Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

Salut posa en marxa el 28 de juny la Unitat Trànsit de la Catalunya Central ubicada al CAP Bages

Imatge de la notícia
16/06/2021

La nova Unitat Trànsit començarà a funcionar coincidint amb el Dia Internacional pels Drets del Col·lectiu LGTBI. Un equip multidisciplinar especialitzat forma part de la unitat amb 5 professionals: una ginecòloga, dues llevadores, una treballadora social i una psicòloga, a més del suport administratiu. La previsió és atendre unes 40 persones en el primer any de funcionament.


 

El Departament de Salut desplega aquest mes de juny a la Catalunya Central el Model d’Atenció a la Salut de les persones Trans amb la posta en marxa de la Unitat Trànsit. La nova unitat s’obrirà el dia 28 de juny coincidint amb el Dia Internacional pels Drets del Col·lectiu LGTBI i s’ubicarà a les instal·lacions que la Unitat d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) Bages-Solsonès, a la tercera planta del CAP Bages.

 

La nova unitat donarà servei a tota la regió sanitària de la Catalunya Central i hi treballaran 5 professionals de les dues institucions de Salut que formen l’equip de l’ASSIR Bages-Solsonès: Fundació Althaia i ICS Catalunya Central. En concret, la unitat disposa d’una ginecòloga, dues llevadores, una psicòloga, una treballadora social i personal administratiu per donar-hi suport.

 

L’accés a la unitat trans es pot fer via correu electrònic: transit.cc.ics@gencat.cat. Des de la unitat d’atenció al ciutadà derivaran la sol·licitud d’assistència al professional més adequat segons la necessitat que s’hi exposi. Si l’usuari o usuària no té clar el suport que necessita es lligarà una primera visita amb la llevadora per orientar aquesta persona en el seu procés. L’objectiu en aquest primer contacte és conèixer les necessitats de la persona trans i acordar amb ella un pla d’atenció a la seva salut durant el procés de transició amb una perspectiva global, tant física com emocional. El pla respectarà el ritme, les prioritats i els valors que expressi la persona trans.

En el moment que necessitin tractament quirúrgic, se'ls deriva al Servei Trànsit de l’ASSIR Barcelona, ubicat al CAP Numància de la capital catalana, donat que és el servei de referència que fa la interconsulta als diferents hospitals que fan les intervencions de reassignació. A Catalunya hi ha una llista única per a aquestes intervencions. Els hospitals de referència designats pel CatSalut per a la intervenció quirúrgica a les persones trans són l’Hospital Universitari de Bellvitge, l’Hospital germans Trias i Pujol de Badalona i l’Hospital Clínic de Barcelona.

En el cas de menors, s'assessora l'infant i la seva família respecte dels bloquejadors hormonals del desenvolupament de caràcters sexuals, si ho demanen, fent èmfasi sempre en la importància d'autoacceptar al màxim el seu propi cos i es fa el seguiment, coordinats amb els seus respectius pediatres.  

A més, una altra de les funcions de la unitat és l'elaboració d'informes mèdics i psicològics, establerts com a necessaris per la Llei, per aconseguir el canvi de nom i sexe sentit en el DNI, en tots els documents identificatius i tota mena d‘informes que puguin facilitar la socialització de la persona en el gènere sentit.

Un model que es va desplegant al territori

 

En la presentació de la unitat, l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia ha recordat que el ple municipal del consistori del mes de març passat ja va aprovar sense cap vot contrari una proposició a favor del ple reconeixement dels drets de les persones trans. L’alcalde s’ha felicitat i ha agraït tothom qui ha fet possible l’obertura de la nova unitat, tan necessària i tan reivindicada, pel que representa de reconeixement d’aquest col·lectiu i perquè afavorirà que les persones trans puguin viure amb més plenitud la seva vida. Aloy  ha senyalat que “aquest és un pas més en el camí cap al reconeixement social de la diversitat de gènere”, i ha reivindicat un cop més “la necessitat d’aprovar una llei trans a nivell estatal que reconegui i garanteixi de manera integral i efectiva els drets d’aquest col·lectiu”.

 

La gerent de la Regió Sanitària Catalunya Central, Teresa Sabater, ha afegit també que amb l’obertura del servei es materialitza el desplegament del Model d’Atenció a la Salut de les persones trans que es va aprovar al 2017 i “pretén acompanyar les persones en aquest procés amb respecte i sense prejudicis”. Per la seva la gerent de l’ICS a la Catalunya Central, Anna Forcada, ha explicat que la unitat complementa l’activitat que ofereix l’ASSIR (Atenció a la salut Sexual i Reproductiva) i ha destacat que “el personal de la unitat està preparat i format per ser receptiu i sensible a les consultes de les persones que necessitin aquest servei”. El director assistencial d’Althaia, Ignasi Carrasco ha manifestat la seva satisfacció pel camí fet i ha posat l’accent que és important que “qui atendrà les persones que ho sol·licitin serà une quip multidisciplinari que s’ha especialitzat en aquesta matèria. Professionals que s’han estat formant, a nivell teòric i pràctic, per donar una resposta des de la màxima rigurositat i qualitat”.

 

En nom de l’equip de professionals, la coordinadora de l’ASSIR Bages-Solsonès, Monica Mora ha subratllat que disposar d’aquesta unitat treu angoixa a una necessitat de les persones trans i els dona una resposta propera. A més de l’acompanyament de la persona trans també ha insistit que és molt important el treball amb les famílies i des de la unitat es promouran accions de sensibilització dels/les professionals de la salut a la Regió Sanitària, així com també a les escoles.

La primer unitat es va crear a l’octubre del 2012 a l’ASSIR Esquerra, a Barcelona. En tres anys ja se n’ampliava el servei a tota la regió sanitària de Barcelona. El conseller de Salut, Toni Comin, el mes d’octubre del 2016 va anunciar el compromís d’implementar un nou model de salut per a les persones trans i el reconeixement de Trànsit com a porta d’entrada al sistema de salut d’aquets col·lectiu. Un any més tard es publica el Model d’Atenció a la Salut de les persones Trans. En aquest temps, s’ha promogut un treball amb els professionals que formen part de la nova unitat amb formació específica. També s’han mantingut reunions amb institucions i entitats que treballen aquesta necessitat i s’ha establert un calendari que culmina ara amb l’obertura del servei.

 

Des que es va crear la unitat de trànsit a Barcelona, al 2012 fins al 2017 que es va anunciar el desplegament del model s’havien atès 44 persones de la regió sanitària Catalunya Central. L’evolució en els darrers tres anys ha anat creixent i al 2018 es van fer 28 primeres visites, 33 al 2019 i 39 al 2020. En els tres primes mesos de l’any se n’havien fet 8. La previsió estimada és de 40 primeres visites aquest any a banda de les visites de seguiment que es faran també a la unitat.

 

Destaquem
Banners anteriors
  • Opinió Grups Municipals
  • App de seguretat per a comerços
  • WC Publics
  • Síndic de Greuges
  • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
  • Banca ètica
  • Manresa ciutat civica
  • Banner PA ICAM
  • Municipis per la independència
  • Projecte simbiosi industrial
  • Banc ADN
  • Consulta del planejament vigent
  • Carrer del balç
  • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat