Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

Actes nous i tradicionals farceixen el programa d'una Festa Major que enguany celebra un munt d'aniversaris

Imatge de la notícia
24/07/2018

 Els 50 anys de la proclamació de la primera pubilla, el 25è aniversari de la creació de la Colla Castellera Tirallongues, el 30è Correaigua, la 15a Moscada Infantil i els 10 anys de la Trobada de Bateries i de les Visites a la Manresa Desconeguda, es combinaran amb actes innovadors com l’estrena de “La Cultura des d’una altra Mirada”, la jornada lúdica Enfila’t a l’Agulla i la recuperació del concert gratuït de Festa Major amb l’actuació del grup “Els Catarres”.

 

Del 18 al 27 d'agost torna la Festa Major, la gran festa manresana tenyirà de color places i carrers per fer de la capital del Bages un gran envelat. Enguany l’efemèride adopta un caire especial, és la Festa Major dels aniversaris.

 

Actes tradicionals i consolidats com el cinquantenari proclamació de la primera pubilla, el 25è aniversari de la creació de la Colla Castellera Tirallongues, el 30è Correaigua, la 15a Moscada Infantil i els 10 anys de la Trobada de Bateries i de les Visites a la Manresa Desconeguda, consoliden un model on la tradició conjumina amb les novetats que s’incorporen en cada edició per elaborar una festa variada, diversa i adreçada a tot tipus de públics.

 

La presentació del programa d’actes es va fer dimarts a la tarda a la terrassa de l’Ajuntament de Manresa, amb unes magnífiques vistes de la Seu i de la ciutat de fons. Hi van assistir la regidora de Projecció de Ciutat i Festes, Neus Comellas; el president de l’Associació Manresa de Festa, Joan Orriols; i alguns representants dels patrocinadors i entitats que hi han col·laborat.

 

La regidora de Projecció de Ciutat i Festes de l’Ajuntament de Manresa, Neus Comellas, va assegurar que “la Festa Major d’enguany serà molt més lluïda per la celebració d’aniversaris importants dels actes més consolidats” i que, a través dels ponts generacionals de la capitalitat cultural, es busca que “tothom pugui gaudir de la festa”.

 

Va afegir que, com a novetat, els principals carrers i places on hi hagi activitat festiva s’il·luminaran i s’engalanaran amb banderoles, serrells i garlandes de llum amb l’objectiu “d’obtenir un caràcter més festiu i de recuperar el cor de la ciutat, on els més gran podran recordar els temps passats de les típiques festes de revetlla i, els més joves les podran descobrir”.

 

Per la seva part, el president de l’entitat Associació Manresa de Festa, Joan Orriols, va assenyalar que en tots els actes que s’han programat “es manté l’ADN propi d’aquests dies de festa on el més important és sortir el carrer, gaudir de l’ambient i trobar-se amb un munt de sorpreses”.

 

Comellas i Orriols van manifestar el seu agraïment cap a les entitats i les persones, tant a nivell particular com a col·lectiu, que participen en l’organització de la Festa Major i aporten noves idees per a la ciutat, perquè “gràcies a la seva voluntat engrescadora fan possible que es pugui celebrar any rere any”.

 

“Els Catarres”, Enfila’t a l’Agulla i l’estrena de “La Cultura Des d’Una Altra Mirada”

 

De les novetats cal destacar l’actuació gratuïta del grup “Els Catarres”, el dissabte 25 d’agost a les 11 de la nit a la plaça Sant Domènec que presentaran el seu quart àlbum “Tots els meus principis”. A continuació, l’espectacle de La Glamour Band, un directe de musica disco dels anys 70, 80 i 90 que farà fruir als més nostàlgics.

 

La jornada lúdica Enfila’t a l’Agulla, tindrà lloc durant tota la jornada del diumenge 26 d´agost (dividida en dues sessions: d’11 a 14 hores i de les 18 a les 21 hores) al Parc de l’Agulla i oferirà un munt d´activitats adreçades a tots el públics: Un raid familiar (cal recollir una targeta a la carpa de l’organització per a participar-hi) amb bàsquet, futbol, pista americana, tir amb arc, rocòdrom, tirolina, inflables (Ioga per a nens mitjançant narració de Contes)  i ludoteca de 120m2 destinats als més petits. Una sessió especial de Dj´s i la possibilitat de fer el triple de la teva vida amb els jugadors de Baxi Manresa.

 

I en acabar el Piromusical del Cor de Catalunya, el tradicional Castell de Focs donarà pas a una edició especial dels 10 anys de la Trobada de Bateries que inclourà un concert amb convidats de luxe com els Gossos, Gerard Quintana (Sopa de Cabra), Pemi Fortuny (Lax’n’Busto), Xavi de la Iglesia (Blaumut), Arnau Tordera (Obeses) i Zàping

 

El dijous 30 d’agost a les 7 de la tarda, el Teatre Conservatori acollirà l’estrena del cicle de trobades “La Cultura des d’una altra Mirada” amb Natxo Tarrés i Quim Masferrer que abordaran el tema de la Festa. La festa com una celebració col·lectiva, una herència transformadora que arrela i uneix a un lloc i a un territori. Més endavant, hi haurà sessions dedicades a la Salut (20 de setembre), l’Esport (11 d’octubre), la Solidaritat (29 de novembre) i la Universitat (13 de desembre).

 

Actes solidaris

 

Enguany els actes solidaris els protagonitzen, per una banda, les 3 hores de resistència en BTT, el dissabte 25 d’agost a les 5 de la tarda a l’Estadi Municipal del Congost. Organitzat per l’Esport Ciclista Manresà en benefici de la Fundació Althaia.

 

I, per l’altra banda, les Bateries Solidàries, uns petits tastets que es duran a terme els dies 18, 20, 21, 22, 23, 24, i 25 d’agost a les 7 de la tarda al Passeig Pere III i que culminarà diumenge 26 amb la celebració del 10è aniversari de la Trobada de Bateries, a càrrec de Bateries de la Comarca del Bages.

 

Un tobogan aquàtic a la plaça de Crist Rei

 

Els infants i les famílies són un dels col·lectius que gaudeixen més de la Festa Major, per això s’han organitzat unes activitats innovadores i divertides que podran fruir en comú petits i grans.

 

El dijous 23 d’agost a les 7 de la tarda l’animació musical de Pop per Xics omplirà la plaça de Crist Rei amb música pop moderna i transformada. L’endemà, divendres de les 4.30 a les 7.30 de la tarda, podran lliscar i remullar-se en el tobogan gegant aquàtic situat entre la prolongació del carrer Guimerà i la plaça de Crist Rei.

 

Els clàssics

 

No cal oblidar els actes festius més tradicionals i a la vegada més concorreguts: El Correaigua, que dona el tret de sortida a la festa, el dissabte 18 d’agost; la Moscada Infantil; el Pregó Institucional, a càrrec de David Victori Blaya, director de cinema; la Tronada Manresana; el seguici de festa Major, cercavila amb la imatgeria, etc. I, finalment la traca final, el dilluns de Festa Major, amb el Correfoc i el ball posterior amb Tapeo Sound Sistem a la Plaça Major.

 

També tornen altres activitats que ja s’han convertit en un referent com el Festival de Blues al Sielu, les Visites a la Manresa Desconeguda (amb 3 propostes), els Food Trucks a la Muralla i als jardins del Casino i la ruta de tapes pel Barri Antic amb el Tap’Antic. Igualment, es dona continuïtat a una amplia oferta de concerts a diferents espais de la ciutat com la Plaça Europa, la Plana de l’Om, Plaça Major, Plaça del Carme i als diferents trams del Passeig Pere III.

 

A més a més, els Tirallongues celebren els seus 25 anys amb la inauguració de les exposicions “Tirallongues 25 anys” i “Tríada de Torres Humanes”, el dissabte 25 d’agost a les 11.30 del matí a l’Espai Plana de l’Om.

 

Cartó pels comerciants

 

L’Ajuntament de Manresa facilitarà cartró, per protegir els aparadors, a tots els comerciants que ho desitgin. Els poden recollir els dies 17 i 23 i 24 d’agost, de 10 a 13 hores a la Plaça Major núm. 3 (cal que comuniquin els metres necessaris) Més informació sobre la recollida als telèfons 639144253 i 938773200 (magatzem de manteniment).

 

Tarima per persones amb mobilitat reduïda

 

Es torna a instal·lar un entarimat a la Plaça Major reservat a persones amb mobilitat reduïda que vulguin assistir i visualitzar de forma més còmoda els actes següents: Mostra del Correfoc, el dissabte 25 d’agost  a les 21.30 h; i Ballada de la imatgeria de Manresa, el diumenge 26 d’agost a partir de les 12.30 h. Només hi ha 10 places disponibles. Per aquest motiu cal reservar la plaça a partir del dia 1 d’agost a l’OAC trucant al 010 de 8.30 a 14 h.

 

Campanya de sensibilització i actuació contra les agressions sexistes a la Festa Major de Manresa

 

Amb el lema “Manresa lliure d’agressions sexistes. No és No!” es dóna continuïtat el treball conjunt amb diferents regidories de l’Ajuntament per sensibilitzar i abordar aquest tema durant la Festa Major de Manresa 2018.

 

És responsabilitat de tots i totes visibilitzar els comportaments sexistes i les agressions verbals o físiques per motiu de gènere, identitat o orientació sexual. S’ha d’actuar contra les violències masclistes i implicar a la ciutadania per tal que no siguin còmplices d’aquest tipus de violències.

 

En el Pla d’Igualtat de Gènere de l’Ajuntament de Manresa, aprovat a l’abril del 2017, especifica que s’ha de “Dissenyar un protocol d’abordatge de les agressions, abusos sexuals i orientació sexual en espais d’oci i festes.” A part de realitzar aquest protocol, en l’espai de prevenció, cal elaborar campanyes contra aquesta tipologia d’agressions per a les festes de major rellevància a la ciutat de Manresa. Per aquest motiu s’ha realitzat aquest Protocol, i es dóna continuïtat a la campanya ja iniciada l’any passat per la Festa Major. 

 

Els objectius de la campanya

 

Els objectius de la campanya són sensibilitzar a la població de la problemàtica de les agressions sexistes en els espais d’oci, prevenir els comportaments sexistes i les agressions sexuals, fomentar la coresponsabilitat en prevenir i aturar possibles agressions, visualitzar les agressions sexistes que es donen en espais d’oci nocturn, treballar per trencar l’imaginari del cos de la dona com a objecte sexual i articular l’actuació davant de les situacions d’agressió sexista.

 

Per duu a terme aquest objectius s’editaran pancartes de sensibilització; es distribuiran cartells informatius i preventius de les agressions sexistes en les zones més conflictives; es farà una campanya de radiodifusió;  es durà a terme una formació amb el Àngels de nit perquè puguin detectar comportaments sexistes i actuar per tal de prevenir-los i també, des de les “Nits Q”, de la Generalitat,  es formarà al personal que treballa a les barres, etc.

 

Carpa Punt Lila


Es muntarà un Punt Lila els dies forts de Festa Major, de les 24 a les 4 de la matinada, amb 2 persones especialitzades en gènere que s’ocuparan de donar informació, recursos i suport al tema de les agressions sexistes. Repartiran fulletons i material i aplicaran el protocol d’emergències en cas d’agressió sexual (la carpa com a espai segur, suport a la persona, avisar a qui calgui i informar a la dona que ha d’anar urgències el més aviat possible i avisar al SEM o a la policia). Se’ls hi proporcionarà el protocol elaborat per l’Ajuntament per tal que tinguin clares les directrius a seguir.

Destaquem
Banners anteriors
  • Opinió Grups Municipals
  • App de seguretat per a comerços
  • WC Publics
  • Síndic de Greuges
  • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
  • Banca ètica
  • Manresa ciutat civica
  • Banner PA ICAM
  • Municipis per la independència
  • Projecte simbiosi industrial
  • Banc ADN
  • Consulta del planejament vigent
  • Carrer del balç
  • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat