Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

El Dia Internacional dels Museus estrena un itinerari pels comerços emblemàtics del Centre Històric

Imatge de la notícia
15/05/2019

Dins del programa del Dia Internacional dels Museus, que se celebra aquest cap de setmana, l’Ajuntament de Manresa impulsa un itinerari per a posar en valor el patrimoni comercial de la ciutat. Es tracta d’un recorregut per diversos comerços emblemàtics del Centre Històric, de Plaça Major a plaça Valldaura. La ruta s’estrenarà en el context també de l’ExpoBages, el dia 18 de maig a les 7 de la tarda. Durant el cap de setmana també se celebra el conjunt d’actes del Dia Internacional dels Museus.


 

Manresa celebra aquest cap de setmana el Dia Internacional dels Museus. En aquest marc, l’Ajuntament de Manresa, a través del Comissionat pel Centre Històric, presenta el projecte Comerços Emblemàtics, una proposta per posar en valor el patrimoni comercial de la ciutat de Manresa i, en especial, dels seus eixos comercials històrics. La presentació d’una ruta anirà acompanyada de la publicació d’un opuscle divulgatiu que recollirà una mostra del patrimoni comercial tangible i intangible del Centre Històric.

 

El Dia Internacional dels Museus i la nova ruta han estat presentades aquest migdia per la regidora de Cultura, Anna Crespo; el comissionat del Centre Històric, Pere Gassó, i representants dels museus de Manresa. Aquest migdia mateix s’ha estrenat, a l’aparador de l’Oficina de Turisme de la plaça Major, una mostra de peces dels museus, que es podrà veure fins al 16 de juny.

 

L’itinerari pel comerç presentat avui posa en valor comerços amb valor patrimonial destacat, com la farmàcia Esteve de la Plana de l’Om, l’Herboristeria del Carrer Sant Miquel o la Barberia de la Plaça Major, però també el patrimoni intangible d’alguns comerços que, pel seu valor emblemàtic, tenen un lloc a l’imaginari col·lectiu del comerç manresà. Podria ser el cas del Cal Joan de la Son, el forn del carrer Urgell, la joguineria Valls o la reparació de calçats Giralt al carrer del Born, un establiment en una antiga porteria que, per als més petits i joves, és ja una relíquia de temps passats.

 

Amb motiu del Dia Internacional dels Museus i coincident amb l’ExpoBages, el gran certamen multisectorial de la comarca, l’itinerari es presentarà el dissabte 18 de maig, a les 7 de la tarda, amb una visita guiada gratuïta. Durant el següent cap de setmana, les rutes tindran continuïtat. La presentació de l’opuscle a càrrec de Francesc Comas tancarà la proposta el dijous 30 de maig. L’itinerari compta amb materials de suport disponibles a l’oficina de turisme per a seguir la ruta de forma autònoma i es preveu que, de forma periòdica, se n’oferiran visites guiades.

 

Horaris i agenda

 

Els itineraris guiats tindran lloc els dies següents: dissabte 18 de maig a les 19 h; divendres 24 de maig a les 19 h; i dissabte 25 de maig a les 11h i a les 19h. La visita és gratuïta i requereix d’inscripció a través del portal www.manresaturisme.cat/cat o a l’Oficina de Turisme presencialment o per telèfon 93 878 40 90 en horari de 10 a 14h i de dimarts a dissabte també de 17h a 19 h. La presentació de l’opuscle es durà a terme el dijous 30 de maig a les 19 h a l’Espai 1522. En acabar la presentació, es farà un petit tastet de l’itinerari per part del mateix redactor de l’opuscle.

 

Farmàcia Esteve: mecenes del projecte

 

Comerços Emblemàtics és un projecte impulsat pel Comissionat pel Centre Històric amb la participació de la Regidoria de Cultura, el Centre d’Estudis del Bages, Manresa Turisme i amb el mecenatge de Farmàcia Esteve. Les associacions de comerciants de Sobrerroca, Plaça Major, Sant Miquel i voltants i del carrer Nou han col·laborat també en la proposta.

 

 

“Els museus com a eixos culturals: el futur de la tradició”, lema del Dia Internacional dels Museus 2019

 

El 18 de maig és el Dia Internacional dels Museus, impulsat pel Consell Internacional dels Museus (ICOM) des de fa més de 40 anys per posar en valor la tasca que fan els museus en el desenvolupament de la societat.

 

Enguany el lema que proposa l’ICOM és Els museus com a eixos culturals: el futur de la tradició, en relació amb el nou paper que duen a terme els museus com a actors actius en les seves comunitats. El paper dels museus en la societat està canviant. Els museus s’estan reinventant per ser més interactius, centrats en l’audiència, orientats a la comunitat, flexibles, adaptables y mòbils. S’han convertit en eixos culturals que funcionen com a plataformes on la creativitat es combina amb el coneixement i on els visitants poden co-crear, compartir e interactuar.

 

És així com es plantegen la seva tasca també els museus de Manresa, amb l’objectiu principal de crear coneixement a partir del patrimoni de la ciutat de manera participada, interactiva i creativa. I en aquesta diada internacional tornen a proposar-nos diverses activitats per convidar-nos a conèixer i compartir el patrimoni comú.

 

Dijous 16 de maig

 

  • 13h: L’Aparador dels museus

Presentació a l’Oficina de Turisme (plaça Major, 10), amb una mostra de peces dels museus de la ciutat relacionades amb la història de l’activitat comercial a Manresa

L’aparador es podrà veure fins al 16 de juny

Organitzen: els Museus de Manresa, Comissionat pel Centre Històric de Manresa,  Fundació Turisme i Fires de Manresa, Centre d’Estudis del Bages i Arxiu Comarcal de Manresa.

 

Dissabte 18 de maig

 

  • 11h: Itineraris per l’art en espais públics: escultures de Ramon Oms

En companyia de l'autor farem un recorregut per algunes de les seves obres a la ciutat i podrem conèixer el seu procés creatiu i simbolisme.

Inici al Museu Comarcal de Manresa. Places limitades. Cal inscripció prèvia: associacio.museu.manresa@gmail.com o 619451284

Organitza: Associació pel MCM i Museu Comarcal de Manresa

  • 11.30: Visita guiada al Museu de la Tècnica

Es visitaran les dues exposicions del Museu: La Sèquia i l’Aigua, on es mostra la importància de la Sèquia en el desenvolupament agrícola, industrial i urbà i del Pla de Bages des del segle XIV. I La Cinteria, que ressegueix la història del teixit estret des de la seda fins a les cintes modernes del segle XXI, una industria molt manresana, on a més hi podreu veure funcionar una àmplia col·lecció de telers.

Organitza: Museu de la Tècnica- Parc de la Sèquia

 

  • 12.30h: Els tresors del Museu

Visita guiada per conèixer les peces més emblemàtiques del Museu de la Seu

Inici a l’acollida de visitants, Baixada de la Seu, 1

Organitza: Amics de la Seu i La Seu de Manresa

 

  • 19h: Comerços emblemàtics al Centre Històric

Itinerari guiat a l’entorn dels comerços singulars dels carrers amb més historia de la ciutat, a càrrec de Francesc Comas.

Inici a l'Oficina de Turisme (Plaça Major, 10) i final a la plaça de Sant Domènec.

Organitza: Comissionat pel Centre Històric de Manresa, Fundació Turisme i Fires de Manresa, Centre d’Estudis del Bages

 

  • 21h – 23h:  Nit de Swing!

L’associació “Bon Hop de Swing” ens porta una autèntica festa ambientada als anys 50 al Museu de la Tècnica, en un acte obert a tothom qui vulgui iniciar-se en aquest ball dinàmic i divertit. De 21 a 21:30 es realitzarà el taller d’iniciació i després seguirà el ball en una nit dels museus ben festiva, amb música en directe del grup de swing “Airstream Trio”. A més tindrem el servei de menjar i beguda de la food truck “la iaia Pepa” amb la millor carn del Berguedà, cerveses i combinats.

Gratuït i obert a tothom! (les consumicions s’hauran de pagar). 

Al Museu de la Tècnica de Manresa

Organitza: Museu de la Tècnica de Manresa, Parc de la Sèquia

Col·labora: Bon Hop de Swing i Casa Enfruns

 

Diumenge 19 de maig

 

  • 11h: Fabricat amb minerals de Catalunya

Presentació de l’exposició d’objectes que han pogut estar fabricats, de les seves matèries primeres i les possibles fonts d’extracció a les mines Catalanes. L’exposició mostra la gran riquesa en mineria que la zona de Catalunya ha tingut al llarg dels temps, des del Neolític fins a l’actualitat.

L’exposició es podrà visitar els diumenges al matí d’11 a 14h fins al 30 de juny.

Organitza: Museu de Geologia Valentí Masachs     

 

  • 12h: 1939, l’abans i el després

Itinerari guiat pels escenaris que expliquen la transformació de Manresa abans i després de la Guerra Civil.

Inici a l’Espai 1522 (Plaça de Fius i Palà), on parlarem de la destrucció del patrimoni religiós durant la guerra. Visitarem el magatzem del Museu Comarcal (plaça de la Reforma), que conté restes d’edificis enderrocats. Anirem a la baixada de la Seu, des d’on explicarem l’esforç per salvar el patrimoni manresà i per acollir els refugiats de guerra. Arribarem a la passera de Sant Ignasi, on recordarem les obres públiques del període republicà. Finalitzarem al Claustre del Museu Comarcal, on contemplarem un recull de peces i exposicions que ens permetran reflexionar sobre l’abans i el després del 1939. A càrrec de Josep Alert,  Joaquim Aloy i Francesc Vilà.

Organitza: Museu Comarcal de Manresa, Associació Memòria i Història de Manresa i Fundació Turisme i Fires de Manresa, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona (Oficina del Patrimoni Cultural), Xarxa de Museus Locals.

 

  • 12.00h:  MuseuEscape, el roomescape del Museu.

Treu l’entrellat a tots els enigmes que us proposa el Josep Maria Llorenç, un cintaire jubilat que, abans de morir va deixar el seu llegat a qui aconsegueixi resoldre totes les proves. Tot un trencaclosques dintre el Museu. Vine a fer aquest Room Escape familiar!

Al Museu de la Tècnica de Manresa

A partir de 8 anys. Places limitades. Cal inscripció prèvia a www.parcdelasequia.cat

Organitza: Museu de la Tècnica de Manresa, Parc de la Sèquia

 

Portes Obertes als museus de la ciutat

 

Divendres:

  • De 10 a 14h al Museu Comarcal de Manresa*
  • De 10 a 14h al Museu de la Tècnica de Manresa

 

Dissabte:

  • De 10h a 13h al Museu del Santuari de la Cova, amb l’espai renovat  de l’antiga sagristia i la projecció del documental sobre la vida de Sant Ignasi
  • De 10 a 14h i de 17 a 20h al Museu Comarcal de Manresa*
  • De 10 a 14h i de 17 a 20h al Carrer del Balç**

 

Diumenge:

  • De 10 a 14h al Museu Comarcal de Manresa*
  • De 10 a 14h al Museu de la Tècnica de Manresa
  • De 10 a 14h al carrer del Balç**
  • D’11 a 14h al Museu de Geologia Valentí Masachs, amb l’exposició “Fabricat amb minerals de Catalunya”

 

*El Museu Comarcal de Manresa es troba parcialment tancat per obres. Per això hem preparat l’exposició “Petit Museu” on podreu veure un recull de peces del nostre fons. També es pot visitar la mostra 1939. L’abans i el després, per la Commemoració del 80 anys dels bombardeigs i del final de la Guerra Civil a Manresa, a la sala del Claustre i la sala Antoni Viladomat i Manalt a la 2a. planta.

**Al carrer del Balç la visita és gratuïta a la maqueta i al carrer medieval. La visita completa al centre d’interpretació té el preu habitual (5€ tarifa general / 4€ tarifa reduïda).

 

 

Activitats per a tots els públics i gratuïtes

 

Destaquem
Banners anteriors
  • Opinió Grups Municipals
  • App de seguretat per a comerços
  • WC Publics
  • Síndic de Greuges
  • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
  • Banca ètica
  • Manresa ciutat civica
  • Banner PA ICAM
  • Municipis per la independència
  • Projecte simbiosi industrial
  • Banc ADN
  • Consulta del planejament vigent
  • Carrer del balç
  • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat