Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

Manresa se suma als actes virtuals que commemoren els 75 anys de l'alliberament de Mauthausen

Imatge de la notícia
04/05/2020

Els centres educatius que impulsen el Projecte Manresa-Mauthausen i Foto Art, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Manresa, han editat un petit vídeo coincidint amb els 75 anys de l’alliberament del camp de concentració nazi de Mauthausen, que es commemoren aquest 5 de maig. El vídeo recull les visites que estudiants manresans i fruitosencs han fet els darrers anys als camps de Mauthausen i Gusen, unes visites que enguany, a causa de la pandèmia del coronavirus, no es podran realitzar. D’altra banda, s’insta a tota la ciutadania a la cerimònia virtual internacional que tindrà lloc el dia 10 de maig.

 

El 5 de maig de 1945 les tropes aliades van alliberar el camp de concentració nazi de Mauthausen i altres camps subordinats. En aquests camps és on hi hagué més persones internades republicanes espanyoles, al voltant de 7.500. El govern de l’Estat espanyol va instaurar aquesta data com el Dia nacional d’homenatge als deportats i deportades, a les persones assassinades i a totes les víctimes del nazisme.  

 

Enguany, a causa de la pandèmia del coronavirus, no es podrà fer memòria i homenatge a les víctimes de l’horror nazi als carrers i places. Tampoc es podrà celebrar l’acte de commemoració anual al mateix camp de Mauthausen i Gusen on, des de l’any 2013, assisteixen alumnes d’instituts de Manresa i Sant Fruitós de Bages, en el marc del Projecte Manresa-Mauthausen. 

 

Per aquest motiu, des dels centres educatius que impulsen el Projecte Manresa-Mauthausen i Foto Art, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Manresa,  s’insta la ciutadania a fer memòria de l’horror nazi amb un petit vídeo de record de les visites dels estudiants als camps de Mauthausen i Gusen, que ja es pot trobar a les xarxes socials i al canal de You Tube de l’Ajuntament de Manresa

 

D’altra banda, l’Amical de Mauthausen i altres camps, en estreta cooperació amb el Comitè Internacional de Mauthausen (CIM), conviden a participar a la “Cerimònia d’Alliberament Internacional Virtual 2020 “Humanitat sense fronteres”,75 anys després de l’alliberament, amb declaracions de testimonis, contribucions en vídeo i música. La celebració es farà el 10 de maig de 2020 d’11 a 24 h i es podrà seguir a www.mkoe.at

 

 

Comunicat de l’Amical de Mauthausen i altres camps:

 

5 de maig, Dia Nacional d’homenatge als deportats i deportades

 

AMICAL DE MAUTHAUSEN I ALTRES CAMPS HOMENATJA ALS DEPORTATS I MORTS ALS CAMPS DE CONCENTRACIÓ I A TOTES LES VÍCTIMES ESPANYOLES DEL NAZISME, I CELEBRA EL 75è ANIVERSARI DE L’ALLIBERAMENT DELS CAMPS NAZIS

 

El govern de l’Estat espanyol va instaurar el 5 de maig com el Dia nacional d’homenatge als deportats i deportades, a les persones assassinades i a totes les víctimes del nazisme. Una jornada que coincideix amb la data de l’alliberament del camp de Mauthausen, camp on hi hagué més persones internades republicanes espanyoles, al voltant de 7.500.

 

Enguany es compleix el 75è aniversari de l’alliberament de tots els camps de concentració i d’extermini nazis i, per tant, el 5 de maig, és la data idònia per a retre homenatge als més de 9.500 homes i dones, resistents i lluitadors antifeixistes que, per defensar els seus ideals i la República, van ser declarades com persones enemigues de Franco i de Hitler i deportades als camps. Més de 5.200 persones van ser assassinades per la barbàrie nazi amb la complicitat de la dictadura franquista i de la França de Vichy.

 

Amb aquest merescut homenatge a la seva memòria, hem de refermar el nostre compromís per preservar els valors de la seva lluita, tot recollint la seva crida expressada en els juraments de Mauthausen i de Buchenwald, la lluita per un món d’homes i dones lliures i en pau i unit per la fraternitat. Avui més que mai, davant la situació mundial, amb els perills del col·lapse social i ambiental, el creixement de l’extrema dreta i les desigualtats, cal reivindicar l’esperit de les persones deportades de totes les nacionalitats així com dels Brigadistes Internacionals que lluitaren al costat dels republicans i republicanes durant els anys de la Guerra d’Espanya i també en els camps nazis.

 

Únicament des de l’internacionalisme solidari serà possible la construcció d’un món basat en els valors republicans, la llibertat, la igualtat, la fraternitat. El món que des de Mauthausen, Ravensbrück, Buchenwald, Sachsenhausen, Dachau... somniaven els lluitadors i lluitadores antifeixistes després de l’alliberament dels camps, no és el món construït després de 75 anys, ans al contrari, es troba sotmès a processos de desigualtats i exclusions que tenim al davant. Per això, el 5 de maig ha de ser no tan sols una data de record i d’homenatge, sinó també de reivindicació i lluita antifeixista.

 

Des de l’Amical de Mauthausen i altres camps, en nom dels deportats i deportades, dels seus familiars, de tots els socis, i de tants ajuntaments, entitats i centres educatius adherits a la Xarxa Mai Més, volem retre homenatge a totes les víctimes i alhora reafirmar els seus valors com a nostres, tal com ens guien els prop de 10.000 deportats i les més 5.200 persones assassinades.

 

Aquest any, la crisi mundial del COVID-19 ha impedit poder fer els homenatges als deportats i deportades als carrers i les places, davant els monuments, les stolpersteine o llambordes de memòria que molts municipis ja tenen instal·lades, però persistirem perquè la seva memòria i el seu exemple perdurin. Amb la implicació de tots els estaments institucionals, educatius i de la ciutadania, aconseguirem fer del nostre territori un espai de llibertat i solidaritat, i lliure de feixisme.

 

 

Altres recursos en xarxa:

 

Trobareu molta informació sobre els 29 manresans que van ser deportats als camps nazis, dels quals 18 hi van perdre la vida, i sobre els dos deportats manresans més coneguts, Joaquim Amat-Piniella i Jacint Carrió Vilaseca, als webs creats per l’Associació Memòria i Història de Manresa:

https://www.memoria.cat/deportats/

http://www.memoria.cat/amat

http://www.memoria.cat/jacint

 

Podeu viure l’experiència de la visita als camps amb els alumnes de Manresa i comarca a través dels documentals de Tànit Fernàndez i Isaac Rodríguez:

Una experiència pedagògica – Projecte Manresa-Mauthausen:

https://vimeo.com/280092695

Borrallons de neu:

https://vimeo.com/272123837

 

Podeu conèixer el treball pedagògic que es pot fer a l’entorn de la memòria de l’Holocaust amb el Projecte Manresa-Mauthausen al bloc de l’INS Pius Font i Quer:

https://allunyament.wordpress.com

 

I als enllaços on es mostra el projecte Camps: camins de Pau, realitzat per Foto Art i l’Escola d’Art de Manresa amb la dinamització de tallers a càrrec de la Casa Flors Sirera entre octubre de 2019 i febrer de 2020 al Museu de Manresa: 

- Instal·lacions: https://caminspau.wordpress.com/instal-lacions/   
- Tallers: https://caminspau.wordpress.com/tallers/

 

I des de l’1 de maig està disponible a les xarxes de manera lliure i gratuïta un reportatge sobre els més de 9.000 espanyols i espanyoles deportats als camps de concentració nazis per decisió de Franco i Hitler:

https://www.youtube.com/watch?v=UuKnFBZb6-c&feature=youtu.be  

 

El documental es centra en el testimoni d’un ampli grup de supervivents espanyoles de Mauthausen, Auschwitz, Buchenwald i Ravensbrück que relaten com era la vida i la mort en aquests letals recintes aixecats pel III Reich. També aporta declaracions d’historiadors i alguns reveladors documents que demostren la complicitat entre l’Espanya franquista i l’Alemanya nazi. Documental dirigit per Carlos Hernández de Miguel basat en el seu llibre "Los últimos españoles de Mauthausen" (Ediciones B, 2015). Es permet la seva difusió lliure i gratuïta (Tots els drets són de l’autor i els subsidiaris permeten el seu ús per finalitat no lucrativa).

Destaquem
Banners anteriors
  • Opinió Grups Municipals
  • App de seguretat per a comerços
  • WC Publics
  • Síndic de Greuges
  • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
  • Banca ètica
  • Manresa ciutat civica
  • Banner PA ICAM
  • Municipis per la independència
  • Projecte simbiosi industrial
  • Banc ADN
  • Consulta del planejament vigent
  • Carrer del balç
  • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat