Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

Alumnat del Pius Font i Quer presenten una exposició interactiva en el marc del projecte “Enfortim drets”

Imatge de la notícia
18/06/2018

L’exposició es podrà veure fins a l’1 de juliol a la Plana de l’Om. El projecte forma part del cicle “Manresa amb les persones refugiades” i  té com a objectiu  contribuir a construir un món sense violència i en pau. Es tracta  d’una proposta pedagògica de FundiPau en què han participat cinc instituts catalans, entre ells el Pius Font i Quer.

 

La Plana de l’Om de Manresa acull des d’avui fins a l’1 de juliol una exposició interactiva, sota el títol “Podries ser tu, sí, tu”, ideada per l’alumnat d’Economia i Filosofia de l’institut Pius Font i Quer, en el marc del projecte “Enfortim drets” de la FundiPau, en el qual han participat juntament amb quatre instituts catalans més.

 

Els detalls d’aquest exposició han estat presentats avui a la mateixa Plana de l’Om per la regidora d’Acció Social i Cooperació de l’Ajuntament de Manresa, Àngels Santolària; el professors del Pius Font i Quer, Xavier Valls i Gina Traveria; i Mar Peñarroja i Laia Villarta, alumnes de 4art d’ESO, en representació de l'alumnat d’aquest institut manresà que han treballat en el projecte.

 

Àngels Santolària ha qualificat aquest treball com “extraordinari, no només per la qualitat artística i estètica de la instal·lació sinó també pels valors intrínsecs treballats durant el curs per sensibilitzar sobre la cultura de la pau”. La regidora d’Acció Social i Cooperació ha tingut paraules de felicitació tant a l’alumnat com al professorat per aquest projecte  i ha animat a la ciutadania a gaudir de l’exposició a la Plana l’Om.

 

Xavier Valls i Gina Traveria han explicat el treball pedagògic realitzat durant el curs i el procés de recerca i de reflexió sobre les causes que hi ha darrera el refugi i el debat sobre possibles solucions per contribuir a que ningú no hagi de fugir de casa seva. A la instal·lació queden reflectits temes com els conflictes bèl·lics, la venda d’armes, la situació dels refugiats o les fronteres europees, entre d'altres.  Xavier Valls també ha subratllat  el fet que sigui un projecte realitzat a les aules, enriquit amb un viatge a Ginebra per visitar institucions que treballen amb temes de drets humans com ACNUR, l’ONU o Creu Roja Internacional; “una proposta que finalment podem compartir també amb la ciutat”.

 

Per la seva part, Mar Peñarroja i Laia Villarta  han detallat  tot el contingut i el simbolisme d’una exposició, en la qual durant la part exterior està dedicada als conflictes bèl·lics;  les armes, la guerra i l’economia; l’arbre dels drets humans;  així com els temes a l’entorn de l’identitat i la diversitat. L’interior de la instal·lació està dedicada a la migració i el refugi.  Ambdues alumnes han destacat el simbolisme d’un mirall instal·lat al davant de l’exposició “un mirall que és la imatge del reconeixement” o com ha dit el professor Valls “el mirall ens diu que darrera de les estadístiques hi ha rostres, biografies i persones”. 

 

Un projecte per sensibilitzar sobre un món sense violència

 

Els materials exposats són el resultat del projecte educatiu en què han participat un centenar d’alumnes del Pius Font i Quer. El projecte té com a objectiu  contribuir  a construir un món sense violència i en pau. Vol educar en la cultura de la Pau i la Noviolència, posant al centre de les relacions el respecte per la dignitat igual de totes les persones. L’eix principal s’ha centrat en generar empatia cap a la situació de les persones refugiades, sota el tema “Nosaltres també vam ser refugiats”.

 

Si bé, en una primera fase, l’alumnat ha rebut formació i ha fet recerca, en un segon moment, han estat els i les joves qui han ideat una proposta per conscienciar la resta de població. El resultat d’aquest treball és una instal·lació que proposa al visitant que esdevingui protagonista, “que interactuï  i cerqui els detalls anant més enllà de la bellesa plàstica, cal obrir capses i descobrir-ne els missatges que amaguen en el seu interior; llegir-ne les cites i/o informacions; jugar al tauler del negoci de les armes; obrir el maletí del migrant; emmirallar-se en el jo que et diu: podries ser tu, sí, tu! , escoltar les ones i els rostres de la mediterrània; parar per un moment el tràfec quotidià i amarar-se d’un pensament crític i constructiu”, segons han explicant els mateixos creadors.

 

Aquesta exposició interactiva forma part del cicle “Manresa amb les persones refugiades” que s’ha promogut en motiu de la celebració demà, 20 de juny, del Dia Internacional de les Persones Refugiades.  El  conjunt d’activitats està coordinat pel Programa de Cooperació de l’Ajuntament de Manresa, en el marc del Pla de sensibilització, i compta amb la col·laboració d’ONGD i d’entitats culturals de la ciutat, així com amb el suport de la Diputació de Barcelona.

 

Destaquem
Banners anteriors
  • Opinió Grups Municipals
  • App de seguretat per a comerços
  • WC Publics
  • Síndic de Greuges
  • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
  • Banca ètica
  • Manresa ciutat civica
  • Banner PA ICAM
  • Municipis per la independència
  • Projecte simbiosi industrial
  • Banc ADN
  • Consulta del planejament vigent
  • Carrer del balç
  • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat