Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

Crònica del ple municipal ordinari del mes de gener de 2022

Imatge de la notícia
28/01/2022

Es va aprovar el nou contracte de neteja viària i de recollida de residus, que es farà amb contenidors intel·ligents, amb el vot a favor d’ERC i JxM, l’abstenció de PSC i C’s i el vot en contra de Fem. Per unanimitat, es va aprovar el Protocol per a l’abordatge de les violències sexuals a Manresa i el Bages i una proposició conjunta de tots els grups per commemorar el Dia Mundial de la Lluita Contra la SIDA cada 1 de desembre. A l’inici de la sessió, va prendre possessió com a nou regidor pel grup del PSC Antoni Josep Valentí Moll.

 

El ple ordinari del mes de gener, celebrat aquest dijous 27, va arrencar amb la presa de possessió com a regidor de l’Ajuntament de Manresa pel grup del PSC d’Antoni Josep Valentí Moll —que va rebre de mans de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, la medalla i la insígnia de regidor de l’Ajuntament de Manresa— i amb les resolucions d’alcaldia, entre les quals hi havia una modificació de crèdit per fer front a l’IVA d’un tram d’obres de l’avinguda dels Països Catalans que ha realitzat Aigües de Manresa, i que correspon a l’Ajuntament pagar (144.528 euros).

 

Tot seguit es va passar a l’apartat de dictàmens. Els primers que es van tractar van ser els dos previstos dins d’Alcaldia i Presidència. En el primer, es va aprovar (amb els vots a favor d’ERC, JxM i C’s i l’abstenció de PSC i Fem) canviar el dia de reunió de la Mesa de Contractació Permanent de dijous a divendres. I en el segon es va aprovar, en aquest cas per unanimitat, una modificació dels Estatuts del Consorci per a la Gestió Integral d’Aigües de Catalunya (CONGIAC), que estaven vigents des del 2009. Segons es recull en la documentació que es va aportar a la sessió, la modificació s’ha promogut principalment per defensar de forma nítida i clara la gestió pública dels serveis corresponents a tot el cicle de l’aigua; per reconèixer el CONGIAC com una associació de municipis que cooperen en la defensa d’un model de gestió pública; per eliminar el vot ponderat (fins ara el vot era en funció del número d’habitants, i ara es proposa que cada municipi tingui un vot) i incorporar la possibilitat de fer reunions telemàtiques, i finalment per definir les funcions de la junta rectora i de la presidència per tal d’agilitzar el funcionament del Consorci.

 

Es va passar aleshores a l’Àrea de Serveis Generals, que tenia un únic punt, corresponent a la desestimació de l’al·legació presentada al canvi de forma de gestió del servei de grua —pel que fa al conveni sectorial que s’ha d’aplicar al personal que se subrogarà amb la municipalització— i a l’aprovació definitiva del canvi. Es va aprovar amb els vots de l’equip de govern, l’abstenció de C’s i el vot en contra de PSC i Fem.

 

Ja dins l’Àrea de Territori, es va aprovar (amb els vots de tots els grups i l’abstenció de Fem) la devolució de les garanties dipositades en les ampliacions del servei de neteja de les dependències municipals, un cop s’ha realitzat la feina; la congelació de les tarifes del bus urbà per aquest 2022 (amb els vots a favor d’ERC, JxM i PSC i l’abstenció de C’s i Fem), i la recepció de l’informe de la Direcció General d’Administració Local referent a la compra de les finques de la Fàbrica Nova. Segons es va exposar, es tracta d’un informe favorable, que indica que l’interès públic del projecte està justificat i s’ajusta a la normativa, i que recomana que el procés vagi acompanyat d’una modificació puntual del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), la qual cosa ja està prevista per l’Ajuntament de Manresa. Aquest punt va ser aprovat amb els vots favorables de tots els grups excepte de Fem, que es va abstenir.

 

Encara dins l’Àrea de Territori, es va debatre el nou contracte dels serveis de neteja viària —que es reforça amb més personal i nova maquinària— i de recollida de residus, que es farà amb un sistema mixt de contenidors intel·ligents per a les deixalles domèstiques i amb el Porta a Porta per als comerços, tal com ja es va explicar en roda de premsa aquest dimecres (vegeu notícia en aquest enllaç). Els plecs de clàusules, la memòria i l’expedient de contractació van rebre el vot favorable de l’equip de govern d’ERC i JxM. Els grups de PSC i C’s es van abstenir i Fem hi va votar en contra. Amb l’aprovació del dictamen, s’inicia el procés per a l’obertura del concurs públic en el qual s’hi podran presentar les empreses interessades.

 

La darrera àrea a tractar va ser la de Drets i Serveis a les Persones, amb dos punts. En el primer, es va aprovar per unanimitat el Protocol per a l’abordatge de les violències sexuals a Manresa i el Bages, un document nascut arran de la sacsejada que va suposar per la ciutat i la comarca el seguit de casos d’agressions sexuals succeïts el 2019, que van tenir un gran impacte a nivell institucional i de la ciutadania. El protocol posa les dones al centre, com a subjectes de dret i no sols com a objectes d’una agressió, i dona resposta a diversos objectius, com el de reforçar la cultura de tolerància zero davant de les violències sexuals (assetjaments, abusos i agressions sexuals) o el d’establir unes actuacions i uns criteris consensuats que hauran de tenir en compte els i les professionals de la xarxa de violència masclista i altres agents socials de Manresa i comarca. Podeu llegir el nou protocol en aquest enllaç.

 

El segon puny d’aquesta àrea de Drets a i Serveis a les Persones va ser el dictamen corresponent a les noves tarifes per a l’accés dels usuaris al complex esportiu de les Piscines Municipals per aquest any 2022. L’increment proposat és d’un 2,5% per als abonaments i per al servei de classes i cursets, un percentatge que queda per sota de l’augment de l’IPC. Hi van votar a favor ERC i JxM, mentre que PSC i Fem hi van votar en contra i C’s es va abstenir.

 

Es va passar aleshores a l’apartat de proposicions. Se’n van votar dues. Per unanimitat es va aprovar una proposició presentada per tots els grups municipals per commemorar el Dia Mundial de la Lluita Contra la SIDA cada 1 de desembre, amb la il·luminació de la façana de l’Ajuntament de Manresa i la penjada del llaç vermell. I amb els vots a favor d’ERC, JxM i Fem —i amb el vot en contra de PSC i C’s— es va aprovar una proposició que demanava aclarir la veritat sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils del 2017.

 

El ple es va tancar amb l’apartat de precs i preguntes. Fem Manresa va demanar en quin estat estava la reobertura del dispensari del Xup i també qüestions relacionades amb l’aplicació dels IVEs quirúrgiques a la Catalunya Central. El PSC va entrar una pregunta amb relació a les modificacions legals introduïdes per la llei 20/2021,referent a les mesures urgents per a la reducció de la temporalitat de l’ocupació pública.

Destaquem
Banners anteriors
 • Opinió Grups Municipals
 • App de seguretat per a comerços
 • WC Publics
 • Síndic de Greuges
 • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
 • Banca ètica
 • Manresa ciutat civica
 • Banner PA ICAM
 • Municipis per la independència
 • Projecte simbiosi industrial
 • Banc ADN
 • Consulta del planejament vigent
 • Carrer del balç
 • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat