Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

Manresa distingeix Pepita Subirana per la seva trajectòria de treball a favor de la gent gran

Imatge de la notícia
29/09/2016

L’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, li va lliurar ahir al vespre el 2n Premi del Consell de la Gent Gran durant l’acte institucional de commemoració del Dia Internacional de la Gent Gran i d’obertura de les Aules de Gent Gran celebrat en un Saló de Sessions ple de gom de gom.


 

El Saló de Sessions de l’Ajuntament de Manresa, ple de gom a gom, va viure ahir al vespre una nit emotiva durant l’acte institucional d’obertura del curs 2016-2017 de les Aules de la gent gran que organitza la Coordinadora de Jubilats i Pensionistes de Manresa amb motiu del Dia Internacional de la Gent Gran.Va ser en el moment que l’alcalde de la ciutat, Valentí Junyent, va lliurar a Pepita Subirana el 2n Premi del Consell Municipal de la Gent Gran, per distingir una gran trajectòria a favor de la gent gran de la ciutat.

 

El Premi del Consell de la Gent Gran té la finalitat de reconèixer públicament la trajectòria de persones grans que hagin destacat per la seva dedicació al desenvolupament social i comunitari de la ciutat. El jurat va decidir atorgar la distinció d’aquest any a Pepita Subirana per la seva implicació respecte la millora del col·lectiu de la gent gran a la ciutat, entre d’altres accions “reconeix com una actuació rellevant el seu lideratge en la creació de la Residència del barri de la Sagrada Família de Manresa”.

 

Amb el seu bon humor habitual, la mateixa Pepita Subirana va prendre la paraula per agrair el guardó, que no s’esperava. Al seu torn, l’alcalde va lloar la trajectòria vital de Pepita Subirana i va qualificar aquesta distinció “com un premi merescut perquè reconeix una tasca de compromís i d’estimació a la ciutat” i va afegir que “ha estat una persona que al llarg de la seva vida ha dedicat un munt d’hores pels altres de forma sincera, tenaç, desinteressada i apassionada”.

 

Valentí Junyent, a banda de la felicitació a la premiada, va fer un agraïment públic a totes les persones que treballen des de la Coordinadora de Jubilats, des de la regidoria de Gent Gran, des de les entitats i les associacions de veïns per fomentar l’envelliment actiu. L’alcalde va posar en valor també la programació de la Setmana de la Gent Gran que es desenvolupa aquests dies.

 

Agraïment al treball de les entitats

 

L’acte institucional es va iniciar amb la intervenció de Fina Dordal, presidenta de la coordinadora de Jubilats i Pensionistes de Manresa, que va agrair també la participació de la quinzena d’entitats que organitzen tallers i activitats de l’Aula de la Gent Gran i va remarcar la importància d’aquestes eines per tal que la gent gran continuï activa i fent la seva aportació a la societat.

 

A continuació va ser la regidora delegada de la gent gran de l’Ajuntament de Manresa, Mercè Rosich, qui va adreçar-se al públic per recordar que el 19% de la població de Manresa té més de 65 anys, i d’aquests, el 18% tenen més de 85, percentatges per damunt de la mitjana catalana, i per aquest motiu l’Ajuntament treballa de manera decidida en aquest àmbit. Des de 2011, Manresa és Ciutat Amiga de la Gent Gran i desenvolupa un pla d’accions per tal de fer que la ciutat sigui més sensible i faci accions adreçades directament a aquest coL·lectiu. Rosich va emmarcar el potencial de les persones grans a la societat d’avui, i va citar la frase del cineasta suec Ingmar Bergman, qui va assegurar que “envellir és com escalar una muntanya: a mesura que puges les forces minven, però la mirada és més lliure, i la vista, més àmplia i més serena.”

 

L’acte va continuar amb una interessant i instructiva xerrada sobre “El càncer a la gent gran. Aspectes mèdics i psicosocials”, que va anar a càrrec del professor Jordi Estapé i la doctora Tània Estapé.

 

Un cop finalitzada la xerrada, el secretari del Consell de la Gent Gran de Manresa, Enrir Roca, va llegir el veredicte que atorgava el premi a Pepita Subirana. El lliurament del premi, unes breus paraules d’agraïment de la premiada i el parlament de l’alcalde van posar el punt final d’un acte que es va viure amb molta emoció entre els assistents.

 

 

Acta del jurat del 2n Premi del Consell de la Gent Gran

 

En el dia d’avui, reunits com a membres del Jurat del 2n. Premi del Consell de la Gent gran, que té la finalitat de reconèixer públicament la trajectòria de persones grans que hagin destacat per la seva dedicació al desenvolupament social i comunitari de la ciutat, format per:

 

-              Hermina Pujol Garcia, Associació d’Amics dela Gentgran de Manresa

-              Joan Cals Torres, guanyador de l’edició passada

-              Francesc Vergés Prat, Casal dela Gentgran de Manresa

-              Olga Cervantes Cadena, Creu Roja de Manresa

-              Gemma Vila Clarena, Anhels

-              Pilar Arnau Sala, Coordinadora de Jubilats i Pensionistes

-              Victor Feliu Ferrer, Sindicat de pensionistes de CCOO

-              Enric Roca Carrió, tècnic de gent gran que actua com a secretari

-              M. Mercè Rosich Vilaró, Regidora de Cohesió Social, Sanitat i Gent gran

 

I després d’estudiar totes les candidatures presentades per les entitats que participen en el Consell, consideren que la persona que presenta tots els mèrits per ser reconeguda amb el premi, és la Sra. PEPITA SUBIRANA BADIA.

 

El Jurat vol fer constar la implicació de la persona premiada respecte la millora del col·lectiu de la gent gran a la ciutat, entre d’altres es reconeix com una actuació rellevant el seu lideratge en la creació dela Residènciadel barri dela Sagrada Famíliade Manresa. 

 

Pepita Subirana, una vida de treball per la comunitat

 

Pepita Subirana i Badia neix a Manresa l’1 d’abril de 1940, amb una germana bessona,  la Pilar. Feia un any just que s’havia acabat la guerra. D’educació religiosa per part dels pares, Josep Subirana i Llehí, manresà, i Pietat Badia Freixas, cardonina, casats després de la guerra civil.

 

Va tenir una escolarització molt senzilla (estudis primaris) i de seguida col·laborà en les tasques familiars (atendre el seu avi Joan) i entrà en el món del treball (bolsos Sardans, plisados Payàs...) fins el moment de casar-se amb Josep Fontdevila i Monter, el 18 d’agost de 1960. Tres fills, Ramon (1961), Manel (1965) i Oriol (1978).

 

De caràcter inquiet, es vinculà a moviments parroquials a partir de l’experiència als cursets de l’Ultreia que promovia mossèn Junyent. Fins el punt de participar amb una experiència de cristians de base que mossèn Lluis Solernou desenvoluparia a Rajadell els anys 67-73 (la Llar Gandhi).

 

Provà de compaginar la maternitat amb el treball. Amb carnet de conduir, tingué representacions comercials de jerseis de punt, sabons, cosmètics, i gasses. La veritat és que la seva visió comercial sempre fou deficitària.

 

Després de l’experiència a Rajadell, emprengué estudis com a auxiliar d’infermeria i esdevé en el vessant pràctic una alumna avantatjada. Fa les pràctiques al Centre Hospitalari i amb les noves habilitats evoluciona de l’assistencialisme (anava els dissabtes al matí a fer de voluntària a Sant Joan de Déu amb el Dr. Selga) a propostes associatives més madures. Inspiradora del grup “Teral Manresa”, un grup d’exalcohòlics que es creà a Manresa l’any 1974, a partir d’experiències properes, i conduïda pel psiquiatre Felip Olivares. Paral·lelament es vincula al moviment veïnal, en l’origen de l’associació de veïns Sagrada Família.

 

Aquest nou camí però, s’estronca a partir de l’experiència dels seus pares, que amb set dies de diferència emmalalteixen (novembre de 1975) i passen a la llar familiar. Josep Subirana s’estarà cinc anys a casa i l’àvia Pietat més de deu. D’aquella experiència (lligada amb els pares a casa) en traurà l’energia per a un darrer projecte, el més important de tots: la Residència d’avis Sagrada Família. Una proposta singular impulsada a recer de l’AAVV del barri que inicialment despertava recels (al marit, a la pròpia associació i encara a l’Ajuntament que veia el projecte insostenible).

 

Va obtenir el primer suport  gràcies al dr. Selga que el presentà al Director General de Serveis Socials, Jaume Nualart; aquest immediatament va creure en el projecte i facilità el primer milió de pessetes. Aquest, i un segon milió guanyat sortejant una moto en butlletes de 100 pessetes a totes les llars del barri, van permetre iniciar en ferm l’aventura.

 

La història és llarga, i ja han passat més de 30 anys d’ençà que es presentà públicament el butlletí “El totxo” de desmebre de 1985...En fa el paper de coordinadora però és capaç de posar injeccions, cosir o acompanyar a morir a avis a l’hora que convingui. Les seves visites a Sant Joan de Déu generen part de la seva literatura conformant una opinió força singular sobre l’atenció assistencial als avis i àvies d’aquest país.

 

L’estiu de 2008, amb 68 anys, es va jubilar en termes laborals de la residència, però des del seu patronal continua pensant en nous projectes de futur o n’incorpora de nous al barri com ara l’Ateneu  “la Vinyeta” al carrer Roger de Flor. El febrer de 2016, un trencament de fèmur l’allunya d’aquest ritme tan intens i, d’aquest passat mes d’abril és usuària dels servis de la Residènciad’avis Sagrada Família.

 

 

Destaquem
Banners anteriors
  • Opinió Grups Municipals
  • App de seguretat per a comerços
  • WC Publics
  • Síndic de Greuges
  • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
  • Banca ètica
  • Manresa ciutat civica
  • Banner PA ICAM
  • Municipis per la independència
  • Projecte simbiosi industrial
  • Banc ADN
  • Consulta del planejament vigent
  • Carrer del balç
  • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat