Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

L'Ajuntament de Manresa tanca el pressupost del 2017 amb una rebaixa del dèficit i amb l'endeutament més baix des de l'any 2000

Imatge de la notícia
08/03/2018

Les xifres de la liquidació del pressupost del 2017 de l’Ajuntament de Manresa mantenen la línia descendent del coeficient d’endeutament municipal, que se situa al 65.82%, el més baix dels darrers 18 anys. El resultat pressupostari ajustat, fruit del funcionament ordinari del consistori, és de 4.443.686 euros positius, però l’increment de provisions per insolvències, fruit dels impagaments, deixa la xifra de dèficit en 1,3 milions, 177.000 menys que l’any passat.


 

L’Ajuntament de Manresa continua la retallada del coeficient d’endeutament municipal i a 31 de desembre de 2017 ja l’havia situat en el 65,82% (gairebé 13 punts menys que un any enrere). Es tracta del coeficient d’endeutament més baix des de l’any 2000 i el segon millor des del 1995. També l’endeutament viu, la xifra absoluta de diners que l’Ajuntament deu, se situa en 47,44 milions,  xifres similars a les d'abans de la crisi i per primer cop des del 2004 per sota dels 50 milions d’euros. 

 

Pel que fa al resultat pressupostari ajustat de l'exercici, que és un reflex del funcionament ordinari de l'Ajuntament, és de 4.443.686,64 euros positius, una xifra molt superior als 528.989,96 de l’any anterior. Amb tot, l'Ajuntament va tancar l'exercici amb un dèficit acumulat d'1.316.510,20,  xifra que suposa un rebaixa del dèficit en 177.251 euros respecte de l’any passat. És principalment la provisió per insolvències, que enguany se situa en els 8,4 milions, el principal causant d'aquest dèficit final.

 

Aquestes són les principals dades del tancament de pressupost de 2017 que aquest  migdia ha donat a conèixer en roda de premsa el  regidor d'Hisenda i Organització, Josep Maria Sala.

 

Així mateix, el regidor d’Hisenda ha afirmat que a banda del pressupost pròpiament municipal, les dades dels pressupost consolidat, que inclou els comptes dels diferents consorcis i empreses municipals, les dades també són positives ja que s’ha passat d’un endeutament conjunt del 90,8% l’any 2016 a un endeutament del 79,74% (rebaixa de més de 10 punts). Sala fa avançat que abans de 4 mesos, estarem per sota del 75% d’endeutament en global del ‘conglomerat’ Ajuntament+consorcis.  

 

Josep Maria Sala ha valorat de forma positiva aquestes dades perquè confirmen la tendència de baixada de l’endeutament respecte als anys de la crisi i confirmen “el punt d’inflexió positiu que ens permet dir que la situació està pràcticament normalitzada”. En aquest sentit, el regidor d’Hisenda ha posat en valor de gestió realitzada durant aquests anys.

 

Sala ha explicat que la xifra de morositat continua sent un dels problemes importants sobretot a causa dels  anys de la crisi, tot i que els darrers anys aquesta xifra ha minvat. “En aquests moments la xifra de compliment dels pagaments està en el 95%”.  Per al regidor, la tendència és que cada cop “la morositat tindrà més incidència en els propers comptes municipals”. En aquesta línia, el 2017 es va incrementar de manera molt important el capítol de fallits de recaptació, que engloba tots els diners que l’Ajuntament comptava ingressar i que, per diversos motius, ja no ho farà.

 

Pel que fa al pagament a proveïdors, el regidor ha assegurat que durant el darrer any s’ha continuat pagant a una mitjana inferior als 60 dies i “ho continuarem fent aquest 2018”.

 

Un altra dada positiva de l’any 2018 és que l’Ajuntament de Manresa no haurà de demanar el préstec  de mandat. La legislació preveu que no és necessari demanar aquest préstec (que s’hauria de tornar el 30 de juny de l’any de la finalització del mandat, és a dir, el 2019), pel fet que les despeses de finançament afectades negatives són superiors al romanent de tresoreria (dèficit). És a dir, que la xifra de diners que l’Ajuntament té la previsió de cobrar (i ja consignats, tot i que la llei no permet incorporar als comptes) és superior al dèficit acumulat. El fet de no haver de demanar aquest dèficit facilitarà els tràmits per demanar amb més agilitat el préstec per a inversions, cosa que afavorirà que aquestes inversions es puguin dur a terme amb més celeritat.

 

Podeu consultar tota la informació sobre la liquidació del pressupost 2017 en aquest document  

 

Destaquem
Banners anteriors
  • Opinió Grups Municipals
  • App de seguretat per a comerços
  • WC Publics
  • Síndic de Greuges
  • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
  • Banca ètica
  • Manresa ciutat civica
  • Banner PA ICAM
  • Municipis per la independència
  • Projecte simbiosi industrial
  • Banc ADN
  • Consulta del planejament vigent
  • Carrer del balç
  • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat