Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

L'Ajuntament de Manresa manté el màxim nivell en els indicadors de transparència de la UAB per sisè any consecutiu

Imatge de la notícia
17/06/2020

El consistori manresà ha tornat a obtenir la màxima puntuació –un 100%– en el Segell Infoparticipa que elabora el Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP), de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

 

L’Ajuntament de Manresa és un dels 36 ajuntaments catalans que han obtingut el 100% de puntuació en el Segell Infoparticipa que elabora el Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP), de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). El consistori manresà repeteix així els excel·lents resultats que ja va obtenir en les cinc anteriors edicions d’aquests reconeixements.

 

A la 7a edició, 113 ajuntaments han assolit les puntuacions necessàries per rebre el Segell Infoparticipa. Els criteris per a la concessió del Segell varien segons el nombre d’habitants del municipi. El percentatge d’indicadors positius que han d’assolir els webs dels ajuntaments segons nombre habitants són:

 

-       Municipis de més de 50.000 habitants - Mínim 95%

-       Municipis de 10.001 a 50.000 habitants - Mínim 90%

-       Municipis de 5.001 a 10.000 habitants - Mínim 85%

-       Municipis de 1.001 a 5.000 habitants - Mínim 80%

-       Municipis de menys de 1.000 habitants - Mínim 75%

 

En aquesta 7a edició, els 36 ajuntaments han assolit el 100% d’indicadors són: Prats de Lluçanès Sant Julià de Vilatorta, Sant Hipòlit de Voltregà, Sant Gregori, Sant Climent de Llobregat, L’Aldea, Begues, Llagostera, Alcanar, Llinars del Vallès, Cassà de la Selva, Premià de Dalt, Vallirana, La Garriga, Manlleu, El Masnou, Olesa de Montserrat, Castellar del Vallès, Calafell, Sant Vicenç dels Horts, Premià de Mar, Martorell, Sant Joan Despí, Sant Feliu de Llobregat, Vic, Esplugues de Llobregat, Gavà, Granollers, Castelldefels, Manresa, Sant Boi de Llobregat, Reus, Santa Coloma de Gramenet, Mataró, Terrassa i Barcelona

 

El Segell Infoparticipa a la transparència i la qualitat de la comunicació pública local és una certificació que atorga la UAB com un reconeixement a les bones pràctiques que es posen de manifest als webs de les administracions públiques locals de Catalunya, Ajuntaments, Consells Comarcals i Diputacions.

 

Una edició amb major nivell d’exigència

 

Aquestes bones pràctiques s’han definit en aquesta setena edició per als Ajuntaments al Mapa Infoparticipa (mapainfoparticipa.com) en 48 indicadors que s’utilitzen per avaluar la informació publicada als webs dels Ajuntaments, els quals s’han modificat per pujar el nivell d’exigència de caire qualitatiu.

 

Enguany, igual que en l’edició anterior, però encara amb més rigor, no s’ha validat l’indicador si les informacions no estan del tot actualitzades, són comprensibles i es troben amb facilitat, i ho han requerit en especial pel que fa referència a les informacions dels regidors/es, diputats/es i/o consellers/es. Aquests aspectes estan previstos per la Llei en l’article 6: la informació ha de ser “veraç i objectiva...”. “s’ha de difondre de manera constant i s’ha d’actualitzar de forma permanent...” També han exigit que les retribucions i les declaracions de béns i d’activitats dels càrrecs electes es mostrin de forma individualitzada i en l’espai de cada responsable polític.

 

Els indicadors, elaborats en forma de preguntes, responen a cinc qüestions bàsiques:

 

- qui són els representants polítics

- com gestionen els recursos col·lectius

- com gestionen els recursos econòmics

- quina informació proporcionen sobre el municipi i la gestió dels recursos col·lectius

- i quines eines ofereixen per a la participació ciutadana.

 

 

El resultat obtingut (100%) per l’Ajuntament de Manresa és encara més meritori si es té en compte que en aquesta 7a edició l'equip del LPCCP ha incrementat el nivell d'exigència de qualitat pel que fa a les informacions requerides als ajuntaments per elaborar els 48 indicadors que mesuren la transparència, especialment pel que fa al retiment de comptes, les retribucions i les declaracions de béns i d'activitats dels càrrecs electes, l'exigència d'actualització i d'ubicació de les dades a la pàgina web i l’accés a documents comptables, de contractació i financers.

 

S'està valorant l'acte de lliurament de guardons 

 

El Consell Certificador del Segell Infoparticipa, que en aquesta darrera edició ha estat presidit pel catedràtic de la UAB Armand Balsebre Torroja, director del nou grup d'investigació ComSET (Grup de Recerca en Comunicació Sonora, Estratègica i Transparència), fruït de la fusió dels grups LPCCP i PubliRàdio, va tancar el 5 de juny passat el termini per a l’aprovació telemàtica de la proposta de Segell i Premis extraordinaris Infoparticipa 2019 per als Ajuntaments, Consells Comarcals i Diputacions de Catalunya que atorga la Universitat Autònoma de Barcelona. Posteriorment, es van aprovar per àmplia majoria les propostes de guardons de l’informe que va presentar l’equip del projecte Infoparticipa.

 

Pel que fa a l’acte presencial sobre l’estat de la transparència i l’entrega dels guardons, queda oberta la seva celebració. En aquests moments s’estan valorant diferents opcions i formats en funció de l’evolució de la crisi sanitària.

 

Més informació:

- Mapainfoparticipa Manresa → https://www.mapainfoparticipa.com/index/mapa/manresa

- Informe sobre els webs dels Ajuntaments, els Consells Comarcals i les Diputacions de Catalunya. 7a, 5a i 4a edició 2019 respectivament 1a edició Premi extraordinari - Segell Infoparticipa → https://www.infoparticipa.com/uploads/arxius/2019CatalunyaCat.pdf

- Guia d’avaluació (edició 2019/20)→ https://www.mapainfoparticipa.com/index/home/4

 

Destaquem
Banners anteriors
  • Opinió Grups Municipals
  • App de seguretat per a comerços
  • WC Publics
  • Síndic de Greuges
  • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
  • Banca ètica
  • Manresa ciutat civica
  • Banner PA ICAM
  • Municipis per la independència
  • Projecte simbiosi industrial
  • Banc ADN
  • Consulta del planejament vigent
  • Carrer del balç
  • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat