Fàbrica Nova

Versió castellanaVersio anglesa

Sol·licita aquesta localització

Antiguitat: 1926

Estil: Edifici industrial basat en el modernisme tardà, per a la filatura de cotó Autoria: Arquitecte, Salvador Vinyals, té obres com la presó Model o els teatres Tívoli i Novedades

Característiques: De 150 m de llarg per 50 d’ample.

Estructura: la planta baixa té tres alineacions de columnes, que en aquest cas són més altes i de ferro laminat en forma d’ “I”, que aguanten el sostre per mitja de voltes catalanes de maó. El primer pis té una sola alineació central de columnes que sosté el lleuger terra de fusta de les golfes. A les golfes està format per encavallades metàl·liques i del terra de fusta que sostenen. Hi ha dues teulades a dues aigües. A les quatre cantonades hi ha unes torres que sobresurten en planta, per la part de les façanes més curtes, l’estructura és diferent i està construïda amb bigues compostes reblonades amb enrigidors creuats. La torre que hi ha a la cantonada nord té una jerarquia superior a les altres i servia com a mòdul de circulació vertical i com a suport del típic dipòsit d’aigua en alçada que tenen les fàbriques tèxtils. L’escala interior està construïda amb estructura de volta catalana.

Façana: L’edifici és un gran cos prismàtic, amb dues façanes paral·leles llargues i dues de curtes, flanquejat per quatre torres que clouen les façanes. Destaquen les grans obertures en forma de finestres de divisió tripartida amb llinda d’arc rebaixat. Les façanes llargues estan formades per la successió d’onze grans finestrals tripartits, que mostren externament la separació entre la planta baixa i el primer pis.

Estat de conservació: Fins el 2006 estava força bé, tot i els 17 anys d’abandonament. Darrerament s’ha ensorrat l’afegit de 1967 i la façana nord-oest ha quedat una mica malmesa. Actualment s’està acabant el projecte de remodelació que conservarà i restaurarà les quatre façanes exteriors i les quatre torres.