Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

Crònica del ple ordinari de l'Ajuntament de Manresa del mes de desembre de 2021

Imatge de la notícia
24/12/2021

En el que va ser la darrera sessió plenària de l’any, es va aprovar el pressupost per al 2022, que ascendeix a gairebé 101 milions d’euros. També es van aprovar les contribucions per a la reurbanització del carrer Sant Andreu, la plantilla per a l’any 2022, l’increment de preus corresponent a la puja de l’IPC del servei de grua i zona blava i de l’aparcament de la Reforma, l’operació de préstec per la compra de parcel·les de la Fàbrica Nova o la pròrroga del Pla de Joventut, entre altres. En el ple, es van presentar quatre mocions. Per unanimitat es va aprovar la reobertura del dispensari mèdic del Xup i la petició a la Generalitat perquè construeixi una residència pública en aquest mateix barri. Pel que fa a les proposicions de suport a l’escola catalana i al diputat Pau Juvillà, van obtenir el vot a favor d’ERC, JxM i Fem. En el darrer punt del ple es va acceptar la renúncia al càrrec del regidor del PSC Felip González Martín.

 

El ple de l’Ajuntament de Manresa del mes de desembre, el darrer de l’any, es va iniciar, com és habitual, amb l’aprovació de l’esborrany de l’acta de la sessió anterior i amb la donació de compte de les resolucions d’alcaldia, entre les quals hi havia sis punts referits a modificacions de crèdit que s’han realitzat per tal d’incorporar subvencions provinents d’altres organismes i per front a despesa diversa. Les votacions van anar a 24 regidors, per l’absència de la regidora de govern M. Mercè Tarragó Costa.

 

Els primers punts de l’ordre del dia que es van debatre van ser dues proposicions que es van passar a l’inici del ple perquè comptaven amb intervencions de ciutadans. La primera, a proposta de Fem Manresa, demanava la reobertura del dispensari mèdic del Xup. Al ple, va ser defensada per Carla Samaniego González, en nom de l’associació de veïns. Després del debat, que va incloure també una esmena presentada pel govern, tots els grups municipals van arribar a un acord i la proposició es va aprovar per unanimitat.

 

La segona va ser una moció que finalment va ser presentada per tots els grups a petició de la Plataforma en Defensa de les Pensions Públiques i els Drets de la Gent Gran, per tal de demanar una millora de serveis per a les persones grans. Va tenir com a punt principal la petició al departament de Drets Socials de la Generalitat perquè construeixi una nova residència de 90 places públiques al barri del Xup. La moció va ser defensada per Mercè Soldevila Majó i per Adel El Kart El Achir, en representació de l’associació de veïns, i va ser aprovada per unanimitat.

 

Tot seguit, i ja dins l’ordre del dia establert, es va debatre el pressupost de l’Ajuntament de Manresa per al 2022, que va ser aprovat amb els vots a favor de l’equip de govern d’ERC i JxM. Els grups de l’oposició (PSC, Fem i C’s) hi van votar en contra. El pressupost ascendeix a gairebé 101 milions d’euros (vegeu més informació sobre el pressupost en aquest enllaç).

 

 

Millora del carrer Sant Andreu i operació Fàbrica Nova

 

Acabat el debat de pressupostos, dins l’àrea d’Hisenda es van votar quatre dictàmens. El primer, referent a les contribucions especials per a les obres de reurbanització i millora del carrer Sant Andreu, es va aprovar amb els vots d’ERC i JxM. Fem i C’s es van abstenir i el PSC hi va votar en contra. Les obres tindran un cost de 174.374 euros i el conjunt de veïns n’assumirà 87.000.

 

El segon punt portava a aprovació l’operació de préstec a llarg termini per finançar la compravenda de les parcel·les de la Fàbrica Nova —per un import de 5.836.316,90 euros. Es va debatre juntament amb un punt de l’àrea de Territori, que es va avançar en l’ordre del dia perquè feia referència al mateix àmbit. En aquest cas, es portava a aprovació l’adquisició de les finques dels números 5 i 6 i el dret de superfície dels números 14 i 18. L’operació de préstec es va aprovar amb els vots a favor de l’equip de govern, mentre que els grups de l’oposició hi van votar en contra. Pel que fa al dictamen de l’adquisició de les finques, es va aprovar per unanimitat.

 

Retornant a l’ordre establert de l’àrea d’Hisenda, es va debatre el tercer dictamen, referent a la desestimació de les al·legacions presentades i a l’aprovació definitiva de la modificació de les ordenances fiscals per al 2022. Es va aprovar amb els vots a favor d’ERC, JxM i Fem, l’abstenció de C’s i el vot en contra del PSC.

 

I el quart punt d’aquesta àrea d’Hisenda, referent a la desestimació parcial de les al·legacions presentades, i a l’aprovació definitiva de la modificació de l'ordenança fiscal de l'IBI (per establir un recàrrec del 50% de la quota de l'IBI per als pisos desocupats amb caràcter permanent), es va aprovar amb els vots de l’equip de govern, l’abstenció de Fem i C’s i el vot en contra del PSC.

 

 

Aprovació de la plantilla i lluita contra el frau

 

Es va passar tot seguit a l’àrea de Recursos Humans i Govern Obert, que contenia també quatre dictàmens. El primer, per a l’aprovació de la plantilla de personal de l’Ajuntament per al 2022. Es va aprovar amb els vots favorables de l’equip de govern i l’abstenció de PSC i C’s. El grup de Fem hi va votar en contra.

 

El segon, referent a la modificació de la retribució del lloc de confiança i assessorament especial d’adjunt al Cap de Gabinet d’Alcaldia i Comunicació, es va aprovar amb els vots a favor de l’equip de govern. Els tres grups de l’oposició (PSC, Fem i C’s) hi van votar en contra.

 

En el tercer es va debatre l’aprovació de les Cartes de Serveis de diferents àmbits municipals. ERC i JxM hi van votar a favor. PSC, Fem i C’s es van abstenir. I el quart i últim punt d’aquesta àrea de Recursos Humans va servir per mostrar el compromís de l’Ajuntament de Manresa per lluitar contra el frau i impulsar el sistema d’integritat i adhesió a les mesures antifrau establertes. Hi van votar a favor els grups d’ERC, JxM, PSC i C’s. El grup de Fem es va abstenir.

 

 

La grua, la zona blava i l’aparcament de la Reforma s’actualitzen segons l’IPC

 

La següent àrea prevista a l’ordre del dia va ser la de Seguretat Ciutadana i Protecció Civil, que tenia un únic punt: la votació de la continuïtat del servei de retirada i dipòsit de vehicles de la via pública de Manresa, fins a l’aprovació definitiva de l’expedient que ha de permetre el canvi de forma gestió (passarà a ser municipal). Va tirar endavant amb els vots de l’equip de govern. Fem i C’s es van abstenir i el PSC hi va votar en contra.

 

Tot seguit, dins l’àrea de Territori, es va votar el dictamen per la tercera modificació del contracte del servei de neteja de les dependències municipals. ERC i JxM hi van votar a favor i els tres grups de l’oposició (PSC, Fem i C’s) es van abstenir. També es va debatre la revisió de preus de la concessió administrativa que gestiona l’aparcament de la Reforma, la zona blava i el servei de grua. Les tarifes s’augmentaran un 5,4% aquest 2022, un increment que correspon a la variació de l’IPC, tal com està establert per contracte. Es va aprovar amb els vots d’ERC i JxM, l’abstenció del PSC i el vot en contra de Fem i C’s.

 

El darrer punt de l’àrea de Territori va ser el dictamen per liquidar el servei de manteniment de l’enllumenat públic, semàfors, fonts ornamentals i del sanitari públic de la plaça Sant Domènec, i per la devolució de la garantia dipositada. Hi van votar a favor tots els grups excepte Fem, que es va abstenir.

 

 

Es prorroga el Pla de Joventut

 

Seguint l’ordre del dia, la darrera àrea amb temes a tractar va ser la de Drets i Serveis a les Persones, amb dos punts. El primer va servir per debatre la pròrroga de l’actual Pla de Joventut (que en principi tenia una vigència des del 2018 fins al 2021) per a tot aquest any 2022, de cara a poder preparar bé el següent full de ruta de treball després de la pandèmia. Es va aprovar amb els vots d’ERC, JxM i PSC. Fem hi va votar en contra i C’s es va abstenir.

 

El segon punt va portar a debat la recuperació del domini de l’habitatge de mestres per a centres educatius situat al carrer de la Sèquia (53, baixos – 1a), per haver deixat de complir la seva funció escolar. Es va aprovar per unanimitat.

 

 

Proposicions de suport a l’escola catalana i al diputat Pau Juvillà Ballester

 

Dins l’apartat de proposicions, a banda de les dues referents al barri del Xup (que es van passar a l’inici del ple), en constaven dues més, totes dues presentades conjuntament per ERC, JxM i Fem. La primera, de suport al model d’escola i a la llengua catalana, va ser aprovada amb els vots a favor dels grups proposants. PSC i C’s hi van votar en contra. Sobre aquest tema, el PSC va presentar una esmena a la proposició plantejada per ERC, JxM i Fem que va ser rebutjada en no obtenir cap altre suport.

 

I la segona va ser una proposició de suport al diputat Pau Juvillà Ballester davant la sentència condemnatòria del TSJC per defensar el dret a la llibertat d’expressió. Va obtenir els vots a favor d’ERC, JxM i Fem, mentre que PSC i C’s hi van votar en contra.

 

 

Tram final: preguntes i renúncia al càrrec del regidor del PSC Felip González

 

El ple, ja en el seu tram final, va continuar amb el control de l’equip de govern i les preguntes i interpel·lacions. Fem va demanar diverses qüestions d’horaris i sorolls sobre la pista de gel que a iniciativa de la UBIC està instal·lada a la plaça Sant Domènec durant les festes de Nadal, que van ser respostes per la regidora de Comerç, Indústria i Activitats, Núria Masgrau Fontanet.

 

Per últim, en el darrer punt de l’ordre del dia es va prendre coneixement de la renúncia al càrrec del regidor Felip González Martín, portaveu del grup municipal del PSC. González va dirigir unes paraules al ple i a la ciutat. Tots els grups municipals també hi van intervenir per agrair-li la tasca com a regidor, complint també el tràmit d’acceptació de la seva renúncia.

 

La sessió, que havia començat a les cinc de la tarda, es va cloure passades les dotze de la nit, després de més de set hores. El proper ple tindrà lloc dijous 27 de gener, a les cinc de la tarda.

Destaquem
Banners anteriors
 • Opinió Grups Municipals
 • App de seguretat per a comerços
 • WC Publics
 • Síndic de Greuges
 • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
 • Banca ètica
 • Manresa ciutat civica
 • Banner PA ICAM
 • Municipis per la independència
 • Projecte simbiosi industrial
 • Banc ADN
 • Consulta del planejament vigent
 • Carrer del balç
 • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat