Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

El projecte Nits Q impulsa propostes per fomentar un oci nocturn més saludable a Manresa

Imatge de la notícia
21/07/2014

La reactivació dels Àngels de Nit, sessions de formació i comunicació més fluida amb la policia local i els professionals de l’oci nocturn, elaborar menús de combinats sense alcohol, i l’adhesió de locals al distintiu Q de festa, entre d’altres, són algunes de les iniciatives plantejades.

 

El projecte Nits de Qualitat (Nits Q), promogut per la Subdirecció General de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya i impulsat per l’Ajuntament de Manresa, és una taula de treball participada pels diferents agents implicats en l’oci nocturn que té per objectiu fer un espai més segur, atractiu i saludable.

En la sessió celebrada durant aquest mes de juliol s’han presentat una sèrie de propostes com reactivar els Àngels de Nit, establir una comunicació més fluida entre la policia local i els propietaris dels establiment, impartir sessions formatives a aquests últims, elaborar cartes de còctels sense alcohol, l’adhesió de locals d’oci nocturn al distintiu Q de festa (Distintiu de qualitat de l’APSCAT) etc.

Les propostes per fomentar un oci nocturn més saludable han estat presentades avui pel subdirector general de Drogodependències de la Generalitat de Catalunya, el Dr. Joan Colom; la regidora de Sanitat, Serveis Socials, Acollida i Cooperació, Mercè Rosich; la regidora de Participació Ciutadana, Joventut i Gent Gran, Àuria Caus; i la regidora de Seguretat Ciutadana, Olga Sánchez.

També han assistit a la presentació el president de la Delegació Comarcal del Bages del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, el Dr. Pere Bonet; la representant del Servei Regional a la Catalunya Central de l’Agència de Salut Pública de Catalunya del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, Mª Dolors Coll i Areñas; i de part de la divisió de Salut Mental d’Althaia ha vingut la psicòloga clínica Antònia Raich.

Igualment han assistit representants d’establiments d’oci nocturn, de Mossos d’Esquadra, Policia Local, i dels Àngels de nit.

La regidora Àuria Caus ha donat la benvinguda als assistents i ha agraït a l’Agencia Catalana de Seguretat la seva intervenció per tirar endavant les Nits Q a Manresa.

El Dr. Joan Colom, per la seva banda, ha emfatitzat “la necessitat d’aconseguir un espai d’oci nocturn saludable com un aspecte fonamental de la Salut Pública i ha esmentat que cada taula de Nits Q s’adapta al municipi concret”. “Actualment”, ha seguit Colom, “hi han implicats 22 municipis, el darrer dels quals és Manresa”.

Propostes Nits Q Manresa

La regidora Caus ha fet una breu exposició de totes les propostes consensuades fins el moment per la taula de treball de Nis Q  Manresa:

Els Àngels de Nit són un grup de voluntaris entre estudiants d’Animació Sociocultural que actuen en festes majors i populars establint vies de comunicació amb el jovent per conscienciar-los sobre els riscs de l’abús del consum d’alcohol i altres drogues, així com de les  malalties de transmissió sexual i embarassos no desitjats. La formació ha estat impartida i coordinada per Joventut i la Subdirecció General i ha comptat amb experts en la matèria.

La seva primera actuació va ser aquest passat mes de juny durant la celebració de la revetlla de Sant Joan a Artés i va ser valorada molt positivament. Està previst que tornin a sortir el dia 29 d’agost per la Festa Major de Manresa.

El Dr. Colom ha emfatitzat la implantació del distintiu “Q de festa !” com a símbol de qualitat. Per aquest motiu ja s’ha engegat un procés d’adhesió de diversos establiments a quest distintiu. Els serveis que promou “Q de festa !” dins dels espais d’oci nocturn es divideixen en bàsics i extres.

Entre els serveis bàsics s’ofereix la possibilitat de formar als “ Barmans “ sobre temes de salut i com actuar preventivament, de donar possibilitats als clients de controlar el grau d’alcoholèmia, d’accedir a aigua fresca, així com adquirir preservatius, entre d’altres. Entre els serveis extra hi ha la opció d’obtenir taps per les orelles i aliments, zones chill out, assistència medica, etc.

El subdirector general de Drogodependències de la Generalitat de Catalunya ha assegurat que “ja hi ha 7 ciutats amb segell de qualitat, 40 locals (10 d’aquests són a Manresa) i s’han fet 18 formacions”.

L’aspecte formatiu ha estat ressaltat per la regidora de Seguretat Ciutadana, Olga Sanchez que ha manifestat que “en aquest sentit les accions que porten a terme els cossos de seguretat són més preventives que repressives i que s’estan preparant uns tallers que es faran després de l’estiu per conèixer tècniques de primers auxiliars, com tractar a consumidors potencialment perillosos, etc.

Els caporals de Mossos d’Esquadra, Josep Fuster i de Policia Local, Jordi Cèsar, han explicat una altre de les iniciatives, plantejada per Mossos d’Esquadra, que  és que ells mateixos junt amb la Policia Local ofereixin sessions de formació per als professionals d’oci nocturn per saber com actuar en situacions relacionades amb el consum, la seguretat, la gestió de conflictes, etc.

Per la seva banda la Policia Local considera que hi d’haver una comunicació més fluida amb els encarregats de locals nocturns i facilitarà el numero de telèfon d’un cap de departament per comunicar-s’hi directament si hi ha conflictes durant la nit.

Es proposa també recordar als comerços de cara la Festa Major de Manresa que està prohibit vendre begudes alcohòliques a menors d’edat i que aquest fet comporta l’aplicació d’una sanció corresponent.  A la vegada es faran sessions de formació sobre la dispensació d’alcohol i, també, de suport vital, als responsables de les barres que s’instal·lin durant la festa.

També se suggereix, de part d’alguns locals, d’elaborar una carta especifica i saludable basada en combinats sense alcohol. Aquest menú ha d’incloure tres o quatre còctels senzills de fer que ha d’estar present a tots els establiments que formen la plataforma de Nits Q Manresa.

Al seu torn, la regidora de Sanitat, Mercè Rosich ha manifestat que des de Sanitat “ja s’estaven portant a terme accions de prevenció i promoció de consum responsable però que ara amb la plataforma Nits Q es podran desenvolupar iniciatives més concretes i més participades”.

Posteriorment han pres la paraula el Dr. Bonet i Antònia Raich que han expressat la seva satisfacció pel projecte i, en paraules del Dr. Bonet, “si això es fa nosaltres tindrem menys clients, la qual cosa és una millora general de la salut i la societat.

Diagnòstic centrat en l’oci nocturn

Aquest projecte de millora de qualitat de l’oci nocturn s’ha anat construint a partir dels temes tractats en una fase prèvia on es van diagnosticar tot una sèrie d’aspectes que calia desenvolupar, sobretot relacionats amb el consum d’alcohol i altres substàncies.

Aspectes com la relació entre el botellot, el soroll i l’incivisme a l’espai públic, les promocions 2x1 o la “happy hour”, que fomenten l’abús de begudes alcohòliques, especialment entre els menors d’edat. A aquest problema se suma que determinats comerços els hi venen alcohol tot i que aquesta és una conducta sancionable.

A més a més, es detecta el vincle entre les aglomeracions de gent durant la Festa Major i les trobades “L’alternativa de l’alternativa”, entre els joves via xarxes socials, per reunir-se en una determinada plaça durant la nit per beure i consumir.

Aquesta diagnosi va precedir la segona sessió de la taula de treball de Nits Q on es van definir les propostes ja esmentades.

La plataforma Nits Q Manresa està formada per l’Ajuntament de Manresa, la Policia Local, Mossos d’Esquadra, Consell Comarcal, la Subdirecció General de Drogodependències, Agència de Salut Pública, Althaia, animadors socioculturals, associacions de veïns, el Col·legi Oficial de Metges, la Fundació Universitària del Bages (FUB), el Gremi d’Hosteleria, i els locals d’oci nocturn de la ciutat.

El següent pas de la taula de treball serà fer operatives les propostes consensuades començant per designar les persones responsable de la coordinació i seguiment de cada iniciativa; definir l’objectiu general i els específics de cada acció; i triar la metodologia per dur a terme la proposta concretant les fases d’execució, les activitats a implementar, els recursos necessaris i el calendari previst.

Destaquem
Banners anteriors
 • Opinió Grups Municipals
 • WC Publics
 • Síndic de Greuges
 • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
 • Banca ètica
 • Manresa ciutat civica
 • Banner PA ICAM
 • Municipis per la independència
 • Projecte simbiosi industrial
 • Banc ADN
 • Consulta del planejament vigent
 • Carrer del balç
 • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat