Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

La regidoria de Joventut reorganitza i actualitza els equipaments municipals destinats al públic jove

Imatge de la notícia
11/12/2017

S’han fet millores en la imatge i als espais del Casal de Joves la Kampana i al Servei d’Informació Juvenil,  situat  l’Oficina Jove del Bages (Espai Jove Joan Amades). L’entitat CAE ha guanyat els concursos públics per continuar gestionant La Kampana i el Servei d’Informació Juvenil.


 

Millorar el servei i continuar promovent activitats de dinamització, informació, oci i de lleure per als joves de Manresa. Amb aquest objectiu, la regidoria de Joventut de l’Ajuntament de Manresa ha impulsat la reorganització i l’actualització dels seus dos equipaments municipals per a joves: El Casal de Joves la Kampana i el Servei d’Informació Juvenil situat l’Oficina Jove del Bages (Espai Jove Joan Amades).

 

Els detalls d’aquesta nova etapa d’impuls en els equipaments juvenils municipals han estat presentats avui, a l’Oficina Jove del Bages, per la regidora de Cultura i Joventut de l’Ajuntament de Manresa, Anna Crespo; i el responsable del CAE Manresa, Ignasi Muncunill.

 

La regidora Crespo ha valorat de forma “molt positiva” aquestes actuacions que tenen l’objectiu “de posar al dia aquests espais i nodrir-los amb la compra de nous materials i amb la renovació d’equips informàtics, així com continuar creixent en la tasca de dinamització d'aquests serveis cap els joves de la ciutat”.

 

Al seu torn, Ignasi Muncunill també ha manifestat la seva “satisfacció pels canvis fets i per les perspectives que s’obren en el futur”. El responsable del CAE ha subratllat la voluntat “d’optimitzar esforços, de treballar amb xarxa i buscar l’equilibri entre aquests dos equipaments per continuar sumant”.  

 

Entre les actuacions realitzades destaquen les millores físiques en les dues instal·lacions municipals per fer-les més atractives, així com l’actualització de la seva gestió que,  en el cas del Casal de Joves la Kampana, torna a dependre de la regidoria de Joventut (els darrers anys depenia de Serveis Socials). Tant el Casal de Joves la Kampana com el Punt d’Informació Juvenil de l’Oficina Jove del Bages, ubicada a l’Espai Joan Amades, són serveis de l’Ajuntament de Manresa que a través d’una concessió estan gestionats pel CAE. L’entitat ha resultat guanyadora aquest any dels concursos públics per la seva gestió i que disposa d’una àmplia experiència en la promoció de l'educació en el lleure i la dinamització sociocultural.

 

Millores infraestructurals

 

Al Casal de Joves la Kampana, s’han fet treballs de pintat de les instal·lacions, canvis de distribució i organització d’espais. També s’han comprat nous materials (còmics i llibres per promoure la lectura entre joves). També és prevista la millora del material informàtic a partir del 2018.

 

En el cas de l’Espai Jove Joan Amades, s’ha creat una nova imatge de l’equipament, més juvenil i propera a la gent jove. S’han construït uns mobles per tal de poder organitzar millor la informació del servei d’informació juvenil. També s’ha fet un canvi de distribució per tal de poder donar resposta més adequada a les necessitats de les persones joves i, per exemple, s’ha reservat un espai més tranquil per fer els deures, millorant la il·luminació.

 

Entre les millores realitzades també s’han modificat les cartelleres i s’han distribuït i organitzat de forma més clarificadora i organitzada. S’ha distribuït de nou l’espai d’informació juvenil per tal que les persones joves se sentin més còmodes i no hi hagi confusió a l’hora de ser atesos pel professional adequat, preservant la intimitat i la confidencialitat. També s’ha incorporat un cartell a la porta d’entrada molt  més visible.

 

Per tal d’explicar la tasca que es porta a terme a l’Espai Jove, s’acaba d’editar un vídeo que es difondrà entre els joves de la ciutat a través de les pàgina web de Manresa Jove i l’Ajuntament, i de les xarxes socials.

 

Gestió a càrrec del CAE

 

- Casal de Joves la Kampana

 

El Casal de Joves La Kampana es va crear l’any 2001 amb l’objectiu de promoure la cultura, la creació i l’associacionisme entre les persones joves. Aquest casal, situat a la plaça Icària de Manresa, al Centre Històric, ha estat majoritàriament al llarg de la seva història vinculat a la regidoria de Joventut. El febrer del 2013, a causa d’una reestructuració interna de l’Ajuntament de Manresa, passa a dependre de Serveis Socials i es decideix externalitzar el servei. La tasca recau a mans del CAE, que assumeix la dinamització del casal de joves fins aquest 2017.

 

Aquest any, el casal torna a dependre de la regidoria de Joventut i s’ha renovat la concessió. El CAE ha tornat a guanyar el concurs públic i és l’entitat que gestiona i dinamitza el Casal de joves, en estreta col·laboració amb l’Ajuntament de Manresa.

 

- Servei d’Informació juvenil ubicat a l’Oficina Jove del Bages

 

Des de l'any 2005, el CAE gestiona i dinamitza el Servei d'Informació Juvenil de Manresa, un servei municipal que ha donat continuïtat a la tasca iniciada per l’associació cultural Bloc l’any 1986.

 

Amb la incorporació del CAE el 2005, es reestructura el plantejament i el funcionament dels dos punts d’informació juvenil, ubicats aleshores a La Kampana i a l’Institut Lacetània. Es crea un nou servei al qual s’anomena SAPSK? Servei d’Informació Juvenil de Manresa, format per un punt d’informació juvenil (Institut Lacetània) i per un seguit de programes i propostes d’activitats d’informació, dinamització i sensibilització adreçats a la població juvenil.

 

L’any 2012 el servei canvia de nom i d’ubicació. Passa a anomenar-se ManresaJove. Servei d’Informació Juvenil, i s’ubica a l’Ateneu de les Bases. L’any 2013 es produeix un altre doble canvi, tant de denominació com d’ubicació. El Servei d’Informació s’incorpora a la recentment creada Oficina Jove del Bages i físicament passa a ubicar-se a l’espai Joan Amades, l’antic centre cívic.

 

Aquest any el CAE ha tornat a guanyar el concurs públic i continuarà gestionant el Servei d’Informació Juvenil, integrat dins l’Oficina Jove del Bages. També és a través del CAE que es gestiona el programa Punt al pati, el Punt al Campus i el catàleg de tutoria, amb una àmplia coordinació amb la regidoria de joventut.

 

 

Les activitats

 

El Casal de Joves la Kampana compta amb l’Espai relacional, que es gestiona juntament amb els joves que assisteixen de forma habitual al Casal, a través de l’hora del te, una assemblea on les persones joves conjuntament amb les dinamitzadores del casal proposen i organitzen activitats. Aquestes activitats es realitzen amb l’objectiu d’empoderament d’aquestes persones joves, amb la filosofia  de no omplir el seu temps de lleure, sinó que aprenguin a organitzar-se.

 

Al llarg del 2016 al casal de jovesLa Kampanahi van participar un total de 561 joves en les diferents activitats.

 

Al casal també es programen activitats obertes a tot el públic de la ciutat. Entre altres, es fan tallers de karate o  de guitarra, i per al 2018 està previst un taller de Basket beat, entre altres. També s’hi porta a terme el projecte Lúcids, d’acompanyament i reforç personal i escolar adreçat a nois i noies.

 

Destaca igualment el taller Keep Calm, adreçat a alumnes de 4rt d’ESO i 1r de batxillerat dels centres educatius,  que té per objectiu donar a conèixer el Casal a les persones joves de la ciutat, generar dinàmiques grupals i participatives que potenciïn la presa de decisions, ja que el resultat final és que l’activitat més votada es realitzarà en el marc del cicle Estiu Jove. Al llarg del 2016 hi van participar un total de 240 joves.

 

Espai Jove Joan Amades.  Des del 2013 a l’Espai Joan Amades acull l’Oficina Jove del Bages. Les Oficines Joves són una iniciativa dela Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya que, de manera interinstitucional i interdepartamental, amb altres administracions (Ajuntaments i Consells Comarcals) i agents, posa a l’abast de la joventut una xarxa de serveis i equipaments que pretén afavorir el seu procés d’emancipació. En el cas de la comarca del Bages l’Oficina Jove està gestionada a través de l’Ajuntament de Manresa, tot i que es treballa estretament amb el Consell Comarcal del Bages. 

 

L’Oficina Jove del Bages inclou el Servei d’Informació generalista que ofereix informació i assessorament en aspectes relacionats amb l’emancipació juvenil (com trobar feina, salut, habitatge, participació, oci i lleure, etc.). També compta amb serveis especialitzats com l’assessoria de drogues i addiccions a les pantalles, l’assessoria d’ensenyament i garantia juvenil, etc. Igualment, s’organitzen formacions per a professionals de joventut i activitats per a, com xerrades de mobilitat, sexualitat, exposicions dinamitzades, etc...

 

Des de l’Oficina jove del Bages s’ofereixen també els punts d’informació descentralitzats a Manresa, a un total de 9 centres i el punt al campus a les dues universitats de la ciutat i a la biblioteca universitària. Cal també esmentar el catàleg de tutories: propostes d’activitats dinamitzades que s’ofereixen als centres de secundària perquè les realitzin durant l’hora de tutoria. Al llarg del 2017 s’han realitzat un total de 150 tutories a diferents centres.

 

Pel que fa les consultes, al llarg del 2016 es van atendre 7.317 consultes, entre dinamitzacions de la informació i consultes. De moment aquest 2017 hi ha hagut 6.186 consultes.

 

D’altra banda, entitats juvenils, col·lectius de joves o bé joves que ho sol·licitin, poden utilitzar l’equipament per fer reunions, activitats, etc. i fer  ús de material (portàtil, equip de veus, carpes). Finalment, des de principis del 2016 la regidoria de Joventut va apostar per una programació estable de lleure a l’espai Joan Jove Amades per tal de promoure la participació i la implicació de les persones joves en l’equipament. Al llarg del 2017 s’han programat un total de 14 activitats i hi han assistit un total de 170 joves.

Destaquem
Banners anteriors
  • Opinió Grups Municipals
  • App de seguretat per a comerços
  • WC Publics
  • Síndic de Greuges
  • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
  • Banca ètica
  • Manresa ciutat civica
  • Banner PA ICAM
  • Municipis per la independència
  • Projecte simbiosi industrial
  • Banc ADN
  • Consulta del planejament vigent
  • Carrer del balç
  • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat