Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

Crònica del ple: El ple aprova les ordenances fiscals per al 2023 i la remunicipalització de la zona blava

Imatge de la notícia
21/10/2022

També es va aprovar l’inici dels tràmits perquè Aigües de Manresa pugui actuar com a energètica pública i el préstec per fer front al segon pagament de la Fàbrica Nova. Dins l’apartat informatiu, es va donar compte de la modificació del Pla Normatiu, que permetrà limitar la venda de begudes alcohòliques a les botigues en horari nocturn. I dins l’apartat de proposicions es va aprovar promocionar i donar suport a l’alletament matern, la defensa de les dones iranianes i l’impuls d’una línia de bus supramunicipal per millorar el transport interurbà diürn i nocturn.

 

El ple municipal de l’Ajuntament de Manresa va aprovar en la sessió ordinària del mes d’octubre, celebrada aquest dijous 20, la modificació de les ordenances fiscals de cara a 2023, una proposta que inclou un augment del 2,5% en la majoria d’impostos i taxes i que incrementa les mesures i les bonificacions per incentivar la rehabilitació i el lloguer d’habitatges i l’activitat econòmica (vegeu més informació sobre les ordenances en aquest enllaç). Es va aprovar amb els vots a favor de l’equip de govern d’ERC i Junts per Manresa. Els tres partits de l’oposició (PSC, Fem Manresa i C’s) i el regidor no adscrit a cap grup Miguel Cerezo Ballesteros hi van votar en contra. Pel que fa a la modificació específica de l’ordenança que regula les tarifes de l’aigua, que es va votar a part, l’increment per al 2023 (del 3,8%) es va aprovar per unanimitat de tots els grups.

 

En la mateixa sessió plenària es va aprovar, també per unanimitat, la remunicipalització de la zona blava a partir del maig del 2023, que és quan s’acaba l’actual concessió. Tal com es va explicar, la gestió directa permetrà que els beneficis puguin revertir en la millora de la ciutat, en especial a la mobilitat, la sostenibilitat i l’espai públic, i implicarà que la ciutadania no hagi de pagar l’IVA que ara s’aplica a les tarifes vigents (vegeu-ne més informació en aquest enllaç).


Un altre dels punts destacats que es van debatre en el ple va ser l’inici dels tràmits perquè l’empresa pública Aigües de Manresa pugui actuar com a energètica pública, una notícia que es va explicar aquesta setmana de manera prèvia a la sessió (vegeu-ne més informació en aquest enllaç). Tots els grups hi van votar a favor excepte C’s, que es va abstenir. També es va debatre el préstec per fer front al segon pagament de la Fàbrica Nova, que concedirà el BBVA dins el programa de crèdit local de la Diputació de Barcelona per un import de  4.863.683,10 euros. El punt es va aprovar amb els vots a favor de l’equip de govern i l’abstenció de l’oposició.

 

Pel que fa a la resta de punts, es va aprovar el conveni amb la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals per a la càmera del temps i un reconeixement extrajudicial de crèdits a diversos proveïdors, ambdós punts amb els amb els vots a favor de l’equip de govern i l’abstenció de l’oposició, igual que el dictamen de modificació de crèdits, referents a canvis de partides per destinar 35.000 euros per a la remodelació dels lavabos públics del cementiri; 22.500 euros per al servei de cura puntual; 78.245 euros per al pagament al Consorci de l’Agulla; 18.000 euros per a la cavalcada de Reis, 50.000 euros per fer front als interessos derivats dels recursos pel canvi de normativa de les plusvàlues i 84.000 euros per a la compra d’una finca a la Muralla Sant Francesc. També es van incorporar al pressupost 82.000 euros per al benestar emocional en la infància i adolescència.

 

Per unanimitat es va aprovar la modificació del Pla de Mesures Antifrau, que inclou més prestacions per lluitar contra el frau i millorar l’ètica de l’administració; una modificació de la normativa de plantes baixes; i a petició dels treballadors el trasllat del personal funcionari que fins ara estava en mútua al Règim General de la Seguretat Social. Pel que fa a la modificació del POUM corresponent al Pla de Millora Urbana del sector Concòrdia, es va aprovar amb el sí de tots els grups excepte de Fem, que es va abstenir.

 

Abans dels dictàmens, es va informar de la modificació del Pla Normatiu, que permetrà limitar la venda de begudes alcohòliques a les botigues en horari nocturn (vegeu més informació en aquest enllaç), així com la incorporació de 115.250,50 euros al pressupost municipal vigent procedents del contracte programa amb la Generalitat de Catalunya, uns diners que serviran per realitzar programes de benestar social, per atenció a les persones sense llar i per al programa Sostre 360.

 

 

Suport a l’alletament matern i a les dones iranianes

 

En el ple d’octubre es van debatre tres proposicions. Totes tres van comptar amb el vot favorable de tots els grups i es van aprovar per unanimitat. La primera va ser defensada per Elisenda Guasch Modolell i Meritxell Prat Arimany, membres de l'associació Fem Pit, que van demanar el suport a l’alletament matern, declarant Manresa ciutat amiga de la lactància materna i implicant als diferents serveis, equipaments i espais públics perquè sigui normal i acceptat donar el pit, i realitzant també campanyes de promoció i sensibilització.

 

La segona proposició va servir per condemnar l’assassinat de Mahsa Amini a mans de la policia de la moral de l’Iran i per donar suport i mostrar la solidaritat del ple amb les dones iranianes. I la tercera i última va servir per tractar una proposició per estudiar impulsar una línia de bus supramunicipal per millorar el transport interurbà diürn i nocturn. Va ser proposada per Fem i aprovada per tots els grups amb una esmena d'ERC i JxM.

Destaquem
Banners anteriors
 • Opinió Grups Municipals
 • App de seguretat per a comerços
 • WC Publics
 • Síndic de Greuges
 • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
 • Banca ètica
 • Manresa ciutat civica
 • Banner PA ICAM
 • Municipis per la independència
 • Projecte simbiosi industrial
 • Banc ADN
 • Consulta del planejament vigent
 • Carrer del balç
 • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat