Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

Les obres del primer obrador compartit d'horta de la Catalunya Central encaren la recta final

Imatge de la notícia
11/02/2022

L’espai agroalimentari, ubicat al mercat de Puigmercadal, permetrà als pagesos transformar el producte excedent de les seves explotacions, així com planificar nous cultius dedicats íntegrament a aquesta transformació. El projecte —que neix amb la vocació de donar valor afegit al producte de proximitat— compta amb el finançament de l’Ajuntament de Manresa, l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA) i la Diputació de Barcelona.

 

Les obres del primer obrador compartit d’horta de la Catalunya Central encaren ja la recta final. Aquest divendres, representants de les institucions que l’han impulsat hi han fet una visita, en la qual han pogut veure com serà i com funcionarà el nou equipament, que s’ha ubicat al mercat de Puigmercadal. Hi ha assistit el regidor de Ciutat Verda de l’Ajuntament de Manresa, Pol Huguet Estrada, i la regidora de Desenvolupament Rural de l'Ajuntament d'Artés, Marisa Trullàs Ledesma. També hi ha pres part personal tècnic de la Direcció Territorial Agrària de la Diputació de Barcelona, de l’Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), de la Xarxa per la Sobirania Alimentària de la Catalunya Central (Xasacc) i de l’Ajuntament de Manresa.

 

El local, de 154 metres quadrats, compta amb l’equipament necessari per transformar vegetals en brous, conserves o aliments processats, a punt per al seu consum.  Disposa d’una cuina totalment equipada i forn, maquinària per abatre temperatura i homogeneïtzar el producte, una autoclau per esterilitzar les conserves, una cambra freda on tallar vegetals, cambres frigorífiques on guardar producte i estris diversos per envasar, tallar i  pelar vegetals o altres productes.

 

La instal·lació ha estat promoguda pels Ajuntaments de Manresa, Artés i Navàs —els tres municipis promotors de la Xarxa per la Sobirania Alimentària de la Catalunya Central (Xasacc)— i s’ha finançat amb l’aportació econòmica de diverses institucions que tenen com a objectiu promoure el desenvolupament agrari del territori. L’Ajuntament de Manresa hi ha aportat 85.000 euros, ARCA 60.000, i la Diputació de Barcelona, 20.000. La iniciativa també ha comptat amb el suport tècnic de les tres entitats i de la Xarxa per la Sobirania Alimentària de la Catalunya Central (Xasacc).

 

Un cop les instal·lacions estiguin completades, el següent pas serà treure la gestió del nou equipament a concurs públic, que tindrà en compte assumptes com l’origen i proximitat de les primeres matèries o la possibilitat que els propis pagesos puguin fer la transformació, per posar alguns exemples. Tot plegat amb la voluntat de servir al territori, augmentar el valor afegit dels vegetals, permetre que els pagesos de la zona puguin oferir producte complementari durant els mesos d’hivern i també facilitar que aquests aliments arribin als menjadors col·lectius o a empreses de càtering. Així mateix, l’objectiu final és potenciar l’ocupació al territori, crear noves oportunitats per als productors actuals i noves possibilitats d'ocupació per a persones que vulguin incorporar-se al sector agrari. També es pretén apropar els productes de proximitat als consumidors i consumidores finals, crear xarxa entre productors i elaboradors i innovar en productes i formats.

 

 

Un exemple de col·laboració

 

La regidoria de Ciutat Verda va començar a interessar-se per la construcció d’un obrador el 2018. Des d’aleshores, es van anar teixint aliances amb altres institucions i es va corroborar, amb els productors agraris, el potencial que podria tenir aquesta infraestructura a la Catalunya Central. La nova infraestructura ha estat possible gràcies a la col·laboració públic-privada de diversos agents. D’una banda, el projecte s’ha impulsat des del ‘programa BCN Smart Rural’, una iniciativa promoguda per Diputació de Barcelona, en col·laboració amb ARCA i CTFC, i que compta amb el cofinançament dels fons FEDER de la Unió Europea. De l’altra, també ha estat possible gràcies al treball dels Ajuntaments membres de la Xarxa per la Sobirania Alimentària de la Catalunya Central (XaSSAC) i a la col·laboració de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, que promouen polítiques orientades al foment d’un sistema agroalimentari més sostenible. I, de manera destacada, els pagesos i pageses del territori, que han contribuït a la definició de les necessitats de l’obrador a través d’un procés participatiu dut a terme durant el 2020.

 

 

L’obrador: un projecte compartit d’abast supramunicipal

 

L'Ajuntament de Manresa fa anys que treballa en l'Anella Verda de la ciutat. Una de les seves principals línies estratègiques és la promoció de l'activitat agrícola. Aquest mateix objectiu és compartit per altres municipis i entitats de la Catalunya Central, que treballen per fomentar polítiques públiques o projectes en aquest àmbit.

 

L’any 2018, els Ajuntaments d'Artés, Navàs i de Manresa van creure que podia ser favorable unir-se en xarxa amb l’objectiu de poder treballar i coordinar aquests temes sota un mateix grup de treball. D’aquesta manera, es va crear la Xarxa per a la Sobirania Alimentària de la Catalunya Central (XaSACC).

Destaquem
Banners anteriors
 • Opinió Grups Municipals
 • WC Publics
 • Síndic de Greuges
 • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
 • Banca ètica
 • Manresa ciutat civica
 • Banner PA ICAM
 • Municipis per la independència
 • Projecte simbiosi industrial
 • Banc ADN
 • Consulta del planejament vigent
 • Carrer del balç
 • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat