Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
La ciutat
Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

L'Ajuntament de Manresa amplia l'espai per a vianants al llarg de dos quilòmetres de carrers per garantir la distància de seguretat entre la ciutadania

20/05/2020

L’objectiu de les actuacions, que s’iniciaran aquest dijous al carrer Guimerà, és el de garantir la distància de separació de dos metres entre la ciutadania, atès l’increment progressiu de la mobilitat que s’anirà produint amb les diferents fases de desconfinament. S’eixamplarà l’espai per a vianants en diverses voreres, en cruïlles amb molta densitat i en accessos a equipaments. També es treballarà en la pacificació de carrers veïnals i de barris com a zones 30.

 

L’Ajuntament de Manresa ampliarà l’espai per a vianants al llarg de dos quilòmetres de carrers de la ciutat. L’objectiu dels treballs és garantir la distància mínima de separació de dos metres entre la ciutadania i, per tant, la seva seguretat, atès l’increment progressiu de la mobilitat que s’anirà produint amb l’entrada en vigor de les diferents fases del Pla de Desescalada, que de mica en mica flexibilitzarà les restriccions socials i econòmiques que es van dictar per aturar la propagació de la Covid-19.

 

L’actuació se centrarà en aquelles zones i itineraris de la ciutat en les quals es fa més necessari per la seva dimensió i la seva afluència de persones. Així, s’eixamplarà l’espai per a vianants de diverses voreres amb amplades insuficients —en la major part dels casos ocupant franges d’aparcament de vehicles—, s’incrementarà l’espai en algunes cruïlles de carrers que presenten molta densitat i s’eixamplarà l’espai públic d’accés a alguns equipaments. Els treballs consistiran en l’eliminació de franges d’aparcament, en la millora de la pavimentació, en la implantació d’elements de mobiliari urbà —sobretot jardineres— i en la millora i reordenació de la senyalització viària.

 

Les intervencions són provisionals, si bé es porten a terme en aquelles zones i itineraris de la ciutat en què per dimensió i afluència de persones és més necessari. Així doncs, són espais en què, progressivament i en la mesura del possible, caldrà actuar amb posterioritat de forma definitiva eixamplant voreres i plantant-hi arbrat, ja que completen l’estructura bàsica de vianants de l’àrea central de la ciutat o de l’estructura de relació entre el centre i diferents barris de la ciutat.

 

D’altra banda, també es treballarà en la pacificació de carrers veïnals i de barris com a zones 30 (àrees en les quals els vehicles poden circular a un màxim de 30 quilòmetres per hora). 

 

Les actuacions s’han planificat amb procediments simplificats, atesa la situació de crisi sanitària que les fa necessàries, per tal de poder-les iniciar de manera immediata. Es tracta d’una de les actuacions vinculades al Pla de Reconstrucció Social i Econòmica de Manresa, que contempla accions en diversos àmbits.

 

Les actuacions (vegeu plànol) s’iniciaran demà dijous, al carrer Guimerà, entre el passeig Pere III i el carrer Casanova. En concret, s’eliminarà l’aparcament del costat dret del carrer Guimerà, on ara hi ha places d’aparcament de zona blava, de motos i la parada de taxis, que es reubica al mateix carrer Guimerà, però a l’altra banda de la vorera, entre el carrer Puigterrà de Baix i el Sant Joan Baptista la Salle.

 

Dilluns 25 de maig s’iniciarà l’actuació entorn del Mercat de la Sagrada Família. Al carrer Sant Cristòfol es prohibirà l’aparcament al costat del mercat (zona de càrrega i descàrrega), mentre que l’estacionament en bateria del carrer Arquitecte Montagut, també al costat del mercat, es dividirà en dues meitats per tal d’ampliar l’espai de vianants i senyalitzar-hi la zona de càrrega i descàrrega.

 

En els dies vinents també s’actuarà al carrer dels Infants (itinerari principal de connexió del centre comercial amb el Centre Històric); a l’espai d’espera de la cruïlla semaforitzada entre la carretera de Vic, carrer Infants i Sant Joan Baptista la Salle; al carrer Súria (lligam entre el sector Bases/Universitat amb el Passeig Pere III); al carrer Saclosa (connexió entre el barri de Plaça Catalunya i l’àrea central); al carrer Santa Clara (itinerari entre el centre de la ciutat i els barris de la Balconada, Cal Gravat i l’hospital de Sant Joan de Déu); al carrer Soler i March (accés a l’ambulatori central de la ciutat); al carrer Sant Josep (itinerari principal entre el barri del Poblenou i l’àrea central de la ciutat); i al carrer Sant Fruitós (itinerari entre el barri de Plaça Catalunya i el Passeig Pere III). 

 

És previst que els treballs s’allarguin a l’entorn d’un mes. Tenen un cost de 140.000 euros. Les actuacions comportaran la pèrdua de 145 places d’aparcament lliure i unes 70 de zona blava. L’Ajuntament continuarà estudiant la possibilitat d’adequar alguna bossa d’aparcament dissuasori en punts d’accés a la ciutat, ben connectats amb el transport públic. També posteriorment caldrà estudiar si es reubiquen places de zona blava en altres punts de la ciutat, en compliment de les condicions del contracte de concessió. L’actuació també coincideix amb la campanya de tiquets i bonificacions als pàrquings municipals que té per finalitat facilitar l’aparcament.

Destaquem

Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat