Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

El dia 26 comencen les obres d'urbanització de la via de Sant Ignasi

Imatge de la notícia
10/06/2018

El dia 26 de juny comencen les obres d’urbanització del tram central de la via de Sant Ignasi, que s’emmarquen en el projecte que també inclou el carrer Vidal i Barraquer, ja en obres. Els treballs tindran un termini d’execució de cinc mesos, i durant les dos primers la via de Sant Ignasi quedarà totalment tallada a la circulació. D’altra banda, a principi de juliol comencen també les obres de la vorera oest del tram sud de la via de sant Ignasi (entre el carrer Sant Marc i la plaça Sant Ignasi).


 

Tret de sortida a unes obres a la via de Sant Ignasi que serviran per renovar a fons aquest vial i que tindran afectacions importants a la mobilitat. En el marc del projecte conjunt que ja s’ha començat a desenvolupar al carrer Vidal i Barraquer (davant de la piscina municipal), el 26 de juny comencen les obres al tram de la via de Sant Ignasi entre la plaça de Sant Ignasi i les piscines municipals. Això significarà aquest tram quedarà tallat a la circulació durant dos mesos, durant els quals es faran els enderrocs del paviment actual, les rases i la renovació de la xarxa de clavegueram, incompatibles amb el trànsit rodat.

 

Les obres es perllongaran encara tres mesos més, durant els quals s’obrirà un dels dos carrils a la circulació, mentre es completen els treballs.

 

Els regidors d’Urbanisme i Llicències, Marc Aloy, i Qualitat Urbana, Mobilitat i Serveis, Jordi Serracanta, han presentat avui l’inici de les obres i han remarcat que els treballs es porten a terme durant l’estiu aprofitant que el volum de trànsit és menor que durant l’any, però han avisat que l’afectació serà important i per tant, com es va fer durant les obres a la Bonavista, han demanat que només pugin des de la rotonda de Sant Marc cap a la via de Sant Ignasi els veïns/es o els conductors que s’hi hagin d’adreçar forçosament.

 

Els treballs que comencen el dimarts 26 de juny són una nova fase del projecte d’urbanització que té per objectiu actualitzar les xarxes de serveis de la via Sant Ignasi i carrer Vdal i Barraquer,  millorar les seves condicions d’accessibilitat i proporcionar al nou carrer un nivell de qualitat urbana i cívica adient pel casc antic de Manresa.

 

L’àmbit d’actuació del conjunt del projecte inclou el tram de la Via de Sant Ignasi entre la plaça Sant Ignasi i les Piscines municipals i el carrer Vidal i Barraquer, una superfície de 4.594 m2 i un pressupost de 1.284.350,55€ (IVA inclòs), assumit per Criteria Caixa en el marc del conveni de Fàbrica Nova.

 

Els principals condicionants que ha hagut de resoldre aquest projecte són els següents:

 

  • Ampliar i millorar els recorreguts per a vianants.
  • Resoldre adequadament la cruïlla de la via de Sant Ignasi amb el carrer Vidal i Barraquer.
  • Racionalitzar els accessos a les Piscines Municipals i dotar l’àmbit d’uns espais especials per les parades de bus i zones de càrrega i descàrrega.
  • Completar la dignificació de l’espai públic a l’entorn de l’antic Col·legi de Sant Ignasi.

 

La proposta

 

La nova ordenació de la Via Sant Ignasi es caracteritza per la configuració d’una nova calçada més estreta, de 7 metres, amb dos carrils de circulació, un per cada sentit de la marxa. Aquesta reducció de la calçada, perdent el cordó d’aparcament que hi ha actualment, permet l’ampliació d’ambdues voreres. En el cas de la vorera del costat del barri antic, aquesta passa a ser sempre superior a 3m i arbrada. La vorera contrària, en relació al Museu Comarcal, té una amplada sempre superior a 2,5 m.

 

Els paviments emprats a la proposta són bàsicament tres:

 

-Paviment de lloses prefabricades de formigó gris: s’utilitza a la vorera de la via de Sant Ignasi (banda  de ponent).

-Paviment de lloses de granit gris flamejat: s’utilitza a la vorera que envolta l’edifici de l’antic Col·legi Sant Ignasi.

-Paviment de panot de 9 pastilles: s’utilitza a la vorera de Via Sant Ignasi (banda llevant).

 

La vegetació del projecte responen a criteris de sostenibilitat. Així totes les espècies utilitzades són adaptades a les condicions climàtiques de la zona. A la Via de Sant Ignasi s’hi plantaran pereres de flor, uns arbres de port mitjà-petit.

 

Afectacions importants a la mobilitat (vegeu plànol)

 

El termini d’execució de les obres serà de cinc mesos. Durant la primera fase, a partir de dimarts 26 de juny, i durant aproximadament 2 mesos, es tallarà al trànsit de vehicles la Via Sant Ignasi entre la Plaça Sant Ignasi i carrer Vidal i Barraquer:

 

  • Es limitarà l’accés de vehicles des de rotonda Sant Marc en direcció a Via Sant Ignasi. Es mantindrà l’accés a Cova, pàrquing Centre Històric i Basílica de La Seu. Els veïns dels carrers sector Escodines i Sant Bartomeu i dels carrers sector Sant Llúcia i Vallfonollosa accediran des de carrer Sant Marc i Via Sant Ignasi.

 

  • S’invertirà el sentit de circulació de carrer Vidal i Barraquer, de manera que els vehicles que circulin per Via Sant Ignasi (provinents de plaça Remei) es desviaran per carrer Vidal i Barraquer i carrer Viladordis en direcció a  Av. Francesc Macià. Es prohibirà l’accés de vehicles a carrer Viladordis des d’Av. Francesc Macià en direcció a carrer Vidal i Barraquer, excepte per als vehicles que accedeixin als guals d’aquest tram de carrer.

 

  • La Línia 4 Font – Valldaura – Congost recuperarà el recorregut habitual i realitzarà la parada “Piscines Municipals” de manera provisional al carrer Viladordis núm. 20.

 

També hi haurà trasllat de contenidors:

 

-L’àrea de contenidors de via de Sant Ignasi 27 es traslladarà als números 28-35.

-L’àrea de via de Sant Ignasi 39-41 s’eliminarà.

-L’àrea de via de Sant Ignasi 49 anirà a la vorera del davant, números 65-67.

- L’àrea de contenidors del carrer de Viladordis-Piscines Municipals anirà al carrer de Viladordis, 18

Totes les àrees disposaran de contenidors de: paper, vidre, envasos, orgànica i rebuig.

 

La segona fase tindrà una durada de tres mesos més, aproximadament. Durant aquest període, s’obrirà un dels dos sentits de circulació.

 

En la roda de premsa d’avui, el regidors Marc Aloy i Jordi Serracanta han volgut fer arribar el missatge que des del primer dia d’obres, els conductors han d’evitar, sempre que sigui possible, circular per la via de Sant Ignasi venint de la rotonda de Sant Marc. En aquest punt, ja hi haurà avisos i limitacions físiques per deixar clar que s’entra en una zona d’obres, reservada a veïns o persones que s’adrecin a la Cova o pàrquings del sector. Els regidors han recordat que, un cop a la plaça Sant Ignasi, caldrà desviar-se cap a les Escodines (carrers Escodines i Sant Bartomeu) o bé el carrer de Santa Llúcia, dos vials de plataforma única i amb prioritat per a vianants, per la qual cosa cal evitar sobrecarregar-los de trànsit.

 

Com en el cas de la Bonavista, l’Ajuntament informarà la població per diferents vies: amb avisos a veïns, en una reunió amb els veïns afectats que tindrà lloc aquesta tarda, en els consells de districte d’aquesta setmana, o a través dels serveis de Comunicació i l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania (OAC). Igualment, durant els primers dies hi haurà un reforç de la Policia Local al sector.

 

Els regidors han demanat comprensió a la ciutadania, ja que les obres es fan per obtenir una millora substancial d’aquest sector de la ciutat, i han demanat col·laboració per mirar de minimitzar les molèsties durant les obres. Per tal de contribuir-hi, han insistit que cal un canvi d’hàbits i tenir clar que la via de Sant Ignasi deixarà de ser provisionalment una via d’accés al Centre Històric.

 

Obres al tram sud de la via de Sant Ignasi

 

En paral·lel, a principi de juliol és previst que comencin les obres d’urbanització de la vorera sud de la via de Sant Ignasi. La proposta que consisteix en completar les intervencions ja fetes en aquest vial amb la finalitat d’obtenir una vorera ampla, còmoda i arbrada que millori substancialment la connexió dels vianants entre el riu Cardener (zona del pont Vell) i la plaça de Sant Ignasi. L’actuació, doncs, comporta una millora important de la relació entre el parc del Cardener i el Centre Històric. L’actuació serà a la vorera oest (pujant la via Sant Ignasi a l’esquerra, sota la Seu), on es farà un itinerari arbrat, que posarà en relació el riu i el Museu Comarcal de Manresa i permetrà millorar la comoditat i el paisatge urbà del darrer tram del Camí Ignasià, que es clou a l’Antic Col·legi de Sant Ignasi.

 

El projecte té un cost previst de 246.162 euros, dels quals 144.442 són aportats per l’Ajuntament de Manresa i 101.720 són finançats a través del projecte FEDER2015-2020 que porta per títol “Manresa 2022: Arribada del Camí Ignasià” i que ha permès obtenir finançament per diverses actuacions com el Museu Comarcal, una part de les obres d’urbanització de l’entorn de l’ascensor de la plaça Major i altres obres que s’executaran l’any 2019 i 2020, com la urbanització del carrer del Balç, entre d’altres.

 

La intervenció es durà a terme entre la intersecció carrer Sant Marc-camí de la Cova i la plaça de Sant Ignasi, i permetrà completar un recorregut per a vianants arbrat, còmode i agradable entre el riu i la carretera del Pont de Vilomara un cop s’hagin completat les obres d’urbanització del tram a l’entorn del Museu, que s’executaran a partir de l’estiu, i del tram entre les piscines i la carretera del Pont de Vilomara, unes obres que està previst que s’iniciïn abans d’acabar l’any.

 

L’ordenació de la vorera es desenvolupa seguint les traces dels trams ja executats de la vorera oest de la Via de Sant Ignasi.

 

-En el primer tram es conserva la rasant de la vorada executada i la base de formigó. Només es realitza la pavimentació.

 

-En el segon tram, la vorera s’ampliarà per tal de donar continuïtat als trams de vorera ja executades. Així doncs, la vorera, que actualment té una amplada de 1,5 metres i està en un estat de conservació molt precari, passarà a tenir una amplada de 4 metres.  Com que l’ampliació de la vorera suposarà modificar les seves rasants, també caldrà modificar les rasants de la calçada. Per aquest motiu també s’intervindrà en la meitat de la calçada, que quedarà amb dos carrils de 3,25 metres d’amplada amb dos sentits de circulació amb un total de 6,5 metres de calçada.

 

Pel que fa a les característiques d’urbanització la vorera comptarà amb una franja d’un metre d’amplada -al costat de la vorada- de formigó blindat. La resta de la vorera –d’uns 3 metres d’amplada– es pavimentarà amb pedra granítica amb peces de 40 x 40 x 5 cm. A la franja d’un metre hi haurà els escocells pels arbres, fets amb platines d’acer corten. Pel que fa a la vegetació es preveu la plantació de quinze lledoners (Certis Australis).

 

L’actuació té una superfície total d’intervenció de 1.300 metres quadrats i una longitud de vorera que no afecta ni modifica les xarxes de serveis existents, llevat de l’enllumenat públic que es renovarà amb la instal·lació de 4 fanals tipus Gran Via de 9 metres d’alçada.

 

Les obres es preveu que siguin executades en un període de dos mesos, aproximadament. Durant les obres es garantirà, en condicions de seguretat, l’accés de les persones als habitatges i activitats existents

Destaquem
Banners anteriors
  • Opinió Grups Municipals
  • App de seguretat per a comerços
  • WC Publics
  • Síndic de Greuges
  • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
  • Banca ètica
  • Manresa ciutat civica
  • Banner PA ICAM
  • Municipis per la independència
  • Projecte simbiosi industrial
  • Banc ADN
  • Consulta del planejament vigent
  • Carrer del balç
  • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat