Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

El govern municipal de Manresa proposa congelar els impostos per al 2021 i canvia el sistema de tarifació social com a mesura de suport a la població per la pandèmia

Imatge de la notícia
13/10/2020

Cap dels impostos ni taxes que recapta l’Ajuntament de Manresa s’incrementarà el 2021. El govern municipal proposarà al Ple Municipal d’aquest dijous no augmentar la pressió impositiva per tal d’afavorir el conjunt de la ciutadania, en l’actual context marcat per la pandèmia de la Covid-19. Alhora, el consistori proposa modificar el sistema integrat de tarifació social, que s’aplica per a bonificacions i reduccions de taxes i impostos, amb el qual s’unifiquen criteris i creixen les famílies amb dret a bonificacions. D’altra banda, el govern amplia durant tot el 2021 la bonificació del 50% de la taxa d’ocupació de la via pública amb taules i cadires.

 

La proposta de modificació d’ordenances fiscals que el govern municipal portarà al Ple Municipal d’octubre, que tindrà lloc aquest dijous, es basa en un increment zero. L’equip de govern ha acordat no incrementar cap dels impostos i taxes que recapta, per tal de fer costat a la ciutadania en el marc de la crisi sanitària i econòmica fruit de la pandèmia de la Covid-19. Al mateix temps, es modifica el sistema de tarifació social, amb l’objectiu d’incrementar la xifra de persones i famílies que tenen dret a bonificacions d’impostos i taxes, i que els percentatges de bonificació s’ajustin de manera més adequada als ingressos de cada unitat familiar. La proposta s’ha presentat aquest dimecres en roda de premsa, amb la presència de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, el regidor d’Hisenda, Valentí Junyent Torras, i la regidora d’Acció i Inclusió Social, Mariona Homs Alsina.

 

L’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, ha explicat que les ordenances responen a la voluntat de l’equip de govern de “no incrementar la pressió fiscal a la ciutadania” en uns moments molt complicats fruit de la pandèmia i d’esdevenir, des de l’Ajuntament, “el motor perquè l’activitat econòmica es recuperi”. A la vegada, Aloy ha assegurat que el nou sistema de tarifació social permetrà “establir un sistema més just, més equitatiu i més eficient, i que arribi a més gent”.

 

En la mateixa línia, el regidor d’Hisenda, Valentí Junyent Torras, ha subratllat que la nova tarifació social “afavorirà més famílies”. També ho ha destacat la regidora d’Acció i Inclusió Social, Mariona Homs Alsina, que ha afirmat que el pas que es dona ara representa la primera pedra per assolir l’objectiu de tenir “un sistema unificat, virtual i automàtic” a l’hora de donar resposta a la ciutadania, un nou sistema que permetrà “afavorir els que tenen menys” i, a la vegada “fer que les classes mitjanes també puguin accedir a ajuts”.

 

 

Ordenances congelades

 

Pel que fa a l’IBI, l’increment zero que es proposa per al 2021 arriba després de diverses pujades moderades els darrers anys: 1,7% (2020); 1,5% (2019); 2,5% (2018). El 2017, l’increment ponderat va ser també del 0%, tot i que els tipus impositius van créixer, però els valors cadastrals es van reduir el 8%.

 

Pel que fa a l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE), els coeficients tampoc no es modifiquen, després dels increments de l’1,3% (2020) i 1,5% (2019). El 2018 es va congelar l’impost, però l’any anterior, el 2017, l’increment ponderat havia estat del 17,23%.

 

El govern també manté inalterables l’impost sobre vehicles de tracció mecànica (IVTM); l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO); l’impost sobre l’increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana (plusvàlua); l’IAE i totes les taxes.

 

En el capítol de taxes, una de les mesures que va prendre l’Ajuntament en el marc de la crisi de la Covid-19 va ser bonificar el 50% la taxa d’ocupació de la via pública amb taules i cadires, per tal de donar suport a propietaris de bars i restaurants durant la crisi de la Covid-19. Ara, la proposta és mantenir aquesta bonificació durant 2021.

 

Encara amb relació a les taxes, les de subministrament d’aigua i la de clavegueram queden fora de les ordenances generals  pel fet que en el darrer ple ja es van aprovar provisionalment noves ordenances per a la regulació dels costos d’aquest servei.

 

Finalment, es bonifica el 95% de la taxa dels locals comercials de la planta altell del mercat municipal de Puigmercadal per a entitats sense ànim de lucre o cooperatives que tinguin per objecte activitats relacionades amb l’economia social i solidària, el foment de la sostenibilitat mediambiental, el consum responsable o el comerç just.

 

 

Nou sistema de tarifació social

 

En un altre dictamen que el govern municipal portarà a aprovació al ple d’aquest dijous, es proposarà una modificació del sistema integrat de tarifació social, que substituirà el vigent des de 2014, per tal d’assegurar que les bonificacions i reduccions s’apliquin de manera uniforme i justa, i en la mesura del possible més persones i famílies puguin tenir-hi accés. Amb el nou sistema, es modificarà l’indicador  utilitzat de base per a la concessió d’ajuts, bonificacions i reduccions de taxes i impostos i passarà a ser l’Índex de Referència de Suficiència a Catalunya (IRSC), en comptes del salari mínim. Establir com a base aquest indicador permetrà una accessibilitat més justa de la ciutadania a les reduccions.

 

El nou sistema de tarifació social estableix un sistema interconnectat amb altres administracions i que permet un accés fàcil i unificat a les bonificacions a què té accés la ciutadania, amb la qual cosa s’eviten tràmits innecessaris i duplicitats. Fins ara, cada departament que fa reduccions estableix el seu propi procediment de comprovació d’ingressos i hi ha un entramat de circuits no connectats. Amb el nou sistema s’unifiquen criteris i circuits per facilitar tràmits i guanyar eficiència.

 

A més, fins ara hi havia un sistema de trams insuficients per a l’accés als ajuts o bonificacions. En concret hi havia salts importants en els trams de renda que permetien l’accés a cada percentatge de bonificació. Ara hi haurà més trams, per tal que la progressió sigui més adequada i ajustada a les necessitats.

 

El canvi d’índex de referència i les modificacions als trams fa que hi hagi més persones que tinguin dret a bonificacions. Així, si fins ara, per exemple, una família de dues persones que cobrés més de 29.700 euros anuals ja no tenia dret a bonificació, ara la xifra d’ingressos màxima que permet accedir a l’ajut és de 31.074, amb la qual cosa més famílies podran accedir-hi.

 

Alhora, amb l’aplicació de l’IRSC i els nous trams, moltes persones i famílies ja beneficiàries, com que canvien de tram, obtenen més percentatge de bonificació.

Destaquem
Banners anteriors
  • Opinió Grups Municipals
  • App de seguretat per a comerços
  • WC Publics
  • Síndic de Greuges
  • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
  • Banca ètica
  • Manresa ciutat civica
  • Banner PA ICAM
  • Municipis per la independència
  • Projecte simbiosi industrial
  • Banc ADN
  • Consulta del planejament vigent
  • Carrer del balç
  • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat