Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

L'Ajuntament de Manresa presenta un pressupost 2022 que s'enfila per sobre dels 100 milions d'euros i amb un increment del 12% de la despesa social

Imatge de la notícia
16/12/2021

El govern de l’Ajuntament de Manresa presentarà al proper Ple Municipal, el 23 de desembre, una proposta de pressupost que creix més del 5% i supera per primera vegada des de l’any 2008 els 100 milions d’euros. S’incrementen de manera important els ingressos que permetran la prestació de serveis, mentre que hi ha un descens del pressupost per a inversions, tot i que es preveu compensar aquesta davallada amb fons europeus Next Generation, que ja han començat a arribar. Entre les partides importants destaca un 12% més de despesa social, el nou contracte de neteja i recollida de residus, els nous busos elèctrics o el pressupost per al projecte Manresa 2022, que viurà l’any de la celebració. En el capítol d’inversions destaquen la nova avinguda dels Països Catalans, el Museu del Barroc, el pressupost per a adquirir i rehabilitar habitatges, el projecte de l’ampliació del Nou Congost o la Fàbrica Nova,  entre altres.


 

Gairebé 101 milions d’euros és la xifra que assoleix la proposta de Pressupost 2022 del govern de l’Ajuntament de Manresa. Una xifra que encara podria créixer, ja que es preveu l’arribada de finançament provinent dels fons europeus Next Generation. De fet, “estem davant del que segurament serà un dels pressupostos més vius dels darrers anys”, ha explicat l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, que aquest migdia ha exposat en roda de premsa la proposta de comptes municipals per al 2022, que es presentaran al proper Ple Municipal, previst per al 23 de desembre. Ha estat absent de la convocatòria per motius de salut el primer tinent d’alcalde i regidor d’Hisenda, Valentí Junyent Torras.

 

La proposta de pressupost de l’Ajuntament de Manresa per al 2021 puja concretament a 100.951.622 euros, amb un increment respecte el 2021 de 4.829.614, xifra que representa un 5,02%. És el pressupost més elevat del consistori manresà des de l’any 2008. Són els dos únics (els del 2008 i 2022) que arriben als 9 dígits (100 milions) en el que portem de segle. L’increment en el pressupost ha estat gradual i continu des del 2015, quan estava situat en 73 milions.

 

Un cop d’ull a l’evolució del pressupost per habitant també reflecteix un augment notable els darrers exercicis, des dels 984 euros per habitant de 2015 fins als 1.290 del pressupost del 2022. En relació a altres ciutats d’entre 50.000 i 100.000 habitants, Manresa està situada en una posició intermitja pel que fa a aquest indicador.

 

Esforç important en acció social

 

En la presentació, l’alcalde ha fet un esment especial a l’augment global del 12% en despesa social. Concretament, la quantitat destinada a atenció a les persones grans és de gairebé 1,7 milions, amb un increment de 300.000 euros (21%) respecte l’any anterior, mentre que augmenten un 45% les hores del servei d’ajuda a domicili en 2 anys (de 38.000 a 55.000 hores), i es manté l’increment dels àpats a domicili que es va triplicar en pandèmia i que s’ha mantingut. També s’augmenta el contracte de menjador social, sobretot amb més servei (una nova persona que farà acompanyament social abans de l’àpat) i un reforç de les partides d’ajudes econòmiques i beques menjador.

 

Més transferències de les administracions

 

L’increment previst d’ingressos prové principalment de les transferències, tant de l’estat, especialment a través del en fons complementari (la participació en tributs recaptats per l’estat a què tenen dret les ciutats de més de 75.000 habitants i que proporcionarà 3,4 milions), com de la Generalitat, que transferirà 2,2 milions d’euros més que el 2021, principament per finançar el nou model de recollida de residus que s’està preparant. La revisió de les ordenances fiscals aprovada pel ple municipal d’octubre permetrà ingressar 1,5 milions més en impostos i taxes. L’Ajuntament també té previst demanar crèdit per valor de 8,1 milions (550.000 euros més que en l’exercici anterior).

 

Encara el el capítol d’ingressos, es registra un descens de transferències de capital, que permeten fer inversions, principalment perquè el gruix del Pla General d’Inversions que atorga la Diputació de Barcelona (4 milions aquest mandat) s’ha aplicat el 2021, i no hi ha previstes subvencions FEDER, a diferència del 2021, quan es van rebre gairebé 900.000 euros per al Museu del Barroc. Tot i així, com s’ha dit, es preveu recuperar una part d’ingressos per aquest capítol a través dels fons Next Generation, que ja han començat a arribar. Recentment, per exemple, es va conèixer la subvenció atorgada pel ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, per valor de 2,7 milions, per finançar la rehabilitació d’elements patrimonials d’ús turístic del Camí Ignasià a Manresa, un ajut que no s’ha comptabilitzat en l’actual proposta de pressupost.

 

Pel que fa a les despeses, l’augment previst, per llei, del 2% en el salari del personal de l’Ajuntament farà incrementar les despeses de capítol 1 (personal). També en aquest àmbit, enguany es preveu una menor arribada de fons per a plans i programes d’ocupació, pel fet que alguns passaran a ser gestionats pel Consell Comarcal i d’altres que s’havien rebut per fer font als efectes de la Covid-19 ara deixaran de percebre’s. Tot i així, l’Ajuntament aportarà 100.000 euros més de recursos propis a plans d’ocupació i està previst que arribi més finançament de la Generalitat i la Diputació per aquest concepte les properes setmanes, que també s’incorporaran al pressupost.

 

Encara en despeses, la proposta preveu un fort increment (17,16%) en despeses corrents, principalment per finançar el nou contracte de neteja i recollida de residus (3 milions) i el pagament dels nous busos 100% elèctrics, per fer efectiva l’electrificació de tota la flota del servei i que es preveu incorporar a final d’any (1 milió). Igualment, 700.000 euros del pressupost municipal aniran destinats als actes centrals de celebració del projecte Manresa 2022.

 

En el capítol d’inversions, la proposta se situa en 11,2 milions d’euros, la segona quantitat més alta des del 2010 però significativament per sota dels 14,3 milions de l’any 2021. El descens és degut a la baixada de transferències d’altres administracions per aquest concepte, però es preveu recuperar fons amb l’arribada dels Next Generation.

 

Encara en relació a aquesta qüestió, l’alcalde ha remarcat el fet que en el pressupost s’ha previst 1,5 milions d’euros de recursos propis per finançar inversions. Això serà important perquè permetrà disposar de diners per dur a terme petites inversions des de principi d’any i no caldrà esperar fins a l’entorn del mes de maig, quan habitualment hi ha disponible el finançament provinent de crèdit.

 

Les principals partides d’inversions serviran per pagar els interessos de la sentència de les Saleses (1,5 milions) i obres rellevants com l’avinguda dels Països Catalans (1,3 milions) i el Museu del Barroc de Catalunya (1 milió). L’alcalde ha remarcat especialment els més de 500.000 euros per adquirir i rehabilitar habitatge, així com el milió que, com els darrers anys, s’invertirà en el pla de millora de l’espai públic (voreres, valçades i parcs infantils). També hi ha previstos 360.000 euros per al projecte d’ampliació del Nou Congost, 280.000 euros per la redacció del projecte de Fàbrica Nova, que s’acaba d’adquirir, o una partida de 177.000 per la segona fase del projecte de rehabilitació del polígon del Pont Nou.

 

Més informació sobre la proposta de Pressupost 2022 i detall de les principals actuacions de cada regidoria en aquest document.

Destaquem
Banners anteriors
  • Opinió Grups Municipals
  • App de seguretat per a comerços
  • WC Publics
  • Síndic de Greuges
  • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
  • Banca ètica
  • Manresa ciutat civica
  • Banner PA ICAM
  • Municipis per la independència
  • Projecte simbiosi industrial
  • Banc ADN
  • Consulta del planejament vigent
  • Carrer del balç
  • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat