Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

Tocats de lletra compleix deu anys i es consolida com un festival poètic i literari de referència a Catalunya

Imatge de la notícia
26/09/2016

La nova edició, que se celebrarà del 13 al 30 d’octubre, proposa un excel·lent programa amb la participació d’un munt de creadors, amb noms propis de referència en el  món de les lletres amb més d’una quarantena d’actes adreçats a tots els públics. Aquesta tarda se n’ha fet la presentació.


 

Tocats de lletra es vesteix enguany de gala per celebrar de forma molt especial la desena edició d’un festival literari plenament consolidat en el calendari cultural de la ciutat i que ha esdevingut una autèntica referència a Catalunya. Enguany, aquest aniversari rodó es commemora amb un programa excel·lent, extens, tranversal i variat, amb propostes innovadores i amb la presència de noms propis de referència en el món de les lletres que, del 13 al 30 d’octubre, seran els protagonistes convidats d’una quarantena d’actes de qualitat contrastada per acostar la poesia i la literatura a tots els públics.

 

Amb el nom de “Complicitats”, el festival, a banda d’oferir una programació potent, pretén també fer un homenatge a totes aquelles persones (poetes, escriptors, músics, artistes...), empreses i institucions que, liderades per l’Ajuntament de Manresa i el Gremi de Llibreters de Catalunya, han sumat esforços durant aquests 10 anys per portar a Manresa talent i creativitat literària i compartir-la amb un públic que, any rere any, ha anar creixent en nombre i en fidelitat amb el certamen.

 

En aquesta edició hi ha la presència de noms propis importants com Màrius Sampere, Feliu Formosa, Marta Pessarrodona, Antònia Vicens, Yolanda Castaño, Eduard Sanahuja, Mario Gas, Montse Guallar, Roger Mas o Sílvia Soler, entre d’altres poetes, escriptors, músics i artistes que duran el seu talent a Manresa.

 

Aquesta tarda s’ha fet la presentació del programa d’aquest any, al nou Espai Òmnium del carrer Sobrerroca. Hi han assistit la regidora de Cultura i Joventut, Anna Crespo; la directora de la Institució de les Lletres Catalanes de la Generalitat, Laura Borràs; el president del Gremi de Llibreters de Catalunya, Antoni Daura; i el representant d’Òmnium Bages i membre de la comissió organitzadora Jordi Estrada, a banda de representants dels artistes participants i de les entitats col·laboradores.

 

La certamen poètic i literari es torna a edificar sobre una programació conjunta que és una simbiosi entre les coproduccions amb altres espais i festivals, el suport dels creadors locals, la col·laboració amb l’Institut Etxepare i PEN Català i, com sempre, la contribució imprescindible de les entitats i equipaments de la ciutat. Enguany, també cal destacar com a novetat l’intercanvi amb poetes croats.

 

Als equipaments habituals que acullen els espectacles, el Tocats de Lletra guanya també nous espais per als espectacles com és el cas de l’Espai Manresa 1522 o el nou Espai Òmnium al carrer Sobrerroca o l’autocar Òmnium-Gremi de Llibreters. La presentació del projecte “Deshabitades” tindrà lloc en l’espai professional dela FiraMediterrània. 

 

 

Actes destacats

 

La programació d’aquesta edició aposta novament per la qualitat, la innovació i la varietat. Entre les propostes destacades es poden ressaltar diferents espectacles de gran interès poètic i literari, com per exemple l’espectacle inaugural “Ens havíem barallat tant!”, una coproducció que es durà també als centres d’ensenyament de secundària de la ciutat per reflexionar sobre els idees de les escriptores catalanes Maria Aurèlia Capmany i Montserrat Roig, quan es compleixen 25 anys de la seva mort. Aquest acte és una coproducció de Tocats de Lletra amb l’Espai Betúlia de l’Ajuntament de Badalona. Aquesta tarda, el director del muntatge, Ivan Padilla, i les actrius, Mireia Cirera i Tàtels Pérez, han explicat els detalles de l’espectacle.

 

Destaca també el concert “Els arbres que m’estimo” de Xavier Serrano ila QuotaBastarda. Es tracta d’un projecte en què s’homenatja a diferents poetes catalans, utilitzant ritmes i estils tan diversos com el pop i la música electrònica. En concret, Xavier Serrano ha musicat els poemes, seleccionats per Àngels Gregori, i el resultat es podrà sentir al concert al Sielu, el 21 d’octubre, i s’ha compilat en un CD. Aquest espectacle és una coproducció de Tocats amb el Festival Nacional de Poesia de sant Cugat. Tots els assistents seran obsequiats amb el CD editat per a l’ocasió.

 

País Petit, els recitals de la Plana de l’Om;o el concert “Tot sembla tan senzill” de Celeste Alías en homenatge a Montserrat Abelló són altres propostes destacades del programa.  

 

També contribuiran a aixecar el llistó de la programació el recital de poesia catalana i croata “Si hagués d’encabir la mar dins un marc”; l’espectacle de cloenda “Venim del nord, venim del sud”, amb poetes vinguts d’arreu dels Països Catalans, acompanyats al piano de Manel Camp, o l’espectacle “Deshabitades”, un projecte poètic multidisciplinar amb les poetes Miriam Cano, Teresa Colom, Àngels Gregori, Sònia Moll, i amb la participació de Laura Casaponsa, creadora audiovisual. “Deshabitades” és una producció conjunta amb el PEN Català, que es farà amb el sistema de taquilla inversa. Amb els diners recaptats es destinaran a finançar projectes d’escriptors refugiats.

 

El Tocats de Lletra es completa amb propostes com el Cercatasques Poètic, amb concert final amb jamm poètica electrònica amb Jansky; l’espectacle “L’amor a les ciutats”, amb Marta Pessarrodona i l’actriu Montse Guallar; i l’espectacle Kòmplices!, on el grup dels Carlins escenificarà onze històries escrites per diversos escriptors del Col·lectiu Narradors Centrals.  

 

L’espectacle “Flors menudes en esquerdes de roques” a càrrec de la jove poeta Irene Anglada –néta de l’escriptora Maria Àngels Anglada- i la participació del Quartet de cambra Bocherini; l’exposició foto art amb fotografies de fotògraf i escriptor còmplice; i l’exposició 10 anys de Tocats amb imatges dels poetes, artistes, actors, escriptors; són actes que, entre molts altres, complementen una programació única a Catalunya.

 

Podeu consultar el programa complet en aquest enllaç

 

En la presentació d’aquesta tarda, la regidora de Cultura, Anna Crespo, ha fet un ampli repàs de les propostes més destacades i ha remarcat que justament fent valer el lema d’aquest any, “Complicitats”,  és com el cicle ha aconseguit créixer i consolidar-se. Crespo ha remarcat la voluntat de l’Ajuntament de seguir apostant fort pel cicle que promou la lectura i acosta la poesia a tots els públics. Al seu torn, Antoni Daura, president del gremi de Llibreters, també ha mostrat la satisfacció pel desè aniversari del cicle, que “manté un nivell alt de qualitat, una trajectòria positiva i amb bona resposta del públic, i això no és fàcil en un entorn socioeconòmic difícil com l’actual”. Daura ha remarcat  que el cicle arriba també cada cop més a públic de fora del territori, i que “no és només per lletraferits, que també”, sinó també transversal i que demostra que la literatura no és per a minories”.

 

Jordi Estrada, membre de l’organització i representant d’Òmnium Bages, ha remarcat també les complicitats del cicle, “tant a nivell organitzatiu, com en la tria d’espais, propostes i recitals, amb col·3laboracions diverses entre creadors de diverses disciplines”. Tocats de lletra  “és al capdavall la història de complicitats personals, d’entitats i institucionals”, assegura Jordi Estrada.


Al seu torn, Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres catalanes, ha recordat que el Tocats de Lletra serveis per “portar la literatura a llocs on no se l’espera. La literatura és la força de la paraula i en aliança amb altres disciplines, com la música, permet ‘tocar-nos’, de vegades ens travessa, és incòmoda, ens convida a pensar i ens emociona”. Borràs ha remarcat també les complicitats que han fet realitat el cicle, i també “la funció de les institucions és generar complicitats perquè muntatges que s’estrenen aquí puguin circular”.


El pressupost del cicle és de 44.000 euros, dels quals l’Ajuntament n’aporta gairebé la meitat, mentre que 12.700 provenen de la Generalitat, 7.000 de la Diputació i 3.000 d’entitats, a banda d’altres col·laboracions en espècies.

Destaquem
Banners anteriors
  • Opinió Grups Municipals
  • App de seguretat per a comerços
  • WC Publics
  • Síndic de Greuges
  • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
  • Banca ètica
  • Manresa ciutat civica
  • Banner PA ICAM
  • Municipis per la independència
  • Projecte simbiosi industrial
  • Banc ADN
  • Consulta del planejament vigent
  • Carrer del balç
  • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat