Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

Manresa destinarà més de 800.000 euros per aconseguir l'accessibilitat universal als equipaments turístics de la ciutat

Imatge de la notícia
20/03/2023

Aquest matí s’ha presentat un estudi, finançat per la Diputació de Barcelona, que ha permès diagnosticar l'estat d'accessibilitat dels equipaments i itineraris turístics de la ciutat, tenint en compte tots els tipus de disfuncionalitats: física, visual, auditiva i intel·lectual. En aquests moments, el percentatge és del 60%. El document també proposa les actuacions i intervencions que cal fer per aconseguir l'accessibilitat universal. Durant la presentació, s’ha informat de les primeres intervencions que es començaran a fer, que es finançaran amb fons Next Generation i que permetran elevar el grau d’accessibilitat del 60% fins a aproximadament el 90%. Entre els treballs que ja estan definits, destaca l’adequació de la parada de l’ascensor al Carrer del Balç, la instal·lació d’un altre ascensor a la Casa Fàbregas i les millores a l’itinerari entre La Cova i Santa Clara. També la col·locació de paviments podotàctils, aparells per amplificar el so, signoguies o audioguies, entre altres.

 

L’Ajuntament de Manresa destinarà un total de 823.333 euros —provinents dels fons europeus Next Generation en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR)— a actuacions i intervencions per fer passos decisius cap a l’accessibilitat universal als equipaments turístics de la ciutat. Així ho ha explicat aquest matí el regidor de Turisme i Projecció de Ciutat, Joan Calmet Piqué, en una roda de premsa que també ha comptat amb Xavier Font Urgell, cap de l’Oficina Tècnica de Turisme de la Diputació de Barcelona, i Miguel Carrasco, director tècnic de l’Àrea d'Accessibilitat Universal, Turisme i Cultura Inclusiva de Predif-Tur4all, empresa autora de l’estudi —finançat per la Diputació— que ha permès diagnosticar l’estat de l’accessibilitat dels equipaments i itineraris turístics de Manresa.

 

Els equipaments inclosos en l’estudi han estat la Seu, la Cova, el Carrer del Balç, l’Espai Manresa 1522, la Torre Lluvià, el Museu de l’Aigua i el Tèxtil, l’Infosèquia i la Casa de la Culla. Com a itineraris, s’ha seleccionat l’últim tram de l’etapa 27 del Camí Ignasià, des de l’Oller del Mas fins a Manresa, i la ruta urbana que connecta els principals punts ignasians.

 

Per a cadascun dels equipaments, s’han analitzat elements com ara els accessos, els recorreguts interiors, els lavabos o els serveis turístics. A la vegada, s’ha fet una valoració de l’accessibilitat per tipus de disfuncionalitat: física, visual, auditiva i intel·lectual, aportant també una visió global per a cada espai estudiat. Pel que fa als dos itineraris, s’ha analitzat el recorregut, el mobiliari urbà, la interacció amb altres itineraris i els serveis i lavabos.

 

L’estudi ha conclòs que el grau d’accessibilitat als equipaments turístics i a l’itinerari urbà és de més del 60%. Només l’itinerari rural del Camí Ignasià, per les pròpies característiques del sender, es troba per sota d’aquest percentatge, amb el 30% d’elements accessibles.

 

 

Ciutat pionera

 

Tal com ha explicat el regidor Calmet, Manresa va ser la primera ciutat de la província de Barcelona en sol·licitar un estudi d’aquest tipus i en posar l’accessibilitat com a prioritària en el seu pla d’actuacions. En aquest sentit, el regidor ha destacat que quan a posteriori van arribar els fons Next Generation, “Manresa ja tenia molta feina avançada i, de seguida, l’Ajuntament s’hi va poder adherir”. D’aquesta manera, “no només comptem ara amb una diagnosi acurada sobre l’accessibilitat i de les actuacions que caldria fer, sinó que a més a més ja tenim diners per començar-les a fer”. Segons el regidor, el finançament dels Next Generation —a través dels fons provinents dels Plans de Sostenibilitat Turística en Destinació— permetrà fer “un important salt endavant en accessibilitat turística”, elevant el percentatge del 60% actual fins a prop del 90%.

 

Entre les actuacions que ja estan definides, destaca l’adequació de l’ascensor de Santa Llúcia a plaça Major perquè pugui fer parada al Carrer del Balç, un equipament que per dins ja és 100% accessible, però que, per la seva ubicació, a la Baixada del Pòpul, pot presentar dificultats per accedir-hi a les persones amb mobilitat reduïda. Aquesta actuació comportarà també la reforma de l’espai de recepció. El pressupost per aquesta obra és de 33.700 euros.

 

També està previst la instal·lació d’un ascensor interior a la Casa Fàbregas, per connectar i fer accessibles els espais que acolliran l’Oficina de Turisme de Manresa, a la planta baixa, amb el primer pis, on hi haurà dependències municipals. El pressupost d’aquests treballs és de 153.218 euros.

 

Pel que fa a l’espai urbà, s’ha definit una actuació per millorar l’itinerari entre La Cova i Santa Clara, amb un pressupost de 386.415 euros.

 

La resta del pressupost, 250.000 euros, servirà per fer millores d’accessibilitat universal a la resta d’equipaments turístics. Aquestes actuacions s’estan acabant de definir a nivell tècnic, amb la col·laboració de les entitats Casmacs (per a les accions de disfuncionalitat auditiva), Ampans (disfuncionalitat intel·lectual) i la ONCE, per a les accions de disfuncionalitat visual.

 

Entre les actuacions, destaca l’adequació de lavabos —tancaments accessibles, dispositius d’emergència, contrast cromàtic, etc.—, la col·locació de paviments podotàctils, la instal·lació d’aparells per amplificar el so (bucles d’inducció magnètica) als punts d’atenció turística, la instal·lació de passamans a doble alçada o les millores en la il·luminació d’espais.

 

També la reedició de tota la fulleteria per fer-la accessible tant per a les persones amb diversitat intel·lectual, adaptant els continguts a un llenguatge planer, com amb enllaços a audioguies i signoguies per a les persones amb ceguesa o sordesa.

 

Les actuacions seran executades abans de desembre de 2024 i permetran convertir la ciutat en una ciutat referent en l’accessibilitat universal a nivell català.

 

 

(*) Peu de foto: el regidor Joan Calmet amb Xavier Font i Miguel Carrasco, en la presentació d'avui

Destaquem
Banners anteriors
 • Opinió Grups Municipals
 • App de seguretat per a comerços
 • WC Publics
 • Síndic de Greuges
 • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
 • Banca ètica
 • Manresa ciutat civica
 • Banner PA ICAM
 • Municipis per la independència
 • Projecte simbiosi industrial
 • Banc ADN
 • Consulta del planejament vigent
 • Carrer del balç
 • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat