Sala els Carlins

VERSIÓ CASTELLANAVERSIÓ ANGLESA

Teatre o sala de festes d’estil modernista tradicional, construït a finals del S.XIX (1848) i reformat a principis del S.XX (1906-1909)

Tipologia/Elements

La façana posterior dóna al carrer Pedregar, en una part del nucli antic amb pocs elements patrimonials i que està en vies de recuperació. Just al davant hi ha les quadres de l'antiga caserna del Carme i un mur de contenció de pedra seca, amb un petit espai enjardinat que, fins fa poc, servia d'aparcament de vehicles.  La façana posterior està dividida verticalment en tres cossos per mitjà de pilastres  adossades en obra vista de maó pintat de color vermell. Els dos cossos laterals, amb forma de torre, presenten un coronament amb 5 segments de cornisa esglaonats, unes finestres simulades verticals i estretes a la part alta i un espai per a porta (només hi ha la de l'esquerra) a nivell de carrer. Aquestes obertures estan emmarcades amb arc de mig punt amb dovelles de maó vermell que arriben fins a les línies d'imposta que unifiquen tota la façana.

El cos central té una altra porta tapiada més ampla que les altres i a sobre un finestral amb arc rebaixat compost de cinc finestres amb tancaments de fusta simulats. A sobre del finestral hi ha marcades dues línies amb la mateixa forma d'arc rebaixat, la superior de les quals delimita el cos central i la zona pintada A la part del frontó hi ha una altra finestra cega amb arc de mig punt sense emmarcaments. El mur està arrebossat i pintat de color verd clar, en contrast amb el maó vermell, amb l'excepció del sòcol, alt i revestit amb carreus de pedra arenosa, i del frontó, arrebossat sense pintar. El ritme i la composició de les obertures així com el cromatisme de la façana estan tractats com una escenografia, com a símbol de la funció de l'edifici.

La façana principal d'accés del c. Sabateria és un cos vertical de PB+2 alçades i ha estat restaurada recentment. El mur està arrebossat i pintat d'un color vermellós que contrasta amb el color clar dels emmarcaments de les obertures i de la pedra del sòcol. A la P1 hi ha una finestra partida en quatre amb tres pilars de divisió que tenen una columneta adossada i els arcs són deprimits. Les dues finestres de la P2 estan juntes a la part central de la façana i tenen arcs deprimits còncaus. La cornisa és prominent.

Autoria

Façanes atribuïdes a l'arquitecte Ignasi Oms i Ponsa

Estat de conservació

Exterior: Dolent

Façanes:  La façana del carrer Pedregar presenta un estat de conservació deficient mentre que la d'accés pel carrer de la Sabateria està restaurada.
Cobertes:  Es considera un estat deficient ateses les característiques dels revestiments.
Obertures:  La façana del carrer Pedregar té una obertura resolta en fusta en mal estat, mentre que en la façana d'accés l'estat de conservació és bo.

  • Adreça: Carrer de la Sabateria, n.3/5
  • Telèfon: +34 93 878 24 26 / +34 653 877 490 / +34 683 312 688
  • Web: