Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

Projecte de recuperació de varietats de vinya autòctones


El projecte de recuperació de varietats autòctones de vinya al Bages té per objectiu convertir els terrenys de la Torre Lluvià en un camp experimental per a la recuperació de varietats antigues a la comarca. Es tracta d’un projecte col·laboratiu entre l'Ajuntament de Manresa, el Consell Regulador de la DO Pla de Bages i la fundació AMPANS, que es va engegar l’any 2018. 

L’Ajuntament de Manresa va cedir el terreny a AMPANS, que fa el cultiu i vinificació i la DO Pla de Bages, que és la responsable de coordinar el projecte  i fer l’assessoria amb el suport de l’INCAVI.

L’acord preveia que la plantació es fes en dues fases: una primera, l’any 2018, en què es van plantar ametllers, oliveres i una part de vinya a la part nord-est de la finca, i una segona l’any 2019, en què es va plantar vinya al sector sud-est dels terrenys de la Torre Lluvià.

La DO Pla de Bages té identificades més de 25 varietats autòctones, no totes exclusives del Bages (endèmiques). Aquestes varietats s’han trobat en vinyes antigues o bé enmig del bosc en indrets que abans havia ocupat la vinya. Aquesta riquesa varietal és conseqüència del fet que fa 150 anys el Bages estava cobert de vinya (hi van arribar haver 28.000 ha de vinya). D’aquestes varietats, de moment, se’n recuperaran nou. El torbat (o coromina), malvasia roa o el negrelló en són alguns exemples. De fet, per a algunes encara se n’ha de determinar el nom. Cal tenir en compte que hi ha varietats de les quals es conserven molt pocs ceps i, per tant, el temps necessari per aconseguir una plantació gran és força lent.

Pel que fa a l’olivera, s’estan recuperant les varietats anomenades vera, verdal i corbella, que es troben entre les majoritàries històricament al Bages.

 

Actors i entitats implicades

Fundació AMPANS

La Fundació AMPANS acompanya i dóna suport a les persones amb discapacitat intel·lectual o en situació de vulnerabilitat perquè puguin desenvolupar els seus projectes de vida, tot vetllant pels seus drets i generant suports i oportunitats que ho facin possible.

Des de l'any 1965, treballa per promoure l’educació, la qualitat de vida i la inserció laboral de persones amb discapacitat intel·lectual, així com persones en situació de vulnerabilitat. 

Ampans té més de 200 treballadors amb certificat de discapacitat, una xifra que ha anat augmentant progressivament en els darrers anys gràcies a l'increment dels serveis i establiments creats especialment per l'entitat.

DO Pla de Bages

La Denominació d’Origen Pla de Bages va néixer l’any 1995 i agrupa quinze cellers de la comarca del Bages i 35 municipis del Bages i part del Moianès.

La DO Pla de Bages agrupa cellers hereus de la llarga tradició vitivinícola de la qual va ser, al segle XIX, la comarca amb més vinya de Catalunya. Aquests cellers són majoritàriament explotacions familiars i tots tenen vinya pròpia. Això implica una cura tradicional i molt personalitzada de la vinya que es tradueix en la qualitat dels seus vins. Actualment hi ha 15 cellers adscrits a la DO Pla de Bages.

La DO Pla de Bages és la primera del territori català que posa en marxa un projecte de recuperació de varietats d’aquestes característiques. Es tenen identificades més de vint-i-cinc varietats autòctones, no totes exclusives del Bages. De moment, se’n recuperaran nou: Pansera, Turbat, Cap pelat, Malvasia manresana, Moscatell del país, Pansa, Negrelló i Cap negre. De fet, per a algunes el nom encara és provisional.

La DO Pla de Bages compta amb el suport tècnic de l’Institut Català de la Vinya i el vi (INCAVI) i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.


Fase actual del projecte

Aquest any, s’ha renovat el conveni. El nou acord inclou l’ampliació del terreny, amb 10.335, 87 m² més, que es destinaran a pràctiques experimentals per fer vinya productiva. L’acord també integra noves tècniques de maneig de la vinya per promoure la biodiversitat i afavorir la presència d’espècies de flora i fauna.

El conveni permetrà fer un projecte de recerca de les varietats autòctones de vinya a la comarca del Bages i l’estudi de noves tècniques de cultiu i vinificació. Gràcies a això, ells cellers de la DO també podran obtenir noves bases de fusta per cultivar. 

Destaquem
Banners anteriors
  • Opinió Grups Municipals
  • App de seguretat per a comerços
  • WC Publics
  • Síndic de Greuges
  • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
  • Banca ètica
  • Manresa ciutat civica
  • Banner PA ICAM
  • Municipis per la independència
  • Projecte simbiosi industrial
  • Banc ADN
  • Consulta del planejament vigent
  • Carrer del balç
  • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat