguin el respecte a la diferència, l'expressió sense càstig i la transformació dels valors de gènere.
En aquest format de préstec, dirigit a espais del lleure per a infants i centres escolars, està pensat per ser utilitzat en l’àmbit d’educació infantil i primer cicle de primària (de 3 a 8 anys), i es compon d’un pack per treballar a l’aula.
Aquest pack consta de:
- 20 exemplars del conte “La perruca de Luca”, perquè cada infant pugui veure’l i seguir-lo mentre la persona referent l’explica.
- Una guia didàctica per al personal docent amb propostes d’activitats diverses (a través de les activitats es pretén treballar la coeducació, els rols i els estereotips de gènere, la diversitat i el respecte).
- Una perruca de Luca, per utilizar com a recurs d’animació per a les dinàmiques facilitades.
Condicions de préstec
- Per demanar el material, cal posar-se en contacte amb el Servei d’Atenció Integral (SAI) LGTBI de Manresa, a través de l'adreça sai@ajmanresa.cat o del 938752310.
- La cessió està pensada per a 15 dies, amb possibilitat de pròrroga a convenir.
- Aquest material pot complementar la maleta coeducativa "Hi havia una vegada... contes coeducatius" també en préstec, del SIAD Montserrat Roig.
Llibres en préstec “biblioteca LGTBI”
Contes infantils
- Cua de sirena. Barbé i Serra, Alba. Bellaterra (2016)
- Amb la Tango són tres. Richardson, Justin; Parnell, Peter. Kalandraka (2016)
- Si el rosa es de las niñas, el azul es del mar. Espirita, Oscar. Hidroavión (2016)
- El día de todo al revés. Bergman, S. Bear. Bellaterra (2016)
- La motxilla rosa. Gutiérrez, María. Bellaterra (2015)
- Piratrans Carabarco. A.T.A Asociación de Transexuales de Andalucía-Sylvia Rivera; Gran Ovidio Acopán; Gutierrez, Manuel. La Calle (2015)
- Sexo es una palabra divertida. Silverberg, Cory; Smyth, Fiona. Bellaterra (2019)
- Unes colònies d’aventura. Obiols, Anna; Subirana, Joan; Martell, David. Edicions MIC (2018).
- La perruca de Luca. Naturadora, Eltakataka i Vicent Poquet. Lalala Editorial (2013)
- ¡Vivan las uñas de colores! Acosta, Alicia; Amavisca, Lluis. NubeOcho (2018)
- Pessigolles. Barbé i Serra, Alba; Carro Ibarra, Sara. Bellaterra (2012)
- Monstre rosa. De Dios, Olga. Estrella Polar (2020)
- Soy Jazz. Herthel, Jessica; Jennings, Jazz. Bellaterra (2015)
Còmics
1, 2, 3, 4... historietas diversas : guía sobre diversidad afectivo/sexual e identidades de género para adolescentes. Martín, Susanna. Bellaterra (2011)
Assaigs
- Chicas que entienden : in-visibilidad lesbiana. Goicoechea, Mª Ángeles. Egales (2015) Colección G.
- Poesía lesbiana queer: cuerpos y sujetos inadecuados. Castro, Elena. Barcelona: Icaria (2014)
- Feminismos lesbianos y queer: representación, visibilidad y políticas. Suárez, Briones, Beatriz. Madrid: Plaza y Valdés (2014)
- Maternidades, procreación y crianza en transformación. López, Carmen; Marre, Diana i Bestard, Joan. Barcelona: Bellaterra (2013)
- El género desordenado: críticas en torno a la patologización de la transexualidad. Coll-Planas, Gerard. Barcelona; Madrid: Egales (2010)
- Más allá de las etiquetas: mujeres, hombres y trans. Herrera Gómez, Coral. Tafalla: Txalaparta (2011)
Diversitat sexual en les famílies i l’ensenyament
- Buscando el final del arcoíris: una exploración de las prácticas de crianza desde la fluidez de género. Fiona Joy Green y May Friedman. Barcelona : Bellaterra, cop. (2015)
- Transexualidad, adolescencias y educación : miradas multidisciplinares. Moreno Cabrera, Octavio i Puche Cabezas, Luis. Barcelona; Madrid : Egales, cop. (2013)
Teoria ‘queer’
- Dibuixant el gènere. Coll-Planas, Gerard. La Pobla Llarga (València): Edicions 96, cop. (2013)
La carn i la metàfora: una reflexió sobre el cos a la teoria queer. Coll-Planas, Gerard. Barcelona: UOC (2012) - En disputa: lecturas sobre la performatividad. Butler, Judith. Barcelona ; Madrid : Egales, DL (2012)
- Los géneros de la violencia: una reflexión queer sobre la violencia de género. Arisó Sinués, Olga. Barcelona; Madrid: Egales, cop. (2010)
- Construccions identitàries. Work in progress. Llop, Mar C. Pol·len i Edicions Bellaterra. (2017)
Guies
- Guia pràctica per a la xarxa SAI LGBTI de Catalunya: Gestió de denúncies. Departament de Treball, Afers Socials i Famílies (2020).
- Guia per millorar l’ocupabilitat de les persones trans. Xarxa de municipis LGBTI de Catalunya (2021).
- Gestió de la diversitat LGTBI a l’empresa. Guia de bones pràctiques. Ajuntament de Barcelona i Barcelona Activa. (2019).
- En clau de futur. Recursos jurídics i socials per a persones madures LGBTI+. Fundació Enllaç (2019).
- Adolescencias trans. Acompañar la exploración del género en tiempos de incertidumbre. Ajuntament de Barcelona, CEIG i Universitat de Vic (2022)
Documentals
- EnFemme. Barbé i Serra, Alba (2017)
- Right2Love. Teruel, Adaia (2012)