Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

Manresa presenta les línies bàsiques per exercir de Capital de la Cultura Catalana 2018

Imatge de la notícia
30/03/2017

Avui s’han donat a conèixer els principals eixos i objectius d’una celebració adreçada a ampliar la difusió, l’ús i el prestigi social de la cultura i la llengua catalana i, en el cas de Manresa, ha de contribuir a potenciar el discurs cultural de la ciutat, posar en valor els actius culturals de què disposa, propiciar la generació de noves propostes i promocionar Manresa com a municipi organitzador.  La intenció és que la capitalitat cultural sigui el catalitzador per reivindicar Manresa com a motor cultural, econòmic i social.

 

 

El compte enrere perquè Manresa sigui la capital de la Cultura Catalana 2018 ha arrencat avui amb la presentació de les línies bàsiques d’una celebració que situarà la capital del Bages com a referent cultural del país. El tret de sortida l’ha donat aquest matí l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, la regidora de Cultura, Anna Crespo; i el  president de l'organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, els quals han avançat els principals objectius d’aquesta fita cultural que tindrà lloc durant tot l’any que ve.

 

Valentí Junyent ha manifestat que la capitalitat cultural de Manresa “és un nou repte de ciutat” que ajudarà a continuar “la projecció de Manresa en l’àmbit de la cultura”. Per a l’alcalde, la ciutat compta amb un gran capital cultural i patrimonial, amb actius molt importants com el teatre Kursaal o la Fira Mediterrània, a banda d’un magnífic patrimoni històric i arquitectònic “que podrem posar a l’aparador gràcies a la celebració d’aquest esdeveniment, que serà un èxit segur, amb el suport i la col·laboració de tothom”.

 

L’alcalde ha explicat que el pressupost inicial per a celebració de la capitalitat és de 75.000 euros per aquest 2017 i “resta per concretar la xifra per al 2018, que s’haurà de finançar amb recursos propis municipals, les aportacions de les institucions (Generalitat i Diputació) i de les iniciatives privades, les quals estan encara en una fase inicial de prospecció”. Per a Junyent “la nostra voluntat és aconseguir el màxim de ressò i projecció amb els recursos disponibles”.

 

Per la seva part,  Xavier Tudela ha afirmat que “amb aquest acte d’avui, Manresa posa el cronòmetre en marxa de la nova edició de la capital cultural", que recollirà el testimoni de la ciutat de Reus, que està acollint la capitalitat aquest any.  Després de contextualitzar la celebració de la capitalitat cultural i qualificar-lo “de concepte d’èxit arreu del món”, el president de l'organització Capital de la Cultura Catalana ha afegit que, per a les ciutats escollides, aquest esdeveniment significa “suma, integració, projecció i cohesió de país”.

 

Per a Tudela, adreçant-se a l’alcalde, “la capitalitat és una gran oportunitat i una finestra a través de la qual entraran en contacte amb la vostra realitat cultural”. Així mateix, ha afegit que “Manresa serà l’any que ve el referent del país gràcies a aquest projecte il·lusionant”.

 

Al seu torn, Anna Crespo ha qualificat la capitalitat cultural “de revulsiu i de gran oportunitat, un acte de ciutat on tothom és benvingut, que té la voluntat de mostrar tot allò que tenim a nivell cultural, per mostrar la qualitat i la potencialitat del teixit associatiu, de les empreses i dels nostres equipaments”. La regidora ha ressaltat que “l’any 2018, la ciutat serà un aparador que projectarà la ciutat i amb l’objectiu de tots els col·lectius se sentin representants”.  Crespo ha explicat, en aquest sentit, que la intenció és projectar la cultura en general, amb un equilibri de les disciplines artístiques, però amb voluntat de reforçar alguns elements “com són les arts visuals, la dansa i el circ”.

 

Manresa va ser seleccionada l’any 2014

 

El novembre de 2014, la ciutat de Manresa va ser designada Capital de la Cultura Catalana 2018, una iniciativa promoguda des del 2004 per l’Organització Capital de la Cultura Catalana per tal de "contribuir a ampliar la difusió, l’ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l’exterior".

 

La iniciativa s‘inspira en la Capital Europea de la Cultura, un títol que des del 1985 confereix la comissió i el parlament europeu a una o dues ciutats europees, que durant un any tenen la possibilitat de mostrar el seu desenvolupament i vida culturals.

 

Manresa compta amb un capital cultural i patrimonial gens menyspreable, que reforça el seu caràcter de capitalitat en l'àmbit territorial dela Catalunya Centrali que li permet afrontar amb garanties un repte com el dela CapitalitatCultural. 

 

En aquest sentit, aquest esdeveniment ha de servir per amplificar l'impuls i l'impacte de Manresa 2022 i altres projectes culturals de la ciutat. Ha de ser, en definitiva, un gran al·licient i catalitzador de la ciutat en termes culturals, turístics i de desenvolupament.

 

Manresa, Capital Cultural Catalana 2018 és un revulsiu per situar la ciutat al centre de la cultura catalana i un referent nacional. Ha de ser el catalitzador per reivindicar Manresa com a motor cultural, econòmic i social. L’esdeveniment ha de ser l’ocasió per fer més visibles els actius culturals ja existents a la ciutat i per ampliar el radi de la programació i la participació cultural envers àmbits tradicionalment menys coberts (arts visuals, noves tecnologies, diversitat, etc.).

 

 

Impulsar i posar en valor els actius culturals de la ciutat

 

Els objectius que s’ha marcat Manresa com a ciutat organitzadora són els següents :

  • Impulsar la construcció d’un discurs cultural de ciutat
  • Posar en valor els actius culturals de la ciutat i revitalitzar el sector
  • Generar dinàmiques participatives i sinèrgies entre els actors culturals
  • Afavorir els àmbits culturals menys desenvolupats
  • Propiciar la generació de noves propostes amb voluntat de continuïtat
  • Impulsar els equipaments com a catalitzadors de la vida cultural de la ciutat, donant un impuls a les seves programacions
  • Enfortir el lideratge municipal en el sector
  • Contribuir a la revitalització del Centre Històric des de la cultura

 

Programació. Estructura i continguts

 

La cultura és el conjunt d’expressions que conformen i donen sentit a una societat, ja sigui en totes i cadascunes de les arts: literatura, arts escèniques, la pintura, escultura, arquitectura, la música, audiovisuals, etc. com la resta d’activitats como pugui ser des de la ciència, passant per la gastronomia, fins arribar al patrimoni històric que contribueixen a definir-nos com a comunitat única i singular.

 

Els ponts de Manresa són, juntament amb la Seu i la Cova de Sant Ignasi, els elements més característics de la silueta de la ciutat. Tots dos declarats Béns Culturals d’Interès Nacional, el Pont vell i el Pont nou marcaven antigament els punts d’entrada i sortida a la ciutat, i formen part ara del patrimoni històric-arquitectònic de Manresa i de l’imaginari de tots els seus habitants. Els Ponts com a elements que ens identifiquen com a ciutat

 

Per això, des de l’organització d’aquesta fita, s’ha decidit que el Pont com a metàfora ha de ser l’eix que doti de significat a la programació de Manresa CapitalCultural Catalana 2018.

 

  • Manresa CCC’18 com a pont entre de disciplines:

Manresa, nou pol a Catalunya de creació artística multidisciplinar, amb una oferta d’activitats originals, que combinin i posin en valor diferents disciplines artístiques del sector cultural manresana.

 

  • Manresa CCC’18 com a pont entre persones:

Manresa, ciutat de ric teixit social, educatiu i cultural, que promou els llaços entre les seves entitats i associacions, i accions intergeneracionals. Manresa, ciutat d’acollida.

 

  • Manresa CCC’18 com a pont d’unió del passat, el present i el futur:

Manresa, ciutat amb un ric passat cultural (religiós), un present actiu i innovador (CCC’18) i un futur prometedor (Manresa 2020). Impuls d’accions culturals que uneixen tendències d’ara, abans i de demà.

 

  • Manresa CCC’18 com a una oportunitat de creixement econòmic i turístic:

Manresa, ciutat redescoberta com a lloc d’inversió i oportunitat econòmica; i d’atracció turística al bell mig de Catalunya, entre el mar i la muntanya. Ciutat per acollir nous projectes disruptors catalans.

 

  • Manresa CCC’18 com a una oportunitat de recuperacions d’espais a la ciutat:

Manresa, ciutat sostenible que valora el seu patrimoni històric i arquitectural, i el posa de nou en valor per a la ciutadania

 

  • Manresa CCC’18 com a esdeveniment per passar temps d’oci i gaudi

Manresa, ciutat que proposa un programa d’activitats culturals, que també inclou activitats d’oci i entreteniment per a tots els públics

 

  • Manresa CCC’18 com a punt d’inflexió de la ciutat

Manresa, ciutat que es reinventa i transforma, i esdevé motor d’activitat cultural i econòmica a Catalunya, més enllà de les capitals provincials.

 

  • Manresa CCC’18 com a centre de la xarxa territorial de Catalunya

Manresa, nucli urbà estratègic que connecta radialment els diferents territoris catalans i que fa possible l’apropament entre municipis; així com la costa i la muntanya.

 

  • Manresa CCC’18 com a punt de trobada intel·lectual

Manresa, ciutat que rep i acull el talent de tots els creadors i artistes locals i nacionals, i es converteix en centre de trobada de la intel·lectualitat catalana d’avui el dia.

 

  • Manresa CCC’18 com a ciutat accessible

Manresa, ciutat compromesa amb els col·lectius més desfavorits, que en fa fàcil la seva integració i participació en la vida cultural i social de la ciutat.

 

 

Programació: aportació de continguts

 

  • Actes destacats i moments forts: acte inaugural, acte central i acte de cloenda. També moments forts de la programació anual
  • Activitats ad hoc  inserides en les programacions ordinàries dels equipaments i programes culturals de la ciutat
  • Activitats proposades pel Consell Assessor i també des del sector associatiu, que seran valorades pel propi Consell
  • Activitats programades pel sector privat

 

 

Organització i àmbits de treball

 

L’organització d’un esdeveniment d’aquesta magnitud requereix d’una estructura que permeti reforçar l’equip tècnic municipal i incorporar representants del sector cultural de la ciutat.

 

S’aposta per aprofitar l’estructura municipal, amb un treball en equip i participatiu sota una direcció col·legiada i un òrgan de coordinació tècnica, també col·legiat. L’estructura institucional i organitzativa és la següent: Comitè Organitzador, Consell Assessor, Oficina Tècnica i Comissió de Seguiment.

 

La capitalitat ha de ser la suma que multiplica els esforços. Per això a banda del Comitè Organitzador, hem cregut necessari i estratègic constituir un Consell Assessor que ens doni una visió més àmplia, diversa, més rica... d’allò que ha de ser la capitalitat cultural catalana de Manresa el 2018.

 

El Comitè Organitzador Manresa CCC’18 és l’òrgan de representació institucional i de direcció global del projecte i estarà format per Valentí Junyent, alcalde de Manresa; Anna Crespo, regidora deCultura; Joan Calmet, regidor de Turisme i Festes; Joan Francesc Domene, cap del Gabinet d’Alcaldia; Sílvia Saura, cap del servei d’Ensenyament, Cultura i Esports de l’Ajuntament; Serafí Vallecillos, cap de secció de Cultura de l’Ajuntament; i Adam Majó, Comissionat pel Centre Històric.

 

El Consell Assessor per Manresa CCC’18, és l’òrgan consultiu i d’elaboració i valoració de propostes de programació. Les seves principals funcions són proposar l’estructura de programació i continguts de la CCC; convocar i valorar la presentació de projectes d’entitats i de la ciutadania; proposar activitats i projectes; i facilitar la interlocució amb el sector cultural i la participació ciutadana.

 

El Consell estarà format per Anna Crespo, regidora de Cultura; Serafí Vallecillos, cap de secció de Cultura de l’Ajuntament de Manresa;  Txus Aloy Gómez, gestora cultural i coordinadora del projecte; Albert Tulleuda, gerent de Fira de Manresa; Josep Soler, de Els Carlins; Roser Oduber, de CACiS i la Taula d’Arts Visuals; Alfons Rodríguez, Manrusionica; Dani Castellano, Casa de la Música;  Jordi Jet Serra, músic; Ferran Montenegro, Tirallongues; Vicky Garcia, L’Antic; Laura Bataller, Escola de Dansa Olga Roig; Núria Soler, Agrupació Cultural del Bages; David Ibáñez, Fira Mediterrània; Lídia Hinojo, Fira Mediterrània; i Joan Morros, El Galliner.


L’Oficina Tècnica Manresa CCC’18, és l’òrgan operatiu, d’execució i de coordinació tècnica i administrativa del projecte i estarà format per Serafí Vallecillos, cap de secció de Cultura; Txus Aloy Gómez, coordinadora del projecte; Joan Piqué, responsable de Comunicació de l’Ajuntament de Manresa; Albert Tulleuda, gerent de Fira de Manresa; i Alba Camprubí, administració.

 

Finalment, la Comissió de Seguiment està formada per representants dels grups municipals que formen el consistori: Joan Calmet (CDC), Anna Crespo (ERC), Jordi Garcés (CUP), Joaquim Garcia, (PSC), Andrés Rojo (C'S), Ton Sierra (DM), i Miquel Davins (no adscrit).

 

 

Capitals de la Cultura Catalana

 

2004 - Banyoles

2005 - Esparreguera

2006 - Amposta

2007  - Lleida

2008 - Perpinyà

2009 - Figueres

2010 - Badalona

2011 – Escaldes-Engordany/Andorra

2012 - Tarragona

2013 - Ripoll

2014 - Barcelona

2015 - Vilafranca del Penedès

2016 - Vic

2017 - Reus

2018 - Manresa

2019 - Cervera

 

 

 

Destaquem
Banners anteriors
  • Opinió Grups Municipals
  • App de seguretat per a comerços
  • WC Publics
  • Síndic de Greuges
  • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
  • Banca ètica
  • Manresa ciutat civica
  • Banner PA ICAM
  • Municipis per la independència
  • Projecte simbiosi industrial
  • Banc ADN
  • Consulta del planejament vigent
  • Carrer del balç
  • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat