Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

CRÒNICA: L'alcalde anima manresans i manresanes a sentir orgull de la seva ciutat en la cloenda del pregó de la Llum

Imatge de la notícia
15/02/2018

Valentí Junyent també ha convidat a treballar plegats perquè Manresa sigui "més atractiva i acollidora per als que ens visiten, però també més humana i més amable per als que hi vivim". Per la seva part, l’advocada Anna Carranza Esteve, la pregonera d’enguany, ha demanat davant d'un Saló de Sessions ple amb motiu del pregó institucional de la Festa de la Llum que la justícia reconegui tots els drets fonamentals.

 

El Saló de Sessions de l'Ajuntament de Manresa s'ha omplert a vessar, aquest vespre, en el pregó institucional de la Festa de la Llum 2018, que ha anat a càrrec d’Anna Carranza Esteve. En el seu discurs de cloenda, l'alcalde Valentí Junyent ha destacat alguns dels principals atractius de la ciutat i ha animat els manresans i les manresanes a estar-ne orgullosos, i a treballar plegats perquè Manresa sigui "més atractiva i acollidora per als que ens visiten, però també més humana i més amable per als que hi vivim".

 

L'acte s'ha obert amb els parlaments de la regidora de Projecció de Ciutat i Festes, Neus Comellas, i del degà del Col·legi d'Advocats de Manresa, Abel Pié, que ha estat l'encarregat de presentar la pregonera en nom de l'entitat administradora de la Festa de la Llum d'enguany. 

 

Carranza ha iniciat el seu parlament agraint que tot i no ser manresana de naixement, hagi estat escollida pel Col·legi d’Advocats de Manresa per pronunciar el pregó d’aquest edició, i ha recordat moments important de la vida com la influència del seu pare per dedicar-se a l’advocacia, la seva arribada a Manresa l’any 1976 després de casar-se així com  els seus inicis professionals a la nostra ciutat amb l’advocat Josep M. Manubens.

 

A continuació, s’ha endinsat en la història de la Sèquia i la lluita dels manresans “per un bé que creien tenir d’un bé tant necessari com l’aigua. Un dret que passava per sobre de les lleis que protegien l’amo de les terres, el poder eclesiàstic”.  Per a l’advocada, aquest història és avui plenament vigent i ha assegurat que “sovint la societat va per davant de les lleis i és aquesta la que, en moltes ocasions, obliga el poder legislatiu a derogar-la, modificar-la o dictar-ne un altre”.

 

Per a la pregonera “l’arribada de la Llum va fer entendre el poder constituït que davant la llei havia de prevaldre la justícia. Aquest justícia que avui demanem per a la nostra gent que essent jutjada per un interpretació de la llei escassament compartida per la majoria de juristes i per una Constitució en la que ser que prevalen uns drets respecte uns altres”. Carranza ha afegit que “malgrat les idees que i reivindicacions que molts compartim respecte al futur del nostre país, no podem deixar de banda la necessitat de construir una nova societat on tothom hi tingui cabuda i en la que el poder econòmic no passi per sobre dels drets de tots els ciutadans”.

 

La segona part del pregó, Carranza l’ha centrat en la defensa del dret de l’aigua i la necessitat que els estats i les organitzacions internacionals garanteixin un subministrament d’aigua potable i un sanejament saludable. En aquest sentit, l’advocada ha manifestat que “només la titularitat col·lectiva de l’aigua  i el caràcter públic dels serveis d’abastiment i sanejament poden assegurar un accés universal a aquest recurs vital i garantir una gestió integral que resulti socialment equitativa, ecològicament sostenible, políticament democràtica i culturalment acceptable”. Carranza ha finalitzat la seva intervenció amb un poema de Joan Manel Serrat sobre l’aigua.

 

En acabar, ha rebut de mans de l'alcalde una reproducció de La Ben Plantada de Josep Clarà, el monument dedicat als Iniciadors de la Sèquia, enmig de l’ovació dels assistents.   

 

Tot seguit, l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha iniciat el seu parlament de cloenda amb un reconeixement a les paraules de la pregonera, i un record per als representants polítics i socials del nostre país que estan a la presó o a l'exili, i a les seves famílies, coincidint amb que avui es compleixen quatre mesos de l'empresonament de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart. En aquest punt, un fort aplaudiment del públic que omplia el Saló de Sessions ha interromput la intervenció de l'alcalde.

 

Junyent ha fet referència a altres aspectes del pregó d'Anna Carranza, com les consideracions sobre la diferència entre les lleis i la justícia, que lamentablement no sempre s’acaba aplicant perquè manca “aquella Llum que fa que el jutge tingui el coneixement suficient per dictar una sentència justa”. O les relatives a la “necessitat de construir una nova societat on tothom hi tingui cabuda i en la que el poder econòmic no passi per sobre dels drets de tots els ciutadans”. 

 

Seguidament, l'alcalde ha recollit les paraules de la pregonera sobre Manresa com a Capital de la Cultura Catalana del 2018 per afirmar que "tenim una gran ciutat, encara que millorable en alguns aspectes. Però el que és indiscutible és que té importants tresors patrimonials i equipaments culturals de molt nivell, a banda d’una gran riquesa d’entitats molt diverses i altres atractius que hem de saber posar en valor".

 

Per això, ha apuntat com a mostra de la fortalesa de les entitats de la ciutat que enguany coincideixen el 90è aniversari de l'Institut Lluís de Peguera, el 75è de l’escola universitària de la UPC, i el 25è de la colla castellera Tirallongues; així com la la commemoració dels 125 anys de les Bases de Manresa o el reconeixement com a Manresà Il·lustre del periodista Josep Maria Planes.

 

"Tot plegat -ha afirmat- hauria de servir per aconseguir que els manresans i les manresanes ens sentim cada dia més orgull de la nostra ciutat. I també que Manresa sigui cada dia una ciutat més atractiva i acollidora per als que ens visiten, però també més humana i més amable per als que hi vivim".

 

Finalment, ha convidat la ciutadania a gaudir dels actes de la Festa de la Llum d'enguany perquè aquest serà el millor reconeixement a les persones que han treballat per elaborar el programa festiu i "una manera d’honorar la memòria dels nostres avantpassats que van lluitar contra tots els obstacles per poder portar l’aigua a la nostra ciutat".

 

Podeu consultar el text íntegre del pregó de la Llum 2018 i del discurs de l'alcalde que ha tancat l'acte.

 

Destaquem
Banners anteriors
  • Opinió Grups Municipals
  • App de seguretat per a comerços
  • WC Publics
  • Síndic de Greuges
  • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
  • Banca ètica
  • Manresa ciutat civica
  • Banner PA ICAM
  • Municipis per la independència
  • Projecte simbiosi industrial
  • Banc ADN
  • Consulta del planejament vigent
  • Carrer del balç
  • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat