Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

L'Ajuntament de Manresa va eixugar completament, el 2015, el dèficit acumulat

Imatge de la notícia
21/03/2016

El romanent de tresoreria de l’Ajuntament de Manresa era a final de 2015 d’11.646,59 euros. O el que és el mateix, el dèficit acumulat, que havia arribat a la xifra de 9,4 milions el 2010, havia desaparegut completament. Aquesta dada, conjuntament amb la reducció de l’endeutament i el pagament de proveïdors a 60 dies confirmen la tendència positiva de les finances municipals. Aquest migdia, l’alcalde Valentí Junyent i el regidor d’Hisenda i Organització, Josep Maria Sala, han presentat la liquidació del pressupost 2015 a la premsa.


 

L’Ajuntament de Manresa ha aconseguit canviar el signe del dèficit acumulat. Si l’any 2014 la xifra era de més de 277.000 euros negatius, l’exercici 2015 es va tancar havent eixugat completament aquesta xifra i amb un petit resultat positiu d’11,646 ,59 euros. Les xifres dels anys anteriors pel que fa a dèficit acumulat eren de 8,8 milions (2009); 9,41 milions (2010); 3,91 milions (2011); 3,49 milions (2012) i 860.000 euros (2013).

 

Pel que fa al coeficient d’endeutament, que havia arribat a ser superior al 120% entre el 2011 i el 2012, aquest 2015 s’ha deixat en el 87,97% (per primer cop des de 2001 per sota del 90%) i la previsió per al 2016 és que continuï baixant fins a l’entorn del 80%, més a prop del 75% que marca la llei i que és el límit que permet als ajuntaments accedir a crèdit.

 

Podeu veure totes les dades de la liquidació del pressupost 2015 en aquest document.

 

Totes aquestes xifres han estat presentades aquest migdia en roda de premsa per l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i el regidor d’Hisenda i Organització, Josep Maria Sala. L’alcalde ha assegurat que l’equip de govern “manté l’ajustament del pressupost per endreçar les finances municipals, que estaven molt malmeses”, i hi ha afegit que “aquest l’esforç de contenció és el que ens permet reduir el dèficit i l’endeutament: és el nostre compromís i considerem que és la millor manera d’encarar el futur amb condicions més favorables”.

 

L’alcalde ha volgut agrair l’esforç de regidors, tècnics i professionals de l’Ajuntament, “i sobretot dels ciutadans i les entitats. Sense el seus esforç no hauríem aconseguit aquests resultats” i també ha remarcat que malgrat els ajustaments de pressupost “no s’ha deixat de prestar els serveis bàsics, especialment l’atenció a les persones, que ha estat i segueix sent la nostra prioritat”. En aquest sentit, ha admès que no s’ha pogut dedicar tants recursos a aspectes com el manteniment dels carrers”. En som conscients, ja que les finances són les que són, però no hem deixat de prestar cap dels serveis essencials a les persones”.

 

L’alcalde ha valorat positivament les xifres de liquidació del pressupost i hi ha afegit que haver reduir el dèficit o rebaixat l’endeutament “permet tenir una perspectiva de cara al futur”.

 

En la mateixa línia, el regidor Josep Maria Sala ha considerat “positiu” el punt d’inflexió i el “canvi de signe” en el romanent de tresoreria, que a la pràctica significa que s’ha eixugat el dèficit, i ha assegurat que dels tres objectius pel que fa a pressupost que s’havia marcat l’equip que va accedir al govern el 2001 ja se n’han complert dos: rebaixar fins a 60 dies el termini de pagament del consistori als proveïdors (havia estat superior als 400 dies) i eixugar el dèficit acumulat. El tercer objectiu (rebaixar el coeficient d’endeutament fins al 75%), està en camí d’assolir-se.

 

Tant l’alcalde com el regidor Sala han assegurat que si no hi ha canvis destacats, l’any 2017 es podria assolir aquesta xifra del 75% en coeficient d’endeutament, i per tant haver arribat a tots els objectius marcats. Això permetria accedir a finançament extern i també fer més inversions amb recursos propis. L’alcalde assegura que l’equip de govern pretén culminar aquest canvi de tendència, també perquè “tenim ganes de poder fer un discurs més positiu, de traslladar que hem assolit la remuntada i que amb molta feina al llarg d’aquests anys s’ha aconseguit finalment redreçar del tot la situació”.

 

Les xifres al detall

 

El regidor Sala ha fet un repàs de les dades més rellevants de la liquidació del pressupost municipals, que ha considerat positives, malgrat l’increment de 118.000 euros de les provisions per morositat (un augment moderat, després que l’any passat s’havia disparat aquest indicador, que va passar de 5,5 a 7 milions).

 

Els moviments pressupostaris que han propiciat l’eixugament del dèficit acumulat, segons ha explicat el regidor d’Hisenda, són el resultat d’aplicar una rebaixa del capítol de drets i obligacions , de la lleu variació de la provisió per insolvències i de l’augment de les variacions de despeses per finançament afectat.

Destaquem
Banners anteriors
  • Opinió Grups Municipals
  • App de seguretat per a comerços
  • WC Publics
  • Síndic de Greuges
  • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
  • Banca ètica
  • Manresa ciutat civica
  • Banner PA ICAM
  • Municipis per la independència
  • Projecte simbiosi industrial
  • Banc ADN
  • Consulta del planejament vigent
  • Carrer del balç
  • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat