Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

L'Oficina Jove del Bages ofereix als joves una atenció àmplia i integral de forma individualitzada

Imatge de la notícia
26/11/2014

L’Ajuntament de Manresa valora, les xifres, els programes i les actuacions locals que ha dut a terme l’oficina en el primer any de vida.

 

L’Oficina, impulsada pel Departament de Benestar Social i Família dela Generalitatde Catalunya i gestionada per l’Ajuntament de Manresa amb la col·laboració del Consell Comarcal del Bages, s’ha convertit en el referent de la comarca per als joves des de la seva posada en marxa, la tardor de 2013.

La regidora de Participació, Joventut i Gent Gran, Àuria Caus, acompanyada del director general de Joventut del departament de Benestar Social i Família dela Generalitat, Toni Reig,  i de la consellera d'Ensenyament i Joventut del Consell Comarcal del Bages, Sònia Díaz, ha presentat les dades i ha fet la valoració d’aquest primer any en funcionament.

Àuria Caus ha explicat que des de l’Oficina Jove s’han volgut “assumir reptes i cobrir necessitats en els àmbits de l’habitatge i la ocupació”. S’ha facilitant informació, orientació i assessorament als joves en tots aquells àmbits relacionats amb el procés d’emancipació: Treball i Emprenedoria, Educació, Salut i Habitatge, a la vegada que s’ha ofert formació als professionals i tècnics de joventut.

Durant aquest primer any, l’Oficina ha treballat per oferir als joves una atenció més àmplia i integral de forma individualitzada a través de les assessories. Per això, s’ha elaborat un protocol que ha comptat amb la col·laboració de tots els punts d’informació de la comarca, sota la coordinació de l’Oficina Jove del Bages, per donar resposta a les demandes dels joves, ja sigui en la mateixa oficina, amb la creació de noves assessories, o amb la derivació dels joves a serveis més especialitzats o bé cap als serveis juvenils de cada municipi.

L’Ajuntament de Manresa  va fer el primer pas per concentrar tots els de la ciutat adreçats als  joves en un sol punt, el juny de 2012, al Centre Cívic Joan Amades, per funcionar com a seu dels serveis municipals de joventut.

Amb la posada en marxa de l’Oficina Jove del Bages, es reforçava la concentració de serveis i es posava a l’abast dels joves de Manresa i comarca en un únic punt d’informació específica i assessorament.

En aquest sentit, el director general de Joventut del departament de Benestar Social i Família dela Generalitat, ha dit que l’Oficina Jove és “una finestreta on aglutinar els diferents serveis i recursos que les administracions destinen a joventut perquè el jove sàpiga a quina porta picar; i un cop dins ja se’l deriva al servei més específic”.

La consellera d’Ensenyament i Joventut, ha fet referència als projectes que al llarg d’aquests mesos s’han dut a terme, elaborats de forma conjunta entre el Consell Comarcal del Bages i l’Ajuntament de Manresa, adreçats tant a joves com a professionals, en diverses matèries: ocupació, salut, oci....

Buscar feina

"Canvia el Verb" és un d’aquests projectes puntuals, que es va posar en pràctica entre els mesos de setembre de 2013 i abril de 2014 amb l’objectiu d’informar i assessorar els joves en matèria de feina, i de temes relacionats amb l’ocupació juvenil.

En el marc d’aquest projecte, s’han dut a terme diverses activitats adreçades a joves i a professionals de diversos camps (joventut, orientació laboral, immigració...), en total hi han assistit 39 professionals. Dins d’aquest projecte, les activitats adreçades a joves han estat:

- Mostra de recursos i serveis d’ocupació i emprenedoria. Es van atendre 32 consultes, d’octubre a desembre.
-Taller de videocurrículum. Impulsat des de l’àrea d’immigració del Consell Comarcal, en col·laboració amb el CIO de Sant Joan de Vilatorrada. Taller de 30 hores, on van participar 12 persones, no totes joves, ja que l’activitat pivotava sobre tres àrees: immigració, joventut i inserció laboral.
- Estand informatiu sobre les possibilitats i els programes relacionats amb la mobilitat internacional a la Fira de l’Estudiant.

Pel que fa a les activitats per a professionals, s’han realitzat les següents:

- Matinal formativa "Com crear una empresa". A càrrec del CEDEM, hi van assistir 10 professionals (tècnics de joventut de la comarca).
-Taller de coaching transformacional i joves. Acció coordinada amb l’Oficina del Pla Jove de la Diputació, consistent en 4 sessions de 5h (20 en total). Hi van participar 16 professionals de diverses disciplines.
- Taller d’aspectes clau per a la mobilitat internacional per a joves. Curs coordinat amb el Consell Comarcal del Barcelonès i amb l’Oficina Europea Jove. Hi van assistir 13 professionals (tècnics de joventut i d’inserció laboral).
- Taller de mobilitat internacional. En el marc de la Fira de l’Estudiant del Bages, Berguedà i Solsonès. Assistència d’onze professionals.
- Creant oportunitats. Jornada organitzada per la Comissió de la Fira de l’Estudiant, adreçat a alumnat, professorat i públic en general. Hi van assistir més de 500 persones.
- Taller d’emprenedoria "Arquitectes de futur" En el marc del projecte PIDCES, es va dur a terme a 10 classes de batxillerat dels instituts Lacetània i Lluís de Peguera.

Oci saludable

"1,2,3 Salvada" és un projecte orientat a promoure hàbits saludables entre la població jove de la comarca, mitjançant diverses activitats adreçades a professionals que treballen amb joves i per als joves. Es va posar en marxa des del febrer fins a l’agost d’aquest any i els objectius eren intervenir en els espais d’oci nocturn per fer front a les conductes de risc derivades del consum de drogues i d’alcohol, i informar sobre riscos associats als tatuatges i piercings i als trastorns alimentaris.

Accions adreçades als joves:

- Catàleg bagenc de tatoos i pírcings homologats. Publicació que vol informar sobre els aspectes sanitaris i legals i dels centres que els compleixen.
- Campanya "Si no menges res deixes de ser tu". Campanya on es van repartir ampolles d’aigua buides per simbolitzar que si no menges res deixes de ser tu i es va fer la dinàmica del mirall als instituts.
- Formació joves en salut. Formació de 50 animadors socioculturals en drogodependències, sexualitat i afectivitat i dinàmiques teatrals per poder intervenir a la nit.

- Àngels de nit. Personatges nocturns que volen fer reflexionar de les conductes que es duen a terme en els espais d’oci nocturn. Han efectuat dues intervencions: a Artés i a la Festa Major de Manresa.
- Assessoria de drogodependències. Nou servei que s’ofereix de manera continuada a l’Oficina jove del Bages adreçat a tota la comarca. Atenció presencial dijous de 17h a 19h de la tarda i atenció per correu electrònic amb un termini màxim de resposta de 48 hores.

Les accions adreçades als professionals han estat:

- Xerrada-taller "Com detectar i acompanyar els joves amb trastorns alimentaris" .
- Formació: "Prevenció VIH/SIDA i altres malalties de transmissió sexual". 12 professionals.

A banda, l’Oficina Jove del Bages ha organitzat la xerrada "Camps de treball" i quatre exposicions "Congo; Perill i Riqueses", "En veu de dona", "Exposició d’estudis artístics" i l’exposició "Joan Turu", les dues últimes en el marc dela Firade l’Estudiant.

Arribar als instituts

El Punt d’Informació i Dinamització en els Centres d’Educació Secundària (PIDCES) és una iniciativa de la Diputacióde Barcelona que es porta a terme des de fa 8 anys a Manresa. Consisteix en que cada setmana un professional ofereix informació als estudiants dels instituts de Manresa sobre educació, activitats d’oci, salut, etc, a l’hora de pati. Des del setembre s’ha ampliat als centres concertats de la ciutat i ja s’hi han sumat la Joviat, l’Oms i de Prat, FEDAC i a La Salle.

Les dades de l’Oficina Jove del Bages

En total, de gener de2013 asetembre d’aquest any, 5.828 joves han estat atesos pels serveis de Joventut i l’Oficina Jove del Bages, xifra que inclou: 1.387 consultes el 2013, 1.898 consultes el 2014 (fins el setembre) i 2.440 alumnes que han assistit a tutories (s’han fet 78 tutories en grups classe) . A més, també es tenen en compte els 103 corresponsals a les aules, alumnes que s’encarreguen de recollir informació als punts al pati i informen als seus companys de classe, a les aules dels instituts durant el curs escolar, de setembre de2013 ajuny de 2014.

A les xifres no s’hi inclouen les persones que han participat en les activitats dels projectes ‘Canvia el Verb’ i ‘1,2,3 Salvada’.

El perfil dels joves que s’adrecen a l’Oficina Jove del Bages, l’any 2013 el  57% tenia estudis obligatoris i el 33% estudis postobligatoris, mentre que el 2014, el percentatge de joves amb estudis obligatoris creix fins al 66%, en front dels d’estudis postobligatoris (25%). Tant el 2013 com el 2014, hi ha un 7% de joves amb títol universitari que han fet alguna consulta  a l’Oficina Jove del Bages, i un 3% el 2013 i un 2% el 2014, que no tenien estudis.

Pel que fa al sexe,  mentre que el primer any, la població femenina va fer més consultes que la masculina (un 52% de dones en front d’un 48% d’homes), la tendència s’ha invertit aquest any, sent la població masculina (62%) la que més s‘ha adreçat a l’Oficina Jove del Bages.

L’any 2013, les consultes més freqüents van ser en temes relacionats amb l’àmbit cultural (417 consultes), educació formació (368 consultes), salut i esports (196 consultes) i treball (120 consultes). Els segueixen les consultes en l’àmbit del lleure (93), participació (55), habitatge (34) o turisme (16). El 2014, els temes relacionats amb l’educació i la formació (327) i amb la salut i l’esport (250) prenen el relleu a les consultes culturals (155) o treball (83).

Propostes pel 2015

A partir del 2015 l’Oficina Jove del Bages vol continuar sent referent a la comarca en els àmbits de l’emancipació i la participació juvenil i es treballarà coordinadament  com fins ara, amb el Consell Comarcal del Bages i amb tots els serveis d’informació juvenil del Bages.

En l’àmbit de l’ocupació, hi ha previstos un taller de videocurrículum per joves, una assessoria d’ocupació, l’edició d’una mini guia en l’àmbit de l’ocupació i l’elaboració d’un llistat de feines per períodes concrets (hivern, estiu...).

Pel que fa a la salut, hi ha previsió d’obrir una assessoria en matèria de drogues, sortides dels àngels de nit (29 de novembre, en el marc del dia mundial contrala SIDA), formació sobre drogodependències per a professionals,  l’exposició “tabac al descobert”, l’edició d’una mini guia en l’àmbit de salut,  una formació per a  joves en sexualitat i afectivitat i una per a professionals sobre noves formes de violència a través de les xarxes socials i campanyes de prevenció de trastorns alimentaris i dela SIDA, d’informació sobre pírcings i tatuatges i contra la violència de gènere.

Referent a l’educació, se seguirà fentla Firade l’estudiant,  assessorament  i exposicions sobre estudis artístics i acompanyament i informació sobre els itineraris. A més, es vol disposar d’una cartellera d’habitatge per facilitar l’emancipació dels joves i una edició d’una mini guia en l’àmbit d’oci nocturn i un recull d’activitats d’estiu per joves i infants, en relació a l’oci.

La consellera d’Ensenyament i Joventut ha volgut destacar, durant la roda de premsa, els programes de voluntariat europeu que s’impulsen tant des del Consell Comarcal com des de l’Oficina Jove i que són poc coneguts pels joves malgrat oferir nombroses avantatges. El programa consisteix a treballar de forma voluntària en algun país dela UnióEuropea, amb totes les despeses cobertes: vol, allotjament, alimentació, assessorament... i que permet al jove la immersió lingüística en una llengua estrangera i a la vegada la vivència durant 6, 9 o 12 mesos en una cultura diferent. En canvi, ha dit, que si que hi ha joves europeus que fan de voluntaris en diferents punts de la comarca.

El sistema de Garantia Juvenil

El Sistema de Garantia Juvenil és un programa que s’aplica a nivell europeu amb l’objectiu  de reduir l’atur juvenil, en funcionament des d’aquest any. S’hi poden inscriure les persones joves no ocupades ni integrades als sistemes d’educació o formació més grans de 16 anys i menors de 25 anys, o menors de 30 anys en el cas de joves amb un grau de discapacitat igual o superior al 33%, inscrits o no als serveis d'ocupació.

En un termini de quatre mesos, els joves apuntats al programa reben  una oferta de treball, de formació o de pràctiques.  Per a més informació consulta el web de l’Oficina Jove del Bages. 

Les Oficines Joves van atendre el 2013 a Catalunya 600.000 usuaris

Les Oficines Joves formen part del model d’equipaments i serveis per a la joventut que el Departament de Benestar Social i Família estén arreu del país per afavorir l’emancipació juvenil i la territorialització dels serveis. 

El director general de Joventut del departament de Benestar Social i Família dela Generalitat, ha explicat durant la roda de premsa, que “durant el 2013, els 294 Punts d’Informació Juvenil i les 32 Oficines Joves van atendre uns 600.000 joves”.

Ha destacat que les qüestions més demanades pels usuaris van ser les relacionades amb l’oferta formativa i educativa existent a Catalunya, amb un 27% del conjunt de les consultes. La cerca d’informació i assessorament sobre el mercat laboral va ser la segona qüestió més sol·licitada, amb un 17% del total de consultes.

El lleure i la cultura com les dues temàtiques següents en nombre consultes, amb un 13% i 10% respectivament, seguides de les tecnologies de la informació i la comunicació (9%), la salut i esports (7%), l’habitatge i el turisme (5%, percentatge que, en el cas del turisme, és del 8% els mesos d’estiu), la cohesió social i aspectes relacionats amb la participació juvenil (3% cadascun), la solidaritat i les relacions internacionals (1%), i el medi ambient i consum (menys de l’1%).

El perfil d’usuari dels Punts d’Informació Juvenil i les Oficines Joves el 2013 correspon a un noi de 20 anys o menys amb l’Educació Secundària acabada. Per sexes, els nois han suposat el 56% de les consultes davant un 44% de les noies.

Més informació

Espai Joan Amades, C/ sant Blai 14, Manresa

Telèfon: 93 877 13 60 bages@oficinajove.cat

Horari: Dilluns, dimarts i dijous de 9:00 a 14:00h i les tardes de dilluns a divendres de 17:00 a 20:00h

http://www.oficinajove.cat/index.php/ca/oficina/oficina-jove-del-bages

www.manresajove.cat

Destaquem
Banners anteriors
  • Opinió Grups Municipals
  • App de seguretat per a comerços
  • WC Publics
  • Síndic de Greuges
  • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
  • Banca ètica
  • Manresa ciutat civica
  • Banner PA ICAM
  • Municipis per la independència
  • Projecte simbiosi industrial
  • Banc ADN
  • Consulta del planejament vigent
  • Carrer del balç
  • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat