Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

Manresa posa en funcionament els 8 busos 100% elèctrics, que evitaran l'emissió de 3.000 tones anuals de CO2 a la ciutat i el consum de 240.000 litres de gasoil a l'any

Imatge de la notícia
21/12/2022

Els nous vehicles s’han presentat aquest migdia en un acte que ha tingut lloc a l’avinguda Universitària, on s’han exposat els vehicles, i que ha finalitzat amb un viatge inaugural, amb final al carrer Guimerà. Els busos elèctrics, que han estat finançats en part pels fons europeus Next Generation, entraran en servei de manera progressiva durant el mes de desembre. Amb la seva entrada en funcionament, Manresa tindrà tota la flota de busos en servei sostenible, amb 8 vehicles elèctrics i 7 d’híbrids, convertint-se en una de les primeres ciutats catalanes en aconseguir-ho. Aquest novembre el bus ha batut un nou rècord històric, amb 226.202 usuaris.

 

Aquest mes de desembre entraran en servei els 8 busos 100% elèctrics que faran el servei regular de transport urbà a la ciutat. Avui al migdia, s’han presentat els vehicles en un acte que ha tingut lloc a l’avinguda Universitària, on s’han exposat els vehicles, i que ha finalitzat amb un viatge inaugural, amb final al carrer Guimerà. Amb la seva posada en marxa, s’evitarà el consum de 240.000 litres de gasoil cada any i l’emissió de 3.000 tones de CO2 a l’any a la ciutat, així com d’altres gasos nocius per la salut de les persones, com són els òxids de nitrogen (NOx) o les partícules d’entre 10 i 2.5 micres (PM). Amb els vehicles elèctrics, les emissions d’aquests gasos són zero.

 

Així ho ha explicat l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, durant la presentació, en la qual ha estat acompanyat per la Delegada del Govern a la Catalunya Central, Montserrat Barniol Carcasona, pel regidor d’Urbanisme i Mobilitat, David Aaron López Martí, i per Ramon Sagalés i Orteu, conseller delegat de Sagalés, empresa que té la concessió del bus a Manresa. També hi han assistit regidors i regidores de la corporació municipal, personal tècnic de l’Ajuntament de Manresa, diversos conductors i altres representants de Sagalés, entre altres convidats.

 

Amb la posada en marxa dels nous busos, Manresa tindrà tota la flota en servei sostenible, amb 8 vehicles 100% elèctrics i 7 d’híbrids, convertint-se en una de les primeres ciutats catalanes en aconseguir-ho. Quedaran tres busos de reserva de gasoil per a les substitucions o reforços. És previst que l’any vinent s’iniciïn els tràmits per a la seva renovació, amb la compra de nous vehicles 100% elèctrics. Tal com ha subratllat l’alcalde Aloy, “Manresa ja és una ciutat pionera en la descarbonització de la flota de busos; a partir d’avui, emissions zero”.

 

L’Ajuntament de Manresa fa així una aposta clara per un canvi de model que es veu necessari, i que permetrà una reducció dràstica de l’ús de combustibles fòssils i d’emissions contaminants, així com una reducció molt important del soroll, la qual cosa millorarà la confortabilitat tant dels usuaris com de la resta de ciutadania. L’objectiu final és el de millorar el transport públic per guanyar nous usuaris en una ciutat en la qual l’ús del vehicle privat continua sent elevat, tal com es va detectar en la diagnosi prèvia a la redacció del nou Pla de Mobilitat Urbana Sostenible.

 

En aquesta línia, el regidor d’Urbanisme i Mobilitat ha explicat que en els darrers tres anys s’han introduït moltes millores per aconseguir augmentar el número d’usuaris del bus, com la posada en marxa de la nova TJove 18, l’increment d’expedicions i freqüències, l’extensió de la línia cap als Trullols i el Parc de l’Agulla, la millora de les marquesines o la recent reducció de tarifes. El desplegament de polítiques de mobilitat, ha dit, ha derivat en una bona percepció dels usuaris del servei i en un increment de viatgers. Segons ha anunciat, aquest mes de novembre s’ha batut un nou rècord històric, amb 226.202 usuaris. A més a més, des del setembre s’estan superant els viatgers del 2019, any complet anterior a la pandèmia, que va ser un any de rècord de viatgers, amb un total de 2.218.621 usuaris.

 

Una inversió de més de 6 milions d’euros

 

La inversió global per renovar la flota i millorar el servei ascendeix a 6.140.951,86 euros, 2.366.050,15 dels quals arribaran a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) finançat amb els fons europeus Next Generation, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. La inversió inclou la compra de 8 busos (5.111.040 euros), l’adaptació de les instal·lacions per poder realitzar la recàrrega elèctrica de la flota, amb una estació transformadora i 8 punts de càrrega (628.832,22 euros) i la millora de l’eficiència i la digitalització del servei, que inclou 27 noves pantalles d’informació a les parades, càmeres de videovigilància per als vehicles i 5 noves marquesines (401.079,64 euros), que aquesta setmana s’estan instal·lant a Els Trullols (ampliació d’1 a 2 marquesines a la parada de l’Avinguda Països Catalans), a l’estació de la Renfe (ampliació d’1 a 2 marquesines a la parada de Plaça de la Reforma), a la Muralla Sant Francesc, a l’avinguda Universitària i a la carretera de Vic (parada Pujada del Castell).

 

Tal com està establert en el marc de la concessió, la inversió de 6,1 milions d’euros la sufraga d’entrada l’empresa concessionària, que amortitzarà la inversió feta al llarg dels pròxims 14 anys a través dels pagaments que efectuarà l’Ajuntament de Manresa. L’arribada de 2,3 milions d’euros dels Next Generation permetrà a l’Ajuntament de Manresa pagar part dels busos de manera directa i rebaixar, d’aquesta manera, les quotes que pagarà durant els 14 anys.

 

(*) Peu de foto: L'alcalde Aloy acompanyat del regidor López (esquerra) i del conseller delegat de Sagalés, durant la presentació

Destaquem
Banners anteriors
  • Opinió Grups Municipals
  • App de seguretat per a comerços
  • WC Publics
  • Síndic de Greuges
  • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
  • Banca ètica
  • Manresa ciutat civica
  • Banner PA ICAM
  • Municipis per la independència
  • Projecte simbiosi industrial
  • Banc ADN
  • Consulta del planejament vigent
  • Carrer del balç
  • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat