Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

Marc Aloy és escollit sisè alcalde de Manresa des de la recuperació de la democràcia

Imatge de la notícia
26/06/2020

En la sessió extraordinària d’aquest migdia, Marc Aloy Guàrdia ha estat escollit alcalde de Manresa. En virtut del pacte de govern subscrit fa un any, Aloy (ERC) ha agafat la vara d’alcalde, que ostentarà fins al 2023, després que Valentí Junyent Torras (JxM), alcalde des de 2011, hagi ocupat el càrrec el primer any de mandat.

 

Marc Aloy Guàrdia és des d’aquest migdia el nou alcalde de Manresa. El sisè escollit des de la recuperació de la democràcia, després dels alcaldes Joan Cornet Prat (1979-87), Juli Sanclimens Genescà (1987-95), Jordi Valls Riera (1995-2006), Josep Camprubí Duocastella (2006-11) i Valentí Junyent Torras (2011-20).

 

L’elecció de Marc Aloy Guàrdia ha tingut lloc aquest migdia, en el ple extraordinari de la corporació, que s’ha celebrat al teatre Kursaal pel fet que l’aforament al Saló de Sessions de l’Ajuntament quedava molt reduït a causa de les mesures de seguretat i distanciament decretades amb motiu de la pandèmia de la Covid-19.

 

La sessió s’ha iniciat a les 12 del migdia, amb totes les mesures de seguretat i distanciament físic. Els regidors i regidores estaven col·locats en una taula cadascú, amb separació suficient, i l’aforament del Kursaal s’ha reduït. Entre els assistents, una nodrida representació del teixit sociopolític de la ciutat  i la Catalunya central, així com el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent Ramió; el vicepresident del govern de la Generalitat, Pere Aragonès García; i les conselleres d’Agricultura, Teresa Jordà Roura; i Justícia, Ester Capella Farré.

 

El ple s’ha iniciat amb la benvinguda a càrrec de la mesa d’edat, que ha estat formada per Joan Calmet Piqué, com a regidor de més edat present a la sessió, i Jordi Trapé Úbeda, regidor de menor edat.

 

Tot seguit, els representants dels grups han intervingut, per ordre de menys a més vots obtinguts a les eleccions del 26 de maig de 2019, per adreçar-se a la ciutadania i manifestar si presentaven la seva candidatura al càrrec d’alcalde. Les intervencions han anat a càrrec d’Andrés Rojo Hernández (Ciudadanos), Roser Alegre Fontanet (FEM Manresa), Valentí Junyent Torras (JxM) i Cristina Cruz Mas (ERC). El grup municipal del PSC no ha assistit al ple pel seu desacord amb el fet que s’hagi celebrat al Kursaal. També han mostrat la seva discrepància en aquest tema Ciudadanos i FEM Manresa.

 

Intervencions dels grups

En els parlaments dels grups, Andrés Rojo Hernández (Ciudadanos), ha afirmat que el seu grup exercirà una oposició “a l’eix nacionalista” i ha demanat a Marc Aloy Guàrdia que governi per tots els manresans i manresanes “deixant de banda les diferències ideològiques”. També ha demanat que “Manresa no perdi el tren del desenvolupament sostenible, del progrés i del foment de l’ocupació” i ha anunciat que no presentarien candidatura i que votarien en blanc.

 

Al seu torn, Roser Alegre Fontanet (FEM Manresa), ha iniciat el seu discurs retraient a l’equip de govern projectes que, des del punt de vista del seu grup, calen a Manresa i que encara no s’han fet i ha demanat “polítiques transformadores que estiguin a l’alçada del que la ciutat mereix”. També ha anunciat que no presentarien candidatura i que el seu vot seria en blanc.

 

Tot seguit ha parlat Valentí Junyent Torras (JxM), que ha iniciat el seu discurs explicant que no presentarien candidatura en virtut del pacte de govern signat entre ERC i Junts per Manresa. Ha subratllat els anys que fa que governen junts i ha mostrat el compromís del seu grup “per continuar formant un govern ampli i atractiu” que “ja ha permès avenços significatius per a la ciutat”.

 

A tancat el torn de parlaments dels grups Cristina Cruz Mas (ERC), que també ha recordat el pacte amb JxM, així  com la trajectòria del seu grup a la ciutat de Manresa des dels anys 30. Ha assegurat que el dia d’avui era un dia “esperat i somniat” i ha indicat que la candidatura de Marc Aloy “suma des de la generositat, la il·lusió i el compromís”, amb “la mà estesa i la voluntat d’arribar sempre  a acords” i posant “les persones al centre de la política”.

 

Proclamació del nou alcalde

Finalment, doncs, només ERC ha presentat la candidatura al càrrec d’alcalde, en la persona de Marc Aloy Guàrdia. Tot seguit, els regidors i regidores, per ordre alfabètic, s’han acostat a la presidència a introduir les paperetes a l’urna. El resultat de la votació ha estat: 16 vots per a Marc Aloy Guàrdia i 5 vots en blanc.

 

Així doncs, Marc Aloy Guàrdia ha estat proclamat alcalde electe de Manresa. Ha acceptat i promès el càrrec i ha rebut de mans del president de la Mesa d’Edat, Joan Calmet Piqué, la insígnia de solapa, la Medalla i la Vara d’alcalde.

 

Marc Aloy Guàrdia ha dedicat les seves primeres paraules com a alcalde a les víctimes del coronavirus i les seves famílies, i s’ha compromès a fer tot el possible “per apaivagar en la mesura del possible els efectes d’aquesta crisi devastadora”. Al llarg del seu parlament, també ha manifestat el seu profund agraïment, en nom de la ciutat, a totes les persones que han lluitat i ho continuen fent contra aquesta crisi: el personal  sanitari i de serveis essencials, treballadores de residències d’avis i serveis socionanitaris i socials, persones voluntàries i també personal municipal. En la mateixa línia, Aloy s’ha mostrat orgullós d’haver pogut acordar un Pla de Reconstrucció Social i Econòmica, subscrit entre tots els grups municipals.

 

El nou alcalde ha afirmat que es fa seus els valors republicans, que “avui són el compromís cívic, la solidaritat, la llibertat individual i col·lectiva dels pobles” i s’ha declarat hereu dels alcaldes republicans Selves, Prunés i Marcet, i també Emilià Martínez, el darrer batlle republicà. Igualment, ha afirmat que es fa seu el llegat dels alcaldes democràtics que l’han precedit, Cornet, Sanclimens, Valls, Camprubí i Junyent, de cadascun dels quals ha remarcat les fites principals assolides en els seus mandats.

 

Ha defensat l’esforç col·lectiu i el treball en equip, en una ciutat “on la confecció d’equips ha estat majoritàriament multicolor, sumant diversitats ideològiques”.

 

En  el capítol de reptes a assolir, ha esmentat la recuperació de la Fàbrica Nova,la transformació de Guimerà o l’artèria formada per les carreteres de Vic i Cardona, la integració del ferrocarril a la ciutat, i la millora de les connexions amb Barcelona, entre altres. Ha afirmat que “volem una ciutat més verda, sostenible i dinàmica, capaç de crear llocs de treball, més justa,m pròspera i cohesionada, més justa i amb menys desigualtats”. També ha considerat que la ciutat ha de ser motor del territori i assumir “desacomplexadament la seva capitalitat. Perquè Manresa és la capital de la Catalunya central”.

 

Aloy ha afirmat que “vull una ciutat per a les persones”, ha anunciat que es redoblaran els esforços el Serveis Socials, que treballarà “per continuar avançant cap a la igualtat efectiva entre dones i homes”, i també “fent costat  a productors locals, comerç de proximitat, emprenedoria i cooperivisme. I treballarem per crear més sòl industrial. Sense oblidar el paper fonamental de l’educació, la cultura i l’esport”.

 

Segons ell, l’actual crisi pel coronavirus és “una oportunitat per repensar el model de societat en què vivim, per tenir mirada llarga i emprendre polítiques valentes i compromeses. És hora de les polítiques actives i no reactives, de ser creatius. Si no som capaços de fer aquest canvi de model ara, haurem fracassat”.

 

El nou alcalde s’ha referit al projecte Manresa 2022 i ha assegurat que “treballarem perquè compleixi el seu objectiu de transformació”.

 

L’alcalde també s’ha declarat membre d’una generació nascuda en democràcia, “que s’ha hagut d’arremangar molt per desenvolupar-se professionalment”, i que ha viscut canvis socials impressionants. Una generació que “no havia nascut quan es va aprovar la Constitució”. Aloy també ha tingut un record per als presos polítics i “totes les persones represaliades”.

 

El nou alcalde ha assegurat que vol ser l’alcalde de tots i totes, i que no li agrada el conflicte. Segons ell, “l’antídot per minimitzar-lo és abocar hores al treball i al diàleg. Vull parlar molt. Amb tothom. Trepitjar carrer, conèixer, escoltar”. L’alcalde ha fet una defensa del diàleg i ha citat l’alcalde Sanclimens, que va afirmar que “cal parlar més amb els que no són dels teus que no pas amb els teus”. Quan no sigui possible l’entesa, ha afirmat, “també hem de saber gestionar el conflicte de la millor manera possible, sempre amb respecte”.

 

L’alcalde ha tancat el seu parlament amb referències personals, especialment amb un emotiu record al seu pare, que va morir fa uns mesos. I ha tancat la seva intervenció assegurant que “emprenc aquest camí amb un gran respecte però carregat d’energia i  il·lusió.  Us prometo que és un orgull ser l’alcalde de la meva ciutat. Amb humilitat però amb un gran entusiasme”.

 

Podeu llegir íntegrament el primer discurs de l’alcalde Marc Aloy Guàrdia en aquest enllaç.

Destaquem
Banners anteriors
  • Opinió Grups Municipals
  • App de seguretat per a comerços
  • WC Publics
  • Síndic de Greuges
  • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
  • Banca ètica
  • Manresa ciutat civica
  • Banner PA ICAM
  • Municipis per la independència
  • Projecte simbiosi industrial
  • Banc ADN
  • Consulta del planejament vigent
  • Carrer del balç
  • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat