Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

Les Jornades Europees del Patrimoni destaquen l'Any Internacional de la Llum i l'arquitectura industrial

Imatge de la notícia
05/10/2015

El proper cap de setmana, Manresa torna a obrir les portes a monuments i museus i a oferir activitats de descoberta per donar a conèixer el patrimoni local. Les visites a l’Anònima, a la Fàbrica de Cal Berenguer i a la Central Hidroelèctrica de les Hortes, a Viladordis, en són alguns dels plats forts.


 

Amb motiu de la celebració de les Jornades Europees del Patrimoni, aquest cap de setmana, 10 i 11 d’octubre, la ciutat obre la porta als seus museus i monuments per descobrir i apreciar el patrimoni local. Enguany, les jornades es dediquen al patrimoni industrial. Alhora, el 2015 és l'Any internacional de la llum i de les tecnologies basades en la llum. Per això es proposen visites i actuacions relacionades amb aquests àmbits.

 

S’han organitzat visites per conèixer i gaudir el patrimoni industrial. La primera proposta és a la Fàbrica de Cal Berenguer, a Cabrianes, organitzada pel Centre d’Estudis del Bages, el Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya, delegació Bages-Berguedà, i l’Ajuntament de Sallent.

 

La segona, organitzada per la Fundació Aigües de Manresa-Junta de la Sèquia,  és a la Central Hidroelèctrica de les Hortes a Viladordis, on es farà un itinerari circular passant pels cingles de Roca Tinyosa i els 3 salts. S’acabarà el trajecte amb un tast de vi de la DO Pla de Bages a càrrec de bagesterradevins.cat. Qui vulgui hi podrà arribar en bicicleta amb guiatge de MBICI.

 

El dissabte al vespre, les persones interessades podran explorar l'edifici de la CAME (l'Anònima, al carrer Llussà) on es durà a terme la proposta teatral “A mitja llum (Patrimoni amb llum pròpia)”, a càrrec de “Col·lectiu dels Silencis” amb la coordinació de Nelson Jara i Lisa Marrani i el suport de la XATIC. Es tracta d’un espectacle que acompanya l'espectador entre els plecs de la foscor para oblidar-se de l’exterior, del soroll, de l’espai; en un recorregut pels sentits i amb una reflexió de fons: si apaguéssim els llums ¿Quin significat tindria per a nosaltres la foscor i la llum?"

 

També diferents propostes artístiques de la mà del Museu Comarcal de Manresa estaran presents al llarg de tot el cap de setmana. Dins el projecte “Art- Alliberat”, obres del Museu Comarcal de Manresa ocuparan els murs dels carrers del barri de Vic-Remei en el marc d’un projecte artístic amb intervencions de Susanna Ayala, Valentí Gubianas, Roser Oduber i Xema Rico.

 

Al mateix temps el Museu Comarcal de Manresa posarà al descobert les seves exposicions, tan la permanent com les temporals. Així es podrà veure ala Sala Gran: “Estètiques transversals Manresa. UMP-Unitat mòbil del paisatge. Un projecte de Mixité (Marta Carrasco i Sergi Selvas)” i al claustre: “ Ignasi Gilabert. Treballs en fusta”.

 

I dissabte, a les 7 de la tarda, a la Sala Gran del Museu Comarcal de Manresa es podrà assistir a la intervenció de Perejaume sobre “La repetició i l’oblit. Puntes de discurs collides al camp. Maig i desembre de 2014”, activitat programada dins el Festival literari Tocats de lletra.

 

A més a més, el carrer del Balç oferirà una mostra de pergamins i documents medievals, reproduccions dels originals de l’Arxiu Comarcal del Bages, així com la possibilitat d’accedir a tot el vial que conserva l’estructura i l’ambient del segle XIV.

 

Les Jornades Europees del Patrimoni es duen a terme arreu amb la finalitat d’apropar el patrimoni cultural a la ciutadania i difondre la consciència de conservar-lo. A Manresa estan organitzades per l’Ajuntament de Manresa, l’Arxiu Comarcal del Bages, Bagesterradevins.cat, el Centre d’Estudis del Bages, el Centre d'Interpretació del Carrer del Balç, el Col·legi d'Arquitectes-Delegació del Bages-Berguedà,la Fundació Aigüesde Manresa-Junta dela Sèquia, MBICI, el Museu Comarcal de Manresa, l’Oficina de Turisme de Manresa ila XATIC


Programa d’activitats


Dissabte 10 d'octubre

 

Tot el dia

Art Alliberat

Als carrers del barri Vic-Remei, les obres del Museu Comarcal de Manresa ocupen murs en el marc d'un projecte artístic. Intervencions de Susanna Ayala, Valentí Gubianas, Roser Oduber, Xema Rico.

Organitza: Associació de Veïns Vic-Remei, Museu Comarcal de Manresa

 

A les 10h

Visita a la Fàbrica de Cal Berenguer

Lloc de trobada: al pati de la fàbrica, que es troba a l’entrada del poble de Cabrianes (Sallent) a tocar de la carretera B-430.

Cal inscriure’s prèviament a cebages@cebages.org o als telèfons: 938736525, 938751800 o 938370200

Organitzen: Centre d’Estudis del Bages, Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Delegació Bages-Berguedà i Ajuntament de Sallent

 

De 10 a 14h i de 17 a 20h

Jornada de Portes Obertes al Museu Comarcal de Manresa

Entrada gratuïta a l’exposició permanent i  a les temporals

Sala Gran:  “Estètiques transversals Manresa. UMP-Unitat mòbil del paisatge. Un projecte de Mixité (Marta Carrasco i Sergi Selvas)”

Claustre: “ Ignasi Gilabert. Treballs en fusta”

 

De 17 a 20h

Al Carrer del Balç

Exposició de pergamins i documents de la Manresa medieval i portes obertes per la visita al carrer  (Visita complerta al centre d'interpretació medieval preu habitual: 5€ entrada general i 4€ entrada reduïda)

 

A les 19h

La repetició i l’oblit, amb Perejaume a la Sala Gran del Museu Comarcal de Manresa

Puntes de discurs collides al camp. Maig i desembre de 2014.

Organitza: Festival literari Tocats de lletra i Museu Comarcal de Manresa

 

A les 20.30h

A mitja claror (Patrimoni amb Llum Pròpia) a l'edifici de la CAME (L'Anònima, carrer Llussà, 9-15)

Proposta teatral sobre la llum i la foscor amb la participació del públic en un recorregut pels sentits en el marc d'aquest edifici industrial, a càrrec de “Col·lectiu dels Silencis” amb la coordinació de Nelson Jara i Lisa Marrani

Aforament màxim: 50 persones.

Cal inscripció prèvia a turisme@ajmanresa.cat o al 939784090

Organitzen: XATIC i Ajuntament de Manresa


Diumenge 11 d'octubre

 

 Tot el dia 

Art Alliberat

Als carrers del barri Vic-Remei les obres del Museu Comarcal de Manresa ocupen murs en el marc d'un projecte artístic. Intervencions de Susanna Ayala, Valentí Gubianas, Roser Oduber, Xema Rico. Organitza: Associació de Veïns Vic-Remei, Museu Comarcal de Manresa

 

De 10 a13h

Aigua, energia i pedra seca

Visita guiada ala Central Hidroelèctricade les Hortes i itinerari circular passant pels cingles de Roca Tinyosa i els 3 salts. S’acompanyarà l’itinerari amb un tast de vi dela DO Plade Bages a càrrec de bagesterradevins.cat

Punt de trobada: església dela Salutde Viladordis a les 10h

L'arribada a Viladordis es pot fer:

En transport propi: hi haurà zona d'aparcament a l’església dela Salut.

En bici: amb bicicleta pròpia o de MBICI (Servei gratuït. Cal reserva prèvia a mbici@mbici.cat o bé al 629321760). A les 9:00h, sortida des de la Plaça Sant Domènec

 

Recorregut: 6 Km aproximadament.

 

Activitat gratuïta. Cal inscripció prèvia a info@parcdelasequia.cat o al 93 877 22 31 (data límit divendres 9 d’octubre a les 14h). En cas de pluja continuada, l'activitat se suspendrà

Organitzen: Fundació Aigües de Manresa-Junta de la Sèquia i Ajuntament de Manresa, i col·laboren: Bagesterradevins.cat i MBICI

 

De 10 a 14h

Jornada de Portes Obertes al Museu Comarcal de Manresa

Entrada gratuïta a l’exposició permanent i  temporals

Sala Gran:  “Estètiques transversals Manresa. UMP-Unitat mòbil del paisatge. Un projecte de Mixité (Marta Carrasco i Sergi Selvas)”

Claustre: “ Ignasi Gilabert. Treballs en fusta”

Destaquem
Banners anteriors
  • Opinió Grups Municipals
  • App de seguretat per a comerços
  • WC Publics
  • Síndic de Greuges
  • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
  • Banca ètica
  • Manresa ciutat civica
  • Banner PA ICAM
  • Municipis per la independència
  • Projecte simbiosi industrial
  • Banc ADN
  • Consulta del planejament vigent
  • Carrer del balç
  • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat