Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

El nou director-gerent d'Aigües de Manresa, Antoni Ventura, explica que treballarà per consolidar el model públic d'èxit de l'empresa

Imatge de la notícia
16/07/2018

Nova etapa a Aigües de Manresa, amb l’estrena del nou director-gerent, Antoni Ventura, que ha començat a treballar aquesta setmana en substitució de Josep Alabern, que havia ocupat el càrrec des de 1981. Acompanyat de l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i del primer tinent d’alcalde i també representant del Consell Comarcal al Consell d’Administració de l’empresa, Marc Aloy, el nou director-gerent ha demanat avui, en la presentació, ser considerat “un manresà més, que treballarà perquè el model públic d’Aigües de Manresa, que és un referent arreu del país, segueixi avançant”.


 

Antoni Ventura i Ribal és des d’aquesta setmana nou director-gerent d’Aigües de Manresa. Entre ahir i avui està coneixent l’equip directiu i els treballadors, i avui ha comparegut en roda de premsa davant dels mitjans de comunicació, juntament amb l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i el primer tinent d’alcalde, Marc Aloy, també representant del Consell Comarcal al Consell d’Administració d’Aigües de Manresa. La presentació s’ha fet a les instal·lacions de l’empresa, a la Plana de l’Om.

 

 

El nou director-gerent d’Aigües de Manresa ha assegurat que “em sento privilegiat d’entrar formar part d’aquest equip”, que ha definit com “el principal actiu de l’empresa”. Ventura ha afirmat que “per a mi, Aigües de Manresa ha estat sempre un referent en el sector de l’aigua amb un model de gestió pública” i ha recordat que “ja als anys 80, Aigües de Manresa va iniciar un model de gestió públic innovador, que ha anat creixent i entrant en l’àmbit del clavegueram i del sanejament, entre altres. També s’ha estès territorialment, s’ha anat diversificant i creixent, sempre amb solidesa i eficiència”. Per això, hi ha afegit, “és una empresa que ha construït uns fonaments molt sòlids i jo vinc aquí a col·laborar per continuar construint aquest model”.

 

Ventura s’ha referit als reptes que té per davant, tant  regulatoris, que passen per la supramunicipalització de l’empresa, com els tecnològics: “Agafo amb molta il·lusió aquesta responsabilitat, i estic a disposició de Manresa, la comarca i més enllà per continuar aportant progrés i benefici a la ciutadania”. Ventura ha demanat ser considerat “un manresà més, que ve a intentar sumar”.

 

El nou gerent d’Aigües afirma que “sempre he intentat transmetre els meus valors a la feina i a la vida. Intento ser una persona transparent, molt oberta, m’agrada anar de cara i entomar les crítiques i comentaris, perquè crec que és la manera de desfer equívocs i clarificar les coses. He convidat els treballadors de l’empresa a expressar les seves inquietuds, que manifestin les seves idees. M’agrada recollir les idees de tothom i tenir l’oportunitat de discutir-les i arribar a solucions consensuades. Aquesta és la meva actitud”. També ha afirmat que “no sóc infal·lible, també m’equivoco, i estic disposat a corregir el que calgui i a trobar solucions de consens. Els reptes que tenim són molt importants, i tenim un equip molt preparat per afrontar-los”.

 

Ventura ha explicat que ja coneixia Josep Alabern de fa molts anys, per la seva activitat al sector, i que “ahir vaig tenir l’ocasió de començar a treballar amb l’equip directiu. La veritat és que me n’he emportat una impressió molt positiva i estic encantat de continuar treballant amb tots ells”.

 

També ha remarcat que mantindrà la trajectòria que ha seguit Aigües de Manresa fins ara perquè “sóc molt conscient de la força d’Aigües de Manresa, del seu protagonisme a la ciutat, és una empresa far per a la societat, i és un privilegi formar-ne part”.

 

En relació al debat sobre la seva designació, ha explicat que “més que les opinions d’inici, crec que s’haurà d’anar veient la trajectòria. Estic obert a parlar amb tothom, sóc conscient del debat públic al sector i a la població sobre el model de gestió. Jo tinc un passat, he treballat en una empresa privada, però gràcies a això he après els reptes del sector, he adquirit un criteri i aquesta experiència crec que m’han capacitat per, entre altres coses, assumir aquesta responsabilitat. Però la línia estratègica d’Aigües de Manresa està claríssima. No hi ha cap discussió i és un model a seguir, ho ha demostrat durant tots aquests anys”.

 

Nou gerent en un moment de canvi per a l’empresa

 

L’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha donat la benvinguda a Antoni Ventura i ha recordat que el relleu a la gerència coincideix en un moment què Aigües de Manresa, en compliment de la normativa europea, passa a ser una empresa municipal a supramunicipal: els municipis a qui dona servei passen a ser accionistes de l’empresa, que manté el seu caràcter 100% públic, així com el Consell Comarcal i la Mancomunitat de Municipis del Bages per al Sanejament. L’alcalde ha afirmat que alguns municipis ja han anat adquirint accions per formar part de la Junta General d’Accionistes, requisit per continuar rebent el servei, i d’altres ho aniran fent properament.

 

Valentí Junyent ha recordat que el procés de selecció del nou gerent ha estat “obert, rigorós i ampli”, i  va acabar amb tres noms. “En la darrera tria, el comitè de selecció va considerar que la persona més idònia per afrontar els nous reptes de l’empresa i ocupar el càrrec era el Sr. Antoni Ventura”.

 

L’alcalde també ha agraït la feina de Josep Alabern, que justament avui fa 77 anys i que demà s’acomiadarà del Consell d’Administració. Segons l’alcalde, Alabern ha posat en pràctica un model de gestió “que ha conduït a l’èxit i ha fet manresanisme amb la gestió de l’aigua”. Per a Junyent, el model implantat per Alabern “ha estat mirall per moltes altres empreses municipals de gestió d’aigües, com ara les de Reus, Vilafranca, Vilanova, el Prat, Reus i Mataró, que són els qui juntament amb nosaltres, formem la CONGIAC”. L’alcalde ha reforçat la idea que “el Consell d’Administració és qui garanteix la continuïtat d’aquest model, amb tota la confiança amb el nou responsable i el seu equip directiu, que serà el mateix que hi havia fins ara”.

 

El primer tinent d’alcalde, Marc Aloy, ha explicat que “som davant d’un procés de relleu d’una persona que ha exercit un lideratge molt potent durant 36 anys a Aigües de Manresa, però amb un vincle amb les aigües de la ciutat encara anterior. Per fer un relleu d’aquesta envergadura hi ha una complexitat, que entra dins la normalitat. Seria estrany que el relleu d’una persona que ha comandat Aigües durant tant temps no generés debat”.

 

Per a Aloy, Alabern ha assolit un nivell d’èxit important a Aigües de Manresa com a empresa municipal, “amb uns valors que compartim, i que ha sabut transmetre al seu equip directiu. L’èxit, per tant, és també haver-se sabut rodejat d’un equip potent. El relleu el fem del gerent, però l’equip que ha aconseguit aquests èxits continua formant part de la companyia, comptem amb ells i així ho hem traslladat al gerent”.

 

Aloy s’ha referit també al fet que aquesta empresa que ha estat durant 36 anys municipal, “continuarà sent 100% pública però supramunicipal. Volem oferir aquest servei públic a la resta de municipis, el Consell Comarcal i a la Mancomunitat de Municipis del Bages per al Sanejament. El procés va començar fa un any i mig amb la modificació estatutària i la incorporació de nous membres al Consell d’Administració”.  Aloy ha mostrat també la “màxima confiança en el nou gerent. Estem segur que sabrà seguir projectant l’empresa, en col·laboració amb l’equip directiu i els treballadors”.

 

El tinent d’alcalde ha recordat també que “el fet que l’empresa sigui pública no depèn del gerent sinó dels òrgans de gestió: el Consell d’Administració i la Junta general”. Igualment, ha recordat que dues altres empreses que depenen de l’administració a casa nostra (el Consorci del Bages per a la Gestió de Residus i Manresana d’Equipaments Escènics), que són referents arreu del país, “estan totes dues dirigides per persones que venien de l’empresa privada. Podem fer debats però el més important és posar-nos a treballar i veure els resultats”.

 

25 anys d’experiència en el sector de l’aigua

 

Antoni Ventura i Ribal (Barcelona, 1961), és Llicenciat en Ciències Econòmiques, en Dret i en Història Contemporània. Ha fet cursos de postgrau en Prospectiva i Estratègia Industrial, en Desenvolupament Local i Regional, i en Gestió Privada d’Infraestructures.

 

Té una experiència de més de 25 anys en el sector de l'aigua. Ha desenvolupat la major part de la seva carrera professional al grup Agbar, després Suez, on ha ocupat diverses responsabilitats. Va començar com a cap de Control de Gestió a Aigües de Barcelona l’any 1992, i posteriorment va passar a exercir de cap del Servei de Planificació (1995-2001) i director de Nous Productes i Serveis (2002-2004).

 

Posteriorment, es va incorporar a Sorea, com a sots-director de zona i després com a sots-director comercial (2005-2008). Entre 2008 i 2012 va ocupar la direcció general de la filial dedicada a les solucions industrials del grup. El seu últim destí al grup, durant el període 2012-2017, el va portar a Bristol, Regne Unit, com a màxim responsable del negoci no regulat en aquell país. En aquell període va ser membre del Comitè Executiu de la Spanish Chamb er of Commerce in Great Britain.

 

Recentment, s’havia incorporat a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, com a adjunt a la direcció de Medi Ambient.

 

Coneixedor dels reptes del sector de l’aigua, és autor de diverses publicacions i ha participat en projectes i activitats formatives relacionades amb la prospectiva, la planificació estratègica, el desenvolupament econòmic i la gestió de l’aigua. Els seus interessos professionals se centren en el pensament estratègic, la innovació, la gestió del coneixement i la gestió del canvi. Parla anglès i francès.

 

Pel que fa a la seva activitat cultural i associativa, entre el 1996 i el 1998 va ser secretari general del Centre Català de Prospectiva, associació que promovia la Prospectiva i els Estudis de Futur com una eina per fer front a la complexitat dels temps actuals. Entre 1994 i 1998, va ser membre del consell de redacció de la revista Papers de Prospectiva.

 

Entre 1997 i 2012 va ser membre de la junta directiva del Cercle d’Agermanament Occitano-Català, associació dedicada a l’enfortiment de les relacions culturals i econòmiques entre Catalunya i Occitània. Editor del número 1 de la revista Plec del CAOC (2000), va ser secretari general de l’associació entre 2001 i 2003.

Destaquem
Banners anteriors
  • Opinió Grups Municipals
  • App de seguretat per a comerços
  • WC Publics
  • Síndic de Greuges
  • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
  • Banca ètica
  • Manresa ciutat civica
  • Banner PA ICAM
  • Municipis per la independència
  • Projecte simbiosi industrial
  • Banc ADN
  • Consulta del planejament vigent
  • Carrer del balç
  • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat