Lotus blanc
El projecte Lotus Blanc forma part del projecte Lotus i consisteix en sessions de gestió emocional i valors mitjançant eines de piscologia, mindfulness i ioga. Aquestes sessions són presencials i es porten a terme a l’aula.
Estructura de les sessions
El projecte Lotus Blanc consta de 4 sessions per alumne, normalment, en grups de 12 alumnes, en les quals es treballen els continguts següents, adaptats a l'edat de cada nivell:
COS: La primera sessió és dedicada al cos. L'objectiu és que els alumnes aprenguin a baixar el grau d'activació fisiològica i el nivell d'ansietat amb exercicis de desbloqueig corporal i tècniques de respiració i relaxació, i que millorin la capacitat d'autoobservació i autoconeixement.


MENT: A la segona sessió es treballa per millorar la capacitat d'atenció de l'alumne, entrenar i disciplinar la ment i potenciar l'estat de presència. S'aprenen respiracions per afavorir la concentració i tècniques de visualització i autoinstruccions per incrementar el nivell d'aprenentatge.


EMOCIONS: L'objectiu de la tercera sessió és reconèixer i escoltar algunes de les emocions bàsiques (alegria, tristesa, por, ràbia, calma i amor) i saber quan cal i com transformar-les. També es treballa l'empatia i la compassió, per millorar la convivència i educar per a la pau.


IOGA: A la quarta sessió es fa una sessió de ioga, que integra tots els conceptes treballats en les tres primeres sessions (cos, ment i emocions).
Continguts
Els continguts que es treballen són:
- El moment present. Aquí i ara. Atenció plena: en els pensaments, en les emocions i sensacions
- Mindfulness (o consciència plena): l’energia de ser conscient i estar despert davant del que passa dintre i arreu nostre en el moment present. El mindfulness ens ajuda a connectar amb la nostra consciència profunda, tornar a nosaltres mateixos, a l’aquí i ara, per reconèixer el nostre comportament habitual, identificar noves opcions i fer millors eleccions.
- Què són les emocions? presentar la base biològica de les emocions, cap a on ens mouen, com ens afecten ... Treball en psicoeducació per poder-les identificar, comprendre i reconsiderar. Avaluar reaccions versus respostes.
- Com podem gestionar les emocions? presentar eines provinents de la psicologia, ioga i mindfulness que ajudin a fer la pausa, escoltar, canalitzar, gestionar, transformar i/o comunicar de forma ecològica i conscient el que ens està passant.
- Moviments físics per contrarestar la inèrcia biològica de l'emoció, tècniques de respiració i relaxació per a regular el SNC (sistema nerviós central), tècniques de visualització i meditació per ajudar a aturar l'impuls, la inèrcia, poder agafar perspectiva, no fusionar-se amb l'emoció, tenir una visió més clara de la situació i poder passar a la resolució de conflictes interns i externs.
- Tècniques de respiració
- Tècniques de relaxació
- Tècniques per millorar la capacitat d'atenció i concentració
- Tècniques per afavorir l'aprenentatge (respiracions activants, visualitzacions...)
- Recorregut corporal o body scan
L'Ajuntament de Manresa organitza el projecte Lotus amb la col.laboració d'Aula Aura.
Curs 2019-2020
De Setembre 2019 a Maig de 2020, 8 centres de primària i 2 centres de secundària participen en el projecte Lotus. Un total de 2.454 alumnes i 226 mestres de Manresa.
Les novetats d'aquest curs han estat:
- Nous continguts i noves metodologies sobre comunicació i gestió de conflictes, basats amb la CNV (comunicació no violenta)
- Jocs Lotus a educació infantil (P5)
- Lotus a casa: A causa de la situació de confinament i de tancament dels centres educatius generada pel coronavirus COVID-19, s'han incorporat una sèrie de vídeos per acompanyar les famílies en l'adaptació a la situació de confinament i a la gestió de les dificultats
Curs 2018-2019
De Setembre 2018 a Maig de 2019, 8 centres de primària i 2 centres de secundària participen en el projecte Lotus. Un total de gairebé 2400 alumnes i 250 professors.
Curs 2017-2018
Secundària
De Gener a Maig de 2018 l'institut Lluís de Peguera participa en la prova pilot del projecte Lotus Blanc, adaptat a adolescents, en els cursos de 1er i 3er d'ESO, un total de 240 alumnes.
Primària
De Setembre a Desembre del 2017, 6 escoles de Manresa (FEDAC, Flama, Espill, Puigberenguer, Salle i Sant Ignasi) participen en el projecte Lotus Blanc, en els cursos de 1er, 3er i 5è de primària.
Cada alumne rep un total de 4 hores de formació en grups desdoblats, de 12-13 persones.
Tots els claustres de professors reben 6 hores de formació. Els tutors participen activament en la intervenció a l’aula i se’ls facilita un recull de pràctiques per anar aplicant a l’aula.
La intervenció a l’aula consta d’un total de 248 hores, dirigides als alumnes i 36 hores, als professors.
També està prevista una sessió de 2 hores per explicar el projecte als pares, a cada escola, un cop aquest hagi finalitzat.
Hi participen:
Un total de 779 alumnes (253 de primer, 253 de tercer, 273 de cinquè)
Un total de 160 professors aprox, dels quals 31 tutors de primer, tercer i cinquè.
L’associació Aula Aura imparteix aquesta formació a les escoles, a través de 5 professors-dinamitzadors: L'Alba, l'Àngel, la Màrcia, la Rosó i la Tània.
Curs 2016-2017: Prova pilot
L’escola Renaixença va participar en la prova pilot del Lotus blanc, que es va portar a terme entre setembre i desembre del 2016.
Durant el mes de setembre del 2016, es van oferir dues sessions de mindfulness per a tot el professorat de l’escola Renaixença. I entre octubre i novembre, es van portar a terme un total de 18 sessions en alumnes de p5, 3er i 6è. Es van fer grups d'uns 12 alumnes i cada grup va rebre 3 sessions.
Per finalitzar, es va fer una valoració amb tot el professorat de l'escola.