Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

L'Ajuntament s'adhereix a l'Agenda Urbana de Catalunya per impulsar un model de desenvolupament urbà sostenible, i Manresa serà el representant dels municipis a l'òrgan impulsor

Imatge de la notícia
16/05/2019

L’Ajuntament de Manresa s’ha adherit per unanimitat de tots els grups municipals a la Declaració per una Agenda Urbana de Catalunya, impulsada per l’Assemblea Urbana de Catalunya, un òrgan amb representants d’administracions, societat civil i teixit productiu, que té per objectiu analitzar i debatre polítiques de sostenibilitat urbana per als propers anys. 


 

El Ple municipal de l’Ajuntament de Manresa va aprovar ahir per unanimitat de tots els grups l’adhesió del consistori a la Declaració per a una Agenda Urbana de Catalunya, aprovada pel conjunt d’administracions i sectors socials del país, que constitueixen l’Assemblea Urbana de Catalunya. 

 

L’objectiu d’aquesta Agenda Urbana de Catalunya és materialitzar al nostre país el gran objectiu de la Nova Agenda Urbana de les Nacions Unides, Agenda 2030, és a dir: assolir un model de desenvolupament urbà que sigui sostenible des de tres dimensions: la social, l’ambiental i l’econòmica. És a dir, el desenvolupament sostenible com a eina de progrés i transformació social basada en un nou model de desenvolupament urbà que garanteixi la igualtat d’oportunitats per a tothom.

 

Des del punt de vista de sostenibilitat social, el document vol fer incidència en aspectes com la inclusió, la cohesió, la diversitat o la igualtat entre persones; des de la sostenibilitat ambiental cal apostar decididament per la transformació del model energètic, actualment basat en la seva majoria en fonts d’energia no renovables; en relació a la sostenibilitat econòmica, l’objectiu és cercar nous models productius que aprofitin les avantatges de la concentració urbana com les noves tecnologies i xarxes de comunicació.

 

En un acte al palau de la Generalitat, que va tenir lloc el novembre passat amb l’assistència de l’Ajuntament de Manresa, es constituir l’Assemblea Urbana de Catalunya, òrgan multidisciplinari del qual formen part administracions i sectors socials i econòmics de Catalunya, que té com a tasca diagnosticar, debatre i validar l’orientació de les polítiques urbanes per als propers anys.

 

En el marc de l’Assemblea, l’Ajuntament de Manresa participa activament en els treballs que s’han engegat per a l’elaboració de l’Agenda Urbana de Catalunya.  Aquest procés es desenvolupa a través d’una comissió tècnica, a tres nivells: Generalitat, governs locals i ciutadania. Manresa forma part del grup motor d’aquesta comissió tècnica, en representació dels governs locals.

 

L’origen: Nova Agenda Urbana de les Nacions Unides

 

La gènesi de de la creació d’aquest òrgan i tots aquests treballs prové del fet que la Generalitat va participar en Cimera Internacional de Nacions Unides a Quito, “Habitat III”, el 2016, i va signar un memoràndum amb el Programa de Nacions Unides per als Assentaments Humans, el 2016, per al qual es compromet a desenvolupar una Agenda Urbana de Catalunya (AUC).

 

Per elaborar l’Agenda Urbana, es durà a terme un procés participatiu, per tal de detectar quines són les principals oportunitats que es donen a Catalunya vinculades amb el procés de creixent concentració urbana, identificant els principals reptes, i definir propostes i accions a l’entorn de les problemàtiques vinculades a la concentració urbana. 

 

Els eixos temàtics concrets que es tractaran per elaborar l’Agenda Urbana són: processos metabòlics; model de ciutat; cohesió social; dimensió ciutadana;  i  nova governança. En aquest marc, una de les jornades previstes, relativa a “model de ciutat”, se celebrarà a Manresa, el proper dia 12 de juny.

 

La comissió tècnica elabora primerament, i a través d’un model participatiu, una diagnosi, per detectar vulnerabilitats i reptes que te el país; i posteriorment farà una proposta d’accions a emprendre i una exposició pública (prevista per a finals de 2020, per a la validació de les propostes).

 

Amb l’acord assolit al Ple Municipal, l’Ajuntament de Manresa manifesta el compromís d’implementar, quan correspongui, les polítiques públiques necessàries per fer el que determini l’agenda Urbana de Catalunya a la nostra ciutat.

 

Convenis per aturar quatre contenciosos 


En el ple municipal del passat dijous, el darrer del mandat, es va aprovar també la signatura de quatre convenis per aturar quatre contenciosos interposats pel mateix propietari contra el POUM -a la plaça de la Creu, carrer Sant Cristòfol, carrer Valentí Masachs i plaça Prat de la Riba- que preserven per a la ciutat 4.400 m2 d'ús públic.


Els grups municipals de CDC, ERC, DM i el regidor no adscrit Miquel Davins van votar a favor dels quatre convenis, i la CUP, PSC i C's es van abstenir en les quatre votacions.


Finalment, i amb la perspectiva del nou Consistori que es formarà al juny després de les properes eleccions municipals, els regidors i regidores que no continuaran formant part del Ple van fer diverses intervencions de comiat.


Destaquem
Banners anteriors
  • Opinió Grups Municipals
  • App de seguretat per a comerços
  • WC Publics
  • Síndic de Greuges
  • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
  • Banca ètica
  • Manresa ciutat civica
  • Banner PA ICAM
  • Municipis per la independència
  • Projecte simbiosi industrial
  • Banc ADN
  • Consulta del planejament vigent
  • Carrer del balç
  • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat