Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

El ple dona llum verda al pressupost per al 2021, dotat amb més de 96 milions d'euros i marcat per la Covid-19

Imatge de la notícia
17/12/2020

En la sessió ordinària també s’ha aprovat designar les piscines municipals amb el nom de Manel Estiarte Duocastella, crear el Premi Rosa Argelaguet Isanta i una proposició per garantir plenament l’exercici del dret a l’avortament a la Catalunya Central. També s’ha donat compte del sisè informe de seguiment del Pla de Reconstrucció, que ascendeix a prop de 4,2 milions d’euros, i s’ha condemnat l’atac vandàlic que han patit 15 parquímetres de la ciutat.

 

El ple ordinari de l’Ajuntament de Manresa corresponent al mes de desembre, celebrat aquest dijous dia 17, ha donat llum verda al pressupost per al 2021, que ascendeix a 96.122.008 euros, una xifra que representa un increment del 5,64% respecte el del 2020. Es tracta d’un pressupost marcat per la pandèmia de la Covid-19. Sense més ingressos pel fet que l’Ajuntament va aprovar una congelació dels impostos municipals, s’ha fet un esforç per dedicar fons en polítiques socials i de reactivació econòmica. La inversió passa de 10,6 a 14,3 milions i torna a xifres inèdites a Manresa des de de fa una dècada. El pressupost s’ha aprovat amb 16 vots a favor (ERC i JxM), 6 abstencions (PSC i C’s) i 3 en contra (Fem). Podeu veure el detall del pressupost 2021 en aquest enllaç.

 

En la sessió, s’ha aprovat per unanimitat designar amb el nom de Manel Estiarte Duocastella les instal·lacions de les piscines municipals de Manresa. La proposta, presentada pel CN Minorisa, es fonamenta en la seva destacable trajectòria, com a millor jugador de waterpolo i com a símbol universal del seu esport i de la ciutat de Manresa (vegeu notícia completa en aquest enllaç). Al ple, la proposta ha comptat amb l’exposició dels arguments de Gaspar Ventura Meseguer i Elisabet Ventura Calret, membres del CN Minorisa.

 

Un altre punt que ha comptat amb intervenció de la ciutadania ha estat la proposició per garantir plenament l’exercici del dret a l’avortament a la Catalunya Central. Lila Corominas Garcia, d’Acció Lila, ha defensat la proposta, que ha estat presentada per Fem Manresa. La resta de grups municipals han presentat de manera conjunta una esmena de substitució, que ha estat la que s’ha votat i que finalment ha estat aprovada per unanimitat.

 

Amb la proposta aprovada, l’Ajuntament es compromet a treballar per garantir plenament l’exercici del dret a l’avortament, i a vetllar perquè el Servei Català de Salut garanteixi els drets a la salut sexual i reproductiva de les dones i la interrupció voluntària de l’embaràs a la Catalunya Central. També a realitzar un seguiment de l’evolució de la situació, amb el compromís de lliurar anualment als grups municipals un informe amb les dades dels avortaments realitzats. Així mateix, la proposició insta la Fundació Althaia a debatre les interrupcions voluntàries de l’embaràs en el marc del patronat.

 

 

Es crea el Premi Rosa Argelaguet i Isanta

 

També s’ha aprovat per unanimitat la creació del Premi Rosa Argelaguet i Isanta – Premi del Campus Manresa, així com les bases que el regularan. Es tracta d’un guardó que neix amb la voluntat de reconèixer, promocionar i sensibilitzar el paper d’aquelles dones que han contribuït activament en alguna activitat d’investigació, de divulgació o de docència en l’àmbit de les ciències. Alhora, el premi vol reconèixer la figura de Rosa Argelaguet i Isanta, traspassada el 30 de gener del 2020.

 

Doctora en enginyeria industrial i directora de l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa de la UPC, Argelaguet va destacar entre molts altres fets per ser una dona molt activa en l’àmbit científic al Bages, no només en la seva faceta d’enginyera i de gestora de la UPC, sinó també per la profunda implicació i preocupació per aconseguir despertar vocacions científiques femenines. El premi s’atorgarà al voltant de cada 11 de febrer, Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència.

 

 

Condemna al vandalisme contra els parquímetres

 

Dins l’Àrea de Territori, s’ha portat a aprovació la revisió de tarifes de l’aparcament de la Reforma, del servei de grua i de la zona blava, que cada any s’adapten a l’IPC, enguany a la baixa. Dins aquest punt, el regidor d’Urbanisme i Mobilitat, David Aaron López Martí, ha condemnat públicament l’atac vandàlic que han patit els parquímetres de la zona blava, que ha estat reivindicat a les xarxes socials per l’organització juvenil Arran. El regidor ha detallat que han estat un total de 15 les màquines que s’han inutilitzat, i que el cost de reparació serà de 16.000 euros.

 

 

Ajudes per a la contractació de persones per realitzar treballs a la llar o de cures

 

Dins la campanya Llar i Cures, que l’Ajuntament de Manresa està tirant endavant per impulsar la professionalització de les persones treballadores de la llar i les cures, es vol incentivar la contractació de les persones que treballen en aquest àmbit mitjançant una subvenció de l’import corresponent a les despeses de seguretat social amb un límit de 6 mesos. En el ple, s’ha portat a aprovació l’obertura de la convocatòria d’ajudes, així com les bases que les regulen.

 

 

Es canvia la data del ple de gener

 

En la sessió, s’ha aprovat sense cap vot en contra canviar la data del ple de gener, que s’havia de celebrar el 21 de gener, pel dia 28 de gener, per tal que hi hagi temps a realitzar les comissions després dels dies festius de Nadal.

 

 

De la mateixa manera, també ha tirat endavant el dictamen de la imposició de contribucions especials de les obres del carrer Germà Isidre; la concertació d’un préstec a llarg termini en substitució d’un altre preexistent, per un import de 1.953.377,60 euros; la no admissió a tràmit de l’escrit d’al·legacions presentat a l’aprovació provisional de les ordenances fiscals per a l’exercici 2021, i ratificar la seva aprovació definitiva; la plantilla del personal al servei de la corporació per a l’any 2021; deixar sense efecte el límit de 80 hores de serveis extraordinaris per al personal de la Policia Local durant l’any 2020, i la sol·licitud a la Generalitat de Catalunya de la delegació a favor de l’Ajuntament de Manresa de la competència sancionadora per la comissió d’infraccions lleus relacionades amb la Covid.

 

Durant el ple, també s’ha detallat el sisè informe de seguiment del Pla local de Reconstrucció Social i Econòmica de Manresa, que constata que, fins a mitjans de desembre, s’han destinat 4.183.905,43 euros a l’aplicació de les mesures previstes en el pla per fer front als efectes de la Covid-19 a la ciutat, el que suposa un lleuger increment de 146.591,82 euros (3,63%) en relació a l’avaluació del mes anterior (veure notícia completa en aquest enllaç).

Destaquem
Banners anteriors
  • Opinió Grups Municipals
  • App de seguretat per a comerços
  • WC Publics
  • Síndic de Greuges
  • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
  • Banca ètica
  • Manresa ciutat civica
  • Banner PA ICAM
  • Municipis per la independència
  • Projecte simbiosi industrial
  • Banc ADN
  • Consulta del planejament vigent
  • Carrer del balç
  • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat