Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

Manresa commemora la Diada i recorda les Bases en un acte molt participat a la plaça Onze de Setembre

Imatge de la notícia
10/09/2017

Manresa ha celebrat aquest matí l'acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya, a la plaça Onze de Setembre. Amb un públic nombrós i l'adhesió de 52 entitats que han fet la seva ofrena floral, l'acte ha estat dedicat a les Bases de Manresa, amb motiu del 125è aniversari de la seva aprovació. L'alcalde ha recordat el paper rellevant de Manresa fa 125 anys, quan es van aprovar les Bases, i ha reivindicat la capacitat de "resistir i de ser forts" avui dia: "no és hora de dubtes ni de vacil·lacions, cal valentia, fermesa i decisió per poder arribar fins al final" i poder votar en el referèndum de l'1 d'octubre.

 

Un total de 52 entitats han participat aquest matí a l'acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya a Manresa, a la plaça Onze de Setembre, una xifra que supera la de l'any anterior, en què van participar-hi 45 entitats. Totes han fet la tradicional ofrena floral.  Un nombrós públic ha seguit l'acte, en una edició especialment significativa, a poques setmanes del referèndum d'autodeterminació que el Parlament de Catalunya ha convocat per al proper 1 d'octubre. Les referències a la situació política actual han marcat els parlaments, a càrrec dels comissaris de les Bases de Manresa i l'alcalde, Valentí Junyent.

 

L’acte institucional per commemorar la Diada Nacional de Catalunya, presidit per la bandera estelada, segons l'acord del Ple de l'Ajuntament, ha començat a les 11 del matí. Enguany, amb motiu de la commemoració del 125è aniversari de les Bases de Manresa, el parlament ha anat a càrrec dels seus comissaris, Francesc Comas i Jordi Rodó.

 

L’acte s'ha iniciat amb Ball d’Homenatge a la Diada de Catalunya, a càrrec de Sandra Sòria Fíguls, dansaire de l'Esbart Manresà de l'Agrupació Cultural del Bages. A continuació hi ha hagut el parlament de Francesc Comas i Jordi Rodó, comissaris de la commemoració del 125è aniversari de les Bases de Manresa. Després de fer un repàs de la situacio històrica de 1892 i la significació de l'aprovació de les Bases a Manresa, els comissaris han deixat clar que "venim de lluny. El 1892 es van aprovar les bases per a una constitució regional, i avui discutim la creació d'una república independent. Avui no cal que es reuneixin 100 prohoms, perquè tenim un parlament representatiu i un mandat democràtic que dona veu i vot a la ciutadania. Per això, en moments claus com l'actual, Manresa tornarà a ser al capdavant de la defensar dels drets nacionals. No tenim por".

 

Seguidament, l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha pres la paraula per remarcar la coincidència, enguany, de la Diada amb l'aniversari de les Bases de Manresa, que ens permet "fer una mirada enrere i veure que a la nostra ciutat, el 1892, un grup de personatges ja es va plantejar la necessitat que Catalunya tingués una constitució pròpia". Junyent ha afirmat que aquells palntejaments "han quedat superats per la realitat", però "les Bases de Manresa continuen sent un document importantíssim, un referent del catalanisme".

 

L'alcalde ha assegurat que el moment actual "ens reclama que mantinguem aquesta capacitat de resistir i de ser forts. Perquè només així podrem superar els obstacles que tenim al davant. No és hora de dubtes ni de vacil·lacions. Ho ha demostrat el nostre govern, amb el president Puigdemont al capdavant, i també el Parlament". L'alcalde considera que "la ciutadania espera que donem el millor de tots nosaltres, valentia, fermesa i decisió per poder arribar fins al final i que tots plegats puguem votar: els del Sí, que esperem que siguem majoria; però també els del No. Tot això també ho fem per ells".

 

Junyent considera que "hauríem de demanar als demòcrates que no són independentistes que estiguin al costat dels que volem que la ciutadania d’aquest país tingui urnes l’1 d’octubre per exercir el seu dret a decidir. Encara que estiguin en contra de la independència, si és que realment creuen en la democràcia, haurien de reclamar també el seu dret a votar".

 

L'alcalde ha tancat la seva intervenció amb un record per a les víctimes dels atemptats del 17 d'agost a Barcelona i Cambrils i ha animat tothom qui pugui a participar aquesta tarda a la manifestació de Barcelona "per demostrar a tot el món la força i la potència dels desitjos de democràcia que hi ha al nostre país".

 

LLegiu el discurs íntegre de l'alcalde de Manresa amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya

 

Posterioment ha tingut lloc l’ofrena floral de l’Ajuntament, institucions i de les entitats manresans que s’hi han adherit. Tots s'han anat acostant al centre de la plaça, on hi ha la làpida amb la inscripció "Manresa als lluitadors per les llibertats nacionals de Catalunya".

 

L’acte, conduït per Montse Morera, de TLB Grup, ha comptat amb la presència de representants de la delegació del Govern de la Generalitat a la Catalunya central i del Consell Comarcal del Bages.

 

Durant l'acte institucional s'ha cantat el Cant del l’Himne Nacional de Catalunya anirà a càrrec de les diferents corals de Manresa: Capella de Música de la Seu, Cor parroquial de Sant Josep del Poble Nou, Coral Eswèrtia, Coral Font del Fil i Orfeó Manresà, dirigides per Antoni Garriga.

 

Finalment, s'ha fet la ballada de la sardana "La Santa Espina", amb la col·laboració de sardanistes del Grup Sardanista Dintre del Bosc i del Grup Sardanista Nova Crida.

Destaquem
Banners anteriors
  • Opinió Grups Municipals
  • App de seguretat per a comerços
  • WC Publics
  • Síndic de Greuges
  • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
  • Banca ètica
  • Manresa ciutat civica
  • Banner PA ICAM
  • Municipis per la independència
  • Projecte simbiosi industrial
  • Banc ADN
  • Consulta del planejament vigent
  • Carrer del balç
  • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat