Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

L'Ajuntament i la FUB posen en marxa una enquesta per conèixer la percepció de la salut a Manresa

Imatge de la notícia
05/07/2017

L’enquesta es respondrà a peu de carrer o de forma telemàtica a través del web municipal. Els resultats obtinguts seran de gran interès de cara a la elaboració del Pla de Salut Manresa 2017-2021, el document director que guiarà les accions municipals a desenvolupar en l’àmbit de salut al municipi.


 

Els manresans i manresanes que ho desitgin poden a partir d’avui respondre una enquesta que té l’objectiu de conèixer la percepció de la salut a la ciutat de Manresa. Es tracta d’una iniciativa impulsada conjuntament entre l’Ajuntament de Manresa i la Fundació Universitària del Bages, com a campus UManresa dela UVic-UCCque contribuirà a elaborar el futur Pla de Salut de Manresa 2017-2021, el document director que guiarà les accions municipals a desenvolupar en l’àmbit de salut al municipi.
 

Els detalls d’aquesta enquesta els han presentat avui la regidora de Salut de l’Ajuntament de Manresa, Mercè Rosich; el Director de Recerca i Innovació de la Fundació Universitària del bages-UManresa-UVic-UCC, Xavier Gironès; i la tècnica de Salut de l’Ajuntament de Manresa, Elisenda Solsona.
 

Rosich ha valorat de forma molt positiva l’arrencada d’aquesta eina que “contribuirà a conèixer la percepció de salut que tenen els ciutadans i ciutadanes de Manresa, una opinió molt necessària que complementarà el treball tècnic que realitzen altres grup específics en diferents àmbits i que ajudarà a enriquir  la diagnosi del Pla de Salut” que s’espera poder finalitzar abans d’acabar l’any. La regidora ha agraït el treball que ha desenvolupat la FUB per tenir “una eina metodològica validada que ens ajudi a conèixer la percepció que tenen els ciutadans, amb opinions del màxim de persones possibles, de diferents franges d’edat i dels diferents barris de la ciutat”.
 

Per la seva part, Xavier Gironès ha explicat que l’enquesta consisteix en 55 preguntes que abasten diferents temes a l’entorn de la percepció de la salut a la ciutat (Atenció sanitària, serveis socials, dependència, envelliment saludable, salut mental, pobresa, alimentació, violència de gènere, treball, fonts públiques, soroll, habitatge, residus,  zones verdes, transport públic, via pública, escoles, cultura, lleure, esport, mobilitat, accessibilitat, seguretat, contaminació, entre d’altres). L’enquesta ofereix a totes les qüestions plantejades cinc diferents respostes: Totalment en desacord; en desacord; ni d’acord ni en desacord; d’acord; i totalment d’acord. 
 

Una eina pionera
 

El director de Recerca i Innovació de la FUB ha manifestat que aquesta enquesta valora subjectivament la salut municipal en relació amb els paràmetres que, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), defineixen una ciutat saludable. Ha assegurat que aquesta és una eina “pionera” per valorar la percepció de salut i que, a partir d’ara, estarà disponible per altres municipis que puguin tenir interès a aplicar-la.
 

Gironès ha informat que a finals de l’any passat (octubre-desembre) es va fer una primera tanda pilot d’enquestes -345 en total- per conèixer la validesa d’aquesta eina i que ara, després d’alguns retocs per millorar la seva efectivitat, ja es posa en marxa en una segona fase que ja pretén arribar als diferents grups poblacionals i tots els sectors de la ciutat.  
 

L’enquesta serà administrada a peu de carrer per personal expressament designat perla UManresa-FUBi ja està disponible al següent enllaç de la pagina web municipal.

 

Un treball de diagnòstic que va començar el 2016

L’any 2016 la UManresa-FUB va elaborar un document de diagnòstic de la salut a la ciutat que recull totes aquelles dades objectives rellevants i, prenent aquesta informació com a base per a l’elaboració del Pla de Salut, s’estan desenvolupant sessions de treball amb grups d'experts de tots els àmbits relacionats amb la salut per tal de recollir les necessitats que, dins de l'àmbit competencial municipal, té la ciutat de Manresa.
 

Paral·lelament, des de la mateixa institució universitària s'ha treballat en l’elaboració d’aquesta enquesta, una eina metodològica que ha de permetre mesurar la percepció de la ciutadania respecte a la salut a la nostra ciutat. El mètode, batejat com a "Manresa MAPS” (Mètode d'Apreciació dela Percepcióde Salut) ha passat una fase de validació per part de l'Àrea de Recerca i Innovació de la UManresa-FUB i ara s'adreça a la ciutadania per tal de poder conèixer com es valora subjectivament la salut municipal en relació als paràmetres que, segons l’OMS, defineixen una ciutat saludable.

 

 

Destaquem
Banners anteriors
  • Opinió Grups Municipals
  • App de seguretat per a comerços
  • WC Publics
  • Síndic de Greuges
  • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
  • Banca ètica
  • Manresa ciutat civica
  • Banner PA ICAM
  • Municipis per la independència
  • Projecte simbiosi industrial
  • Banc ADN
  • Consulta del planejament vigent
  • Carrer del balç
  • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat