Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

Tret de sortida a un any d'actes per celebrar el 125è aniversari de les Bases de Manresa

Imatge de la notícia
19/03/2017

Un acte institucional, aquest divendres, serà el tret de sortida de tot un any d’actes per commemorar el 125è aniversari de les Bases de Manresa, considerat un dels documents fundacionals del catalanisme polític. A l’acte de divendres hi assistiran el President de la Generalitat, Carles Puigdemont; la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell; la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa; i l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent. Avui s’ha fet la presentació de la commemoració.

 

Aquest dissabte farà 125 anys exactes que el Saló de Sessions (aleshores es deia Sala Capitular) de l’Ajuntament de Manresa va acollir el centenar llarg de representants de la Unió Catalanista, que dos dies més tard van aprovar les “Bases per a la Constitució Regional Catalana”, conegudes popularment com les Bases de Manresa. Divendres al vespre, un acte institucional amb les primeres autoritats del país serà el punt d’inici a un conjunt d’actes, que es perllongaran fins d’aquí a un any.

 

Aquest matí, l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, juntament amb la primera tinent d’alcalde, Mireia Estefanell, i els comissaris del 125è aniversari, Francesc Comas i Jordi Rodó, han fet la presentació de la commemoració.

 

En la presentació, l’alcalde ha manifestat la voluntat de dur a terme una commemoració que tingui un abast nacional, i en aquest sentit ha destacat la implicació de les institucions (Generalitat, Parlament, Diputació...) des del primer moment. Per a Junyent, la voluntat és celebrar com mereix un fet “cabdal per la història de Catalunya i la història del catalanisme” i ha considerat que la celebració “ha de servir per projectar també la ciutat i el seu patrimoni”. L’alcalde ha recordat que “vivim un moment transcendental en la història del país, i tot i que hem de defugir les comparacions, perquè el context actual no té res a veure amb el de 1892, sí que és cert que a Manresa hi va tenir lloc la primera manifestació política del catalanisme, i hem d’aprofitar aquest actiu”.

 

Els comissaris del 125è aniversari, Francesc Comas i Jordi Rodó, han fet un repàs al programa d’actes d’aquest any, que no està tancat sinó que s’anirà configurant. El programa té quatre vessants: institucional, acadèmic, divulgatiu i ciutadà i inclou exposicions, tant a Manresa com a Barcelona, seminaris diversos, actes més populars, un concert de l’Orfeó Manresà el febrer de 2018 i múltiples activitats divulgatives, en bona part amb la col·laboració d’entitats i institucions.

 

Jordi Rodó ha explicat que la commemoració “és una oportunitat per aportar coneixement sobre què van ser les Bases i la configuració del catalanisme polític, en un moment de transcendència històrica com l’actual, quan el país també està debatent el seu futur”. Per a Rodó, “en el centenari ja es va fer una tasca de divulgació de les Bases però en aquests 25 anys hi ha tota una generació de gent que no n’ha sentit parlar”. També ha remarcat que s’escau també que enguany  l’edifici de l’Ajuntament de Manresa ha estat declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).

 

En la presentació d’avui, Francesc Comas també ha  explicat que Manresa fou escollida per acollir l’assemblea en què es van aprovar les Bases pel fet que era una ciutat de rellevància a l’època (era considerada la quarta ciutat de Catalunya), perquè hi havia un important moviment catalanista al voltat de la Lliga Regional.

 

En l’acte d’aquest divendres, a banda de la part més institucional amb les autoritats, es podran escoltar també fragments de les Bases de Manresa, a càrrec d’actors que representaran alguns dels principals delegats a l’assemblea de 1892. Després de l’acte hi haurà una ballada de l’Àliga de la Ciutat, símbol de la rellevància que es vol donar a l’acte. A la plaça Major s’hi instal·larà una pantalla de grans dimensions per poder seguir l’esdeveniment .

 

L’endemà dissabte, coincidint exactament amb el 125è aniversari de les Bases, hi haurà portes obertes al Saló de Sessions i als espais nobles de l’Ajuntament de Manresa, amb una visita guiada d’una 45 minuts de durada a l’edifici, recentment declarat Bé Cultural d’Interès Nacional.

 

En aquest dossier de premsa podreu trobar tota la informació sobre les Bases de Manresa i el programa d’actes provisional.

Destaquem
Banners anteriors
  • Opinió Grups Municipals
  • App de seguretat per a comerços
  • WC Publics
  • Síndic de Greuges
  • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
  • Banca ètica
  • Manresa ciutat civica
  • Banner PA ICAM
  • Municipis per la independència
  • Projecte simbiosi industrial
  • Banc ADN
  • Consulta del planejament vigent
  • Carrer del balç
  • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat