Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

L'Ecoviure més professional torna a Manresa del 5 al 10 d'octubre

Imatge de la notícia
27/09/2021

Èxit de convocatòria de les jornades professionals que es faran entre setmana, algunes de les quals tenen les inscripcions complertes. Quan falta més d’una setmana per la celebració de la fira, l’espai disponible per a expositors ja està pràcticament ple.

 

Manresa viurà del 5 al 10 d’octubre una setmana dedicada a la sostenibilitat i el medi ambient, amb una fira Ecoviure renovada i que aposta més que mai per ser un referent per als professionals del sector. I és que una de les principals novetats d’enguany és la celebració entre setmana de 4 jornades professionals que han demostrat ser un èxit de convocatòria. A data d’avui, la primera Jornada Tècnica de l’Aigua que es farà el dia 6 d’octubre ja ha tancat inscripcions. La resta, centrades en l’agricultura ecològica, els residus i el Fòrum Energia, les tenen encara obertes amb una molt bona resposta per part del públic.

 

L’aposta d’Ecoviure per al contingut professional ha estat possible gràcies a la complicitat de tres entitats del territori com són l’Escola Agrària de Manresa, Aigües de Manresa, el Consorci del Bages per a la Gestió de Residus i les entitats que formen part de la comissió organitzadora del Fòrum Energia (Consell Comarcal del Bages, Gremi d’Instal·ladors i Elèctrica Pintó). El regidor de Ciutat Verda de l’Ajuntament de Manresa i president de la comissió organitzadora d’Ecoviure, Pol Huguet, ha afirmat a la roda de premsa de presentació de la fira que aquesta aposta ha estat el resultat “d’un replantejament profund de la fira, segurament el més important que s’ha fet mai” amb l’objectiu “de fer un salt qualitatiu i aconseguir que Ecoviure deixi petjada a la ciutat”.

 

Les jornades professionals arrencaran el dimarts 5 amb unes jornades tècniques en línia sobre agricultura ecològica, en què es parlarà sobre l’aprofitament d’aigües pluvials en una finca ecològica, els assecadors solars en agricultura i el sòl viu en agricultura. El director de l’Escola Agrària de Manresa, Ernest Valls, ha destacat les jornades han despertat l’interès de persones d’arreu de Catalunya, i ha assenyalat la importància de l’agricultura en la lluita contra el canvi climàtic, tancant el cercle des de la producció fins al consumidor final.

 

Dimecres 6 tindrà lloc la primera Jornada Tècnica de l’Aigua, que se centrarà en aspectes com la circularitat, la qualitat i la digitalització i que té per objectiu crear un espai compartit per a empreses, entitats públiques i centres de recerca per parlar sobre el cicle integral de l'aigua. El gerent d’Aigües de Manresa, Antoni Ventura, ha assegurat que “és una jornada que ens fa molta il·lusió. Al Bages tenim una cultura de l’aigua molt arrelada i destaquem per l’excel·lència en el coneixement i la gestió d’aquest recurs escàs”. Amb totes les places plenes, ha assegurat que “aquesta serà la primera jornada que fem en el marc d’Ecoviure, però segur que no serà l’única”.

 

El dijous dia 7 serà el torn dels residus amb el Fòrum Residus, una sessió on s’exposaran diferents experiències de canvi en el model de recollida de residus, com són la implementació del porta a porta o dels contenidors tancats. També hi haurà una taula rodona amb la participació dels professionals que estan a peu de carrer i una sessió de coaching. Ricard Jorba, gerent del Consorci del Bages per a la Gestió de Residus, ha afirmat que “si canviem el model, els residus també canvien, perquè els podem aprofitar”. Jorba ha assenyalat que serà una jornada participativa amb la que es vol “crear xarxa entre tots els agents implicats en la recollida de residus”.

 

Per últim, el Fòrum Energia recuperarà el format presencial després que l’any passat es fes només en modalitat on line com a conseqüència de les restriccions per la Covid-19. El tema d’aquesta edició són les estratègies col·laboratives en transició energètica i comptarà amb la participació, entre d’altres, del director de l’Institut de Ciència dels Materials de Barcelona, Xavier Obradors. També hi participaran alcaldes, tècnics de l’administració i experts en energies renovables que explicaran diferents casos pràctics d’impuls de les renovables a partir d’experiències col·laboratives. Pol Huguet, com a portaveu de la comissió organitzadora, n’ha destacat aquesta part pràctica, “on veurem exemples demostrats i que ja s’han portat a terme”.

 

 

Sostenibilitat per a tothom

 

El cap de setmana del 9 i 10 d’octubre serà el torn de la fira-mercat adreçada a tothom qui tingui interès per portar una vida més sostenible i respectuosa amb l’entorn. La fira ocuparà l’espai interior i exterior del Palau Firal de Manresa i hi haurà control d’aforament per tal de respectar les mesures anticovid vigents. També hi haurà dispensadors de gel hidroalcohòlic, es vetllarà perquè la ventilació sigui adequada i es mantinguin les distàncies de seguretat i es desinfectaran els espais abans i després de les activitats.

 

En aquests moments, hi ha prop de 60 expositors confirmats, que fan que l’espai disponible ja estigui pràcticament ple. Els sectors que hi seran representats són els de la construcció sostenible, els productes agroalimentaris ecològics, el comerç just i responsable, els productes d’higiene i cosmètica natural, les energies renovables i el tèxtil sostenible. Els productes i serveis participants opten a ser reconeguts amb el premi al Millor Producte d’Ecoviure 2021, un guardó que es lliurarà dissabte al matí durant l’acte inaugural. Aquest acte ja té confirmada l’assistència de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy; el regidor delegat de Ciutat Verda i president de la comissió organitzadora d’Ecoviure, Pol Huguet; el diputat president de l’Àrea d’Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona, Xesco Gomar; i la vicepresidenta del Comitè Executiu de la Fundació Turisme i Fires de Manresa i presidenta de la Cambra de Comerç de Manresa, Sílvia Gratacòs.

 

Amb l’objectiu d’apropar Ecoviure als adolescents, s’ha impulsat una col·laboració amb l’Institut Lluís de Peguera de Manresa, que dedica el projecte de treball globalitzat dels alumnes de segon d’ESO al medi ambient. Per aquest motiu, l’institut tindrà un estand a la fira en el qual els alumnes faran enquestes sobre medi ambient als visitants i expositors d’Ecoviure i està previst que editin un vídeo.

 

La proposta d’Ecoviure es completarà amb un programa d’activitats paral·leles que, de fet, arrencaran ja el diumenge 3 d’octubre amb la projecció d’una pel·lícula infantil a l’auditori de la Plana de l’Om. Aquest espai serà també l’escenari, el divendres dia 8 a la tarda,  d’un debat sobre canvi climàtic i malalties emergents. Durant el cap de setmana, hi haurà diferents propostes entre les que destaquen una xerrada sobre la factura elèctrica a càrrec de la Diputació de Barcelona (es recomana portar una factura) o un taller de construcció de caixes niu. Per participar-hi cal inscripció prèvia i algunes de les activitats són de pagament.

 

 

Torna el Petit Ecoviure

 

La programació per als infants s’agruparà de nou dins del Petit Ecoviure, una proposta pensada perquè nens i nenes es sensibilitzin al voltant de la sostenibilitat. El programa del Petit Ecoviure inclou, entre altres: contes, un taller de fabricació de sabons i l’espectacle “Bon profit”, que es farà diumenge al migdia a l’exterior del Palau Firal.

 

 

La mel, producte protagonista

 

Una altra de les novetats d’aquesta edició serà l’espai monogràfic dedicat a la mel. Es tracta d’una proposta que es vol que tingui continuïtat, de manera que cada any hi hagi com a protagonista un tema diferent. Dins d’aquest espai temàtic hi haurà un tast de mels, una xerrada sobre curiositats de les abelles i un taller d’elaboració d’espelmes d’abella, entre d’altres.

 

La fira obrirà de 10 del matí a 8 del vespre amb entrada gratuïta i els visitants podran comprar directament els productes que ofereixen els expositors. Des de l’organització s’anima el públic a anar-hi amb cabàs o bosses reutilitzables per tal de minimitzar els envasos i poder fer una compra més sostenible. Tots els dies excepte el diumenge es podrà accedir al Palau Firal amb transport públic de la línia L5 d’autobús urbà de Manresa.

 

Ecoviure està organitzada per l’Ajuntament de Manresa i la Fundació Turisme i Fires de Manresa amb col·laboració de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, la Cambra de Comerç de Manresa, el Consorci del Bages per a la Gestió de Residus, Aigües de Manresa i l’Escola Agrària de Manresa. A la seva comissió organitzadora hi són representats el Camp d’Aprenentatge del Bages, el Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Manresa i el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, i el grup de treball del Fòrum Energia, format per membres del Consell Comarcal del Bages, el Gremi d’Instal·ladors, i Elèctrica Pintó.

 

 

L’AGENDA D’ECOVIURE

 

  • Diumenge 3 d’octubre

-          Pel·lícula infantil: “Bikes”. A les 11.30 h. a l’auditori de la Plana de l’Om

 

  • Dimarts 5 d’octubre

-          Jornades tècniques en línia d’Agricultura ecològica. Aprofitament d'aigües pluvials a la finca (de 10.15 a 12.30), Sòl viu en horticultura ecològica (de 15.20 a 17.30) i  Assecadors solars per aplicacions a l'agricultura (de 18 a 20 h)

 

  • Dimecres 6 d’octubre

-          1a Jornada Tècnica de l’Aigua. Circularitat, qualitat, digitalització. De 9 a 13 h.

 

  • Dijous 7 d’octubre

-          Fòrum residus. Canvis en el model de recollida selectiva: reptes, resultats i persones. De 9 a 12.30

 

  • Divendres 8 d’octubre

-          Fòrum Energia. Estratègies col·laboratives en transició energètica. De 9 a 14 h.

-          Debat: canvi climàtic i malalties emergents. De 19 a 20.30 h. a l’auditori de la Plana de l’Om

 

  • Dissabte 9 d’octubre

-          Acte inaugural. A les 11.30 h.

-          Taller familiar d’elaboració d’espelmes d’abella. A les 11.30 h.

-          Taller de fabricació artesanal d’arnes de canya. A les 12.30 h.

-          Xerrada: radiacions a casa i 5G. A les 13 h.

-          Taller de construcció de caixes niu. A les 16.30 h.

-          Xerrada sobre la factura energètica. A les 17 i a les 18 h.

-          Taller d’elaboració de llibretes amb retalls ètnics i cola artesana. A les 17.30 h.

-          Xerrada sobre la biologia de l’abella i les seves curiositats. A les 17.30 h.

-          Contes: “El senyor Riu”. A les 17.30 i a les 18.30 h.

-          Tast de mels i les seves característiques. A les 18.30 h.

-          Xerrada: Biochar, segresta carboni i estimula la vida del teu hort. A les 19 h.

-          Pel·lícula: “La mujer de la montaña”. A les 20 h. a l’auditori de la Plana de l’Om

 

  • Diumenge 10 d’octubre

-          Jornada apiteràpia. Productes del rusc. A les 10 h.

-          Xerrada: radiacions a casa i 5G. A les 13 h.

-          Contes: “El viatge d’en Pepitu”. A les 11, a les 12, a les 17.30 i a les 18.30 h.

-          Espectacle infantil “Bon profit”. A les 13 h. a l’exterior del Palau Firal

-          Taller infantil de fabricació de sabons. A les 17.30 h.

 

Tota la informació actualitzada sobre activitats i inscripcions pot trobar-se al web www.firamanresa.cat/ecoviure

Destaquem
Banners anteriors
  • Opinió Grups Municipals
  • App de seguretat per a comerços
  • WC Publics
  • Síndic de Greuges
  • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
  • Banca ètica
  • Manresa ciutat civica
  • Banner PA ICAM
  • Municipis per la independència
  • Projecte simbiosi industrial
  • Banc ADN
  • Consulta del planejament vigent
  • Carrer del balç
  • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat