Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

La 3a Mostra d'Economia Social i Solidària posa a debat la possibilitat de crear un supermercat cooperatiu a Manresa

Imatge de la notícia
22/05/2018

La Mostra s’estendrà al llarg de tota una setmana, entre el 28 de maig i el 2 de juny i culminarà aquest dia traslladant l’activitat a un espai més ampli i lúdic a l’entorn de la Fàbrica dels Panyos. Espectacles de circ, una xocolatada de comerç just, un vermut amb Jo Jet i Maria Ribot, una desfilada de moda sostenible i un concert de Cesk Freixas completaran la mostra de parades i tallers del dissabte 2 de juny

 

 

La 3a Mostra d’Economia Social i Solidària de Manresa amplia espais i dies. Ho fa traslladant l’activitat principal, del dissabte 2 de juny, a tocar del riu a l’entorn de la Fàbrica dels Panyos. Els actes, a més, s’allargaran durant tota la setmana i, de fet, ja han tingut un preàmbul aquest dilluns 21 de maig amb una primera xerrada de Francesc Mateu, director d’Oxfam Intermón. I és que la Mostra es fa coincidir també amb el Dia Internacional del Comerç Just, on diverses ciutats celebren actes al llarg del mes de maig reivindicant una forma diferent d’organitzar el treball i el consum.

 

El trasllat a la Fàbrica dels Panyos ve donat per l’ampliació de les activitats lúdiques i de difusió del comerç just i l’economia social i solidària que farceixen la 3a Mostra, organitzada per l’Ajuntament de Manresa i l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central. El dissabte 2 de juny, a part de les parades d’entitats i cooperatives i dels tallers per a tots els públics que s’aniran fent al llarg del dia, també hi haurà actes més específics, com un espectacle de circ, una xocolatada de comerç just i coca artesana, un vermut musical amb Jo Jet i Maria Ribot, una nova ruta històrica per les fàbriques de riu i cooperatives de Manresa, una desfilada de roba moda sostenible o un concert de Cesk Freixas que servirà per tancar una jornada rodona en un entorn lúdic i agradable, on precisament aquell mateix dia hi coincidirà a tocar la Festa del Riu.

 

Aquest matí s’ha fet la presentació de la Mostra, a l’Ajuntament de Manresa, amb la presència de Cristina Cruz, regidora d’Ocupació i Emprenedoria; Mercè Rosich, regidora de Cohesió Social, Gent Gran i Salut; Àngels Santolaria, regidora d’Acció Social i Cooperació; i Alba Rojas, representant de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central.

 

Cristina Cruz ha exposat que “els objectius de la mostra són fer xarxa amb les iniciatives del territori i, alhora, generar debat amb la finalitat d’acostar l’economia social i cooperativa a la ciutadania”. La regidora ha remarcat la importància del trasllat a la zona dels Panyos i la unió d’esforços amb la nova Festa del Riu. També ha destacat que fins a 32 entitats del territori seran presents a la Mostra amb les seves parades i, com a curiositat, ha explicat que al cartell de la mostra hi ha representada la moneda de l’antiga Cooperativa Obrera Manresana.

 

Des de l’Ateneu Cooperatiu, Alba Rojas ha afirmat la necessitat de difondre experiències alternatives pel que fa als models econòmics i de consum i ha explicat les activitats que es durant a terme per difondre aquestes temàtiques. Ella mateixa  ha remarcat la que des de les línies estratègiques que treballa l’Ateneu van en aquesta línia i ha destacat la sessió en què s’analitzarà la possibilitat de replicar a Manresa l’experiència d’un supermercat cooperatiu com el que funciona a Nova York.

 

Al seu torn, Àngels Santolaria ha recordat que Manresa ja té un ampli bagatge en la difusió de temes com ara el comerç just, i ha fet un repàs de les activitats que es duran a terme el dia 2, amb activitats de sensibilització, tallers, el concert del cantautor Cesk Freixas, etc. La regidora ha fet una crida a  “compartir aquesta festa sobre l’economia social i solidària amb la família, ja que hi haurà activitats per a tothom”.

 

La regidora Mercè Rosich ha remarcat alguns actes com la desfilada de roba sostenible, amb la col·laboració d’entitats diverses, i ha posat en valor també les rutes guiades que es duran a terme per donar a conèixer el ric patrimoni industrial tèxtil que hi havia a la llera del riu de Manresa. Concretament es faran dues visites, a les 11.30 i a les 5 de la tarda, que començaran al Pont Vell i acabaran als Panyos. Podeu trobar més informació sobre aquestes visites en aquest enllaç.

 

A la roda de premsa s’ha reiterat que l’objectiu és que qui vagi a la Mostra, a part de passar una jornada agradable a tocar del Cardener, pugui tornar a casa amb un bon bagatge de recursos alhora que conèixer fórmules diferents d’organització de l’economia, el treball i el consum.

 

Seria possible a Manresa una experiència similar al Food Coop de Nova York?

 

Més enllà de la difusió i els aspectes més lúdics, però, l’organització de l’Ajuntament i l’Ateneu també han volgut donar un caire de debat a la Mostra. Així, el dilluns 28 de maig es projectarà el documental ‘Food Coop’, que explica l’experiència d’un supermercat cooperatiu que actualment dona servei a més de 16.000 unitats familiars en ple centre de Nova York. La projecció anirà acompanyada d’un debat posterior dinamitzat per Toni Lodeiro, especialista en consum conscient de la revista ‘Opcions’, i Alba Rojas, de la cooperativa manresana MengemBages.

 

L’objectiu de l’acte, de fet, és treure a debat la possibilitat de construir a Manresa una experiència similar organitzant persones interessades en fórmules similars a les de ‘Food Coop’ a la comarca del Bages. Actualment ja existeixen grups treballant-hi en altres ciutats de Catalunya i d’Europa. ‘Food Coop’ i el posterior debat sobre grups de consum agroalimentari i supermercats cooperatius es farà a l’Auditori de la Plana de l’Om el dilluns 28 de maig a 2/4 de 7 del vespre.

 

El documental s’endinsa en l’ànima de Park Slope Food Coop, un dels supermercats d’aliments cooperatius més antics dels Estats Units. Explica la història i el funcionament quotidià d’aquest supermercat cooperatiu, que des de 1973 agrupa més de 16.000 socis al barri de Brooklyn, que treballen cadascun d’ells 3 hores mensuals per tenir l’opció de comprar el millor menjar de Nova York i al millor preu possible. A l’ombra de Wall Street, Park Slope Food Coop representa una tradició nord-americana poc coneguda però que està en auge.

 

El 2 de juny, el gruix d’actes de la Mostra a tocar del riu a la Fàbrica dels Panyos

 

El dia central de la Mostra serà el dissabte 2 de juny, que la Mostra aquest any deixa el centre de Manresa i trasllada la seva activitat a tocar del riu, al costat de la Fàbrica dels Panyos, en un entorn encara més adequat als principis de l’economia social i solidària i al qual es pretén que les famílies puguin acostar-se i passar una bona part del dia disfrutant del gruix d’activitats que s’hi donaran. La Mostra començarà a les 11 del matí amb un espectacle de circ de Ba Dum Tss! amb Oli el Clown i tot seguit una xocolatada de comerç just. El matí es tancarà amb un vermut musical amb Jo Jet i Maria Ribot, que s’han constituït recentment en cooperativa.

 

Abans, però, hi haurà hagut tot un matí d’activitats diverses, com la inauguració d’una nova ruta turística per Manresa, que resseguirà la història de les fàbriques de riu i de les cooperatives de la ciutat. La ruta sortirà del Pont Vella 2/4 de 12 del migdia i a les 5 de la tarda. A les 11:30h i a les 17h. Prèviament cal inscriure’s a la web de Manresa Turisme. A la Mostra, però, també hi haurà moltes altres activitats i tallers que duran a terme algunes de les més de 30 entitats i cooperatives que hi participen, totes elles vinculades a Manresa i el Bages. La Mostra que es divideix en tres grans apartats: cooperativisme, entitats d’inclusió social i ONG. Entre els tallers, n’hi haurà des de reciclatge amb roba a través de ByMyEco, de descoberta del cotó i les fibres amb Cotó Roig o d’estampació de samarretes amb Artfic. També hi haurà, entre altres activitats, un circuit de bicicletes elèctriques, a càrrec de la també cooperativa manresana MBici.

 

L’objectiu és que qui vagi a la Mostra, a part de passar un molt bon dia a tocar del riu, pugui tornar a casa amb un bon bagatge de recursos per viure d’una altra manera, alhora que coneix diverses fórmules diferents d’organització de l’economia, el treball i el consum. La cafeteria de la Mostra serà de comerç just i el servei de barra, gestionat per MengemBages, tindrà productes de proximitat, com la cervesa Ninkasi o el vermut d’Artium. A més, en diverses parades es donarà l’opció d’instal·lar-se algunes de les alternatives ètiques de serveis, des de l’energia a la telefonia, passant per un servei a càrrec de Sostre Cívic, una cooperativa d’habitatge que informarà de les opcions que ja són a l’abast de les persones interessades en optar per noves formes d’accés a un habitatge.

 

Una altra activitat que tindrà lloc durant el dia serà el Mercat de l’Estraperlo, un mercat d’intercanvi dinamitzat per l’Ecoxarxa del Bages. La mateix Ecoxarxa oferirà al migdia un dinar a base d’una paellada popular vegetariana. A 2/4 de 7 serà el torn de la desfilada de moda sostenible, on persones voluntàries de les entitats que estan treballant en comerç just, producció orgànica o d’inserció social de col·lectius vulnerables, faran de models de peces de roba i complements sostenibles i de comerç just. Entre altres peces, es desfilarà amb roba feta per cooperatives de dones de Madagascar. Així mateix durant el dia també es podrà veure una exposició fotogràfica sobre comerç just.

 

La Mostra tindrà el colofó final amb el concert de Cesk Freixas, a partir de 2/4 de 9 del vespre, que presentarà el seu últim treball. El concert, com la resta d’actes de la Mostra, serà d’entrada gratuïta.

 

Tota una setmana d’actes

 

La setmana que haurà començat el dilluns 28 de maig amb la projecció del documental ‘Food Coop’ i el debat sobre supermercats cooperatius tindrà continuïtat de dimarts a divendres amb un seguit d’actes organitzats per l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central i l’Ajuntament de Manresa. El dimarts serà el torn de la restauració i el turisme responsable, amb la trobada d’entitats i cooperatives de la Catalunya Central que es dediquen a aquesta sector i la presentació de la nova cooperativa de serveis que promou la XAREC i que pretén aglutinar l’hostaleria compromesa del país. La trobada serà a  les 5 de la tarda al Palau Firal.

 

Dimecres serà el torn de l’habitatge, amb una taula rodona a l’Espai Jove Joan Amades de l’Oficina Jove del Bages. A la taula rodona es presentaran tres experiències properes d’accés diferent a l’habitatge des de l’economia social: Barri Bell de Manresa, que hi presentarà la seva experiència de cohabitatge generacional urbà; La Serreta de Cardedeu, on la cooperativa Sostre Cívic està impulsant un projecte de convivència col·lectiva a partir de la promoció d’un habitatge cooperatiu en règim de cessió d’ús, i Cal Cases de Santa Maria d’Oló, que explicaran una de les experiències més antigues i reeixides de vida en comunitat també basat en els principis del cooperativisme.

 

Dijous l’Ateneu Cooperatiu porta a Manresa la taula territorial de l’entitat, amb representants de l’economia social de les sis comarques de la Catalunya Central. La trobada, que es farà a l’Ateneu Les Bases, culminarà a 2/4 de 7 del vespre amb una taula rodona sobre «Models d’Organització territorial i democràcia participativa (d’on venim i reptes de futur)». A la taula hi participaran Cristina Cruz, regidora d’Ocupació i Emprenedoria i de Dona i Igualtat de l’Ajuntament; Alba Rojas, coordinadora de l’Ateneu, i Santi López Villa, expert en innovació social i democràcia participativa. Entres altres coses, s’hi explicarà l’experiència duta a terme en aquest sentit des de l’Agència Solsona-Cardona. Finalment divendres 1 de juny es tancaran els actes previs a la Mostra del dissabte amb una formació en economia social i solidària per associacions i entitats sense ànim de lucre. Serà a les 5 de la tarda al Casal de les Escodines.

Destaquem
Banners anteriors
  • Opinió Grups Municipals
  • App de seguretat per a comerços
  • WC Publics
  • Síndic de Greuges
  • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
  • Banca ètica
  • Manresa ciutat civica
  • Banner PA ICAM
  • Municipis per la independència
  • Projecte simbiosi industrial
  • Banc ADN
  • Consulta del planejament vigent
  • Carrer del balç
  • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat